FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,084
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre tifosul exantematic

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre tifosul exantematic

 Q:   Intreaba despre Despre tifosul exantematic       
Despre tifosul exantematic Tifosul exantematic, este o boala infectioasa acuta din grupa rickettsiozelor, care se caracterizeaza prin stare generala grava si eruptie tegumentara.

Cunoscut inca din antichitate, este destul de raspandit pana in prezent. Agentul patogen al tifosului exantematic este un microorganism special - Rickettsia Provatzeki(dupa numele savantului american Ricketts si a savantului austriac Provatzek, care au identificat microorganismul), avand dimensiunile 0,3-0,6 microni si capabil sa se inmulteasca numai in celulele omului.

De tifos exantematic se imbolnaveste numai omul. Transmiterea infectiei de la omul bolnav la cel sanatos se realizeaza prin paduchi, care sunt receptivi la aceasta boala.

In organismul paduchelui , care a supt sange de la un boln av de tifos exantematic, rickettsia se inmulteste si peste 4-5 zile se elimina in cantitati colosale cu excrementele paduchelui. Trecand la un om sanatos, paduchele provoaca mancarimi prin muscaturile sale; scarpinand locurile muscate, omul introduce prin pielea zgariata excrementele infectate ale paduchelui sau continutul paduchelui strivit.

In cazuri rare este posibila si imbolnavirea datorita patrunderii materialului infectios prin mucoasa ochilor sau a organelor de respiratie. Rickettsia tifosului exantematic nu se transmite de la paduchele bolnav la cel sanatos.

Conditia obligatorie pentru aparitia tifosului exantematic este prezenta paduchilor in mijlocul populatiei. De aceea, raspandirea tifosului exantematic si epidemiile sunt legate intotdeauna de calamitati sociale (razboi, foamete, refugiu) sau de cultura scazuta a populatiei.

Incubatia este de 10-12 zile. Debutul este insotit de fenomene de febra (ridicarea rapida a temperaturii pana la 38,5-39° si mai mult, dureri puternice de cap, insomnii, inrosirea fetei). Dupa 4-6 zile de la inceputul bolii, pe pielea bolnavului apare o eruptie marunta, care se mentine cateva zile.

In aceasta perioada, starea bolnavului este grava:

respiratia accelerata, limba incarcata, presiunea sanguina scazuta (este posibila pierderea cunostintei), delir, tulburarea inghitirii si altele.

In cazul evolutiei favorabile, febra scade dupa 10-12 zile si atunci incepe insanatosirea care evolueaza lent din cauza afectiunilor grave ale sistemului nervos si cardiovascular. Deseori, tifosul exantematic lasa complicatii: scaderea activitatii cardiovasculare din cauza miocarditei acute, pneumonie, inflamatia parotidei, tromboflebita meningita si encefalita.

In ultimii ani, tifosul exantematic evolueaza slab intr-o forma usoara. Evolutia usoara a tifosului exantematic se observa, de asemenea, in cazurile rare de imbolnavire repetata, precum si la copii. Aceasta boala lasa imunitate puternica.

Iesirea bolnavilor din spital se admite numai peste 12 zile de la scaderea temperaturii. In timpul tratamentului, pe langa buna ingrijire, mentinerea activitatii cardiace, administrarea serului fiziologic si altele, se folosesc cu succes, anumite antibiotice.

Profilaxia tifosului exantematic consta in lichidarea paduchilor prin: igiena individuala, controlul sanitar al locurilor aglomerate, supravegherea sanitara a muncitorilor.


Tag-uri: tifos, boala infectioasa, rickettsia



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :