FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,741
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre peritonita

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre peritonita

 Q:   Intreaba despre Despre peritonita       
Despre peritonita Peritonita este o inflamatie a peritoneului. Microbii ajung in cavitatea peritoneala fie prin ranirea peretelui abdominal sau a organelor cavitare (stomac, intestin, colon, colecist) - peritonita secundara - fie pe calea circulatiei sanguine - peritonita primitiva.

Peritonita primitiva este exceptionala (1 - 2%) si este foarte grava. Majoritatea peritonitelor sunt secundare unei leziuni a organelor din cavitatea peritoneala. Infectia este de cele mai multe ori mixta, cuprinzand o mare varietate de microbi.

Cei mai frecvent intalniti sunt: colibacilul, streptococul si pneumococul. Simpto-mele clinice sunt aceleasi, indiferent de natura microbului; tabloul clinic tine de modul de reactie a sistemului nervos fata de excitatia produsa de toxinele microbiene.

In foarte multe cazuri d e peritonita, daca poarta de infectie se inchide prin operatie, peritonita isi opreste evolutia. Peritonita difuza acuta, dupa poarta de intrare a germenilor in cavitatea peritoneala, poate fi:

-prin perforarea unui segment al tubului digestiv (67% prin perforatia apendicelui, 13,8% prin ulcer gastro-duodenal perforat);

-printr-o plaga abdominala penetranta;

-in urma unei infectii a organelor genitale interne la femei (6,7%), de obicei prin deschiderea in peritoneu a unei pungi cu puroi formata in trompa sau ovar sau prin perforatia uterului in timpul avortului, mai rar prin patrunderea germenilor in peritoneu prin orificiul tubar uterin;

-pe cale hematogena (apare in cursul unei septicemii cu pneumococ, streptococ, gonococ, si este foarte grava);

-prin deschiderea unei colectii purulente localizata intr-un organ intraabdominal (abces hepatic, chist hidatic hepatic supurat, abces splenic);

-prin deschiderea unei colectii purulente extraperitoneale in peritoneu.

Simptomele sunt datorate iritatiei terminatiilor nervoase ale peritoneului de catre toxinele microbiene care produc reflexe locale si generale. Durerea este semnalul de alarma.
Aceasta este continua, la inceput limitata, apoi cuprinde toata regiunea abdominala, se intensifica la palpare,sau prin tuse si in expiratie profunda.

Contractura abdominala este semnul cel mai timpuriu, mai constant si mai sigur al peritonitei si se datoreaza contracturii reflexe a musculaturii abdominale, determinata de iritatia peritoneului. Peritonita difuza acuta, oricare ar fi cauza ei, constituie o urgenta.

Daca bolnavul prezinta semnele de inceput ale acestei afectiuni, este inutil sa se incerce ingrijirea lui cu mijloace care sunt la indemana in familie. Intrucat pentru salvarea bolnavului, timpul este factorul esential, de la caz la caz, trebuie chemat medicul sau trebuie transportat bolnavul la cel mai apropiat serviciu de chirurgie.

Peritonita localizata, se manifecta prin faptul ca exista o punga cu puroi, inchistata in cavitatea peritoneala.

Mai frecvent se intalnesc:
pelviperitonita supurata, abcesul iliac drept, abcesul subfrenic. Au aceleasi cauze ca si peritonitele difuze, dar datorita unei virulente slabe a germenilor si unei aparari bune a organismului, infectia poate fi localizata.

Tratamentul este chirurgical.

Peritonita plastica se manifecta prin formarea de aderente datorita unor iritatii peritoneale chimice, mecanice sau inflamatorii. Toti acesti factori determina un edem al peritoneului si un exsudat bogat in fibrina.

Fibrina coaguleaza intraperitoneal si lipeste suprafetele care sunt in contact. In aceste aderente de fibrina apar leucocite, limfocite si fibroblasti, care organizeaza un, tesut conjunctiv.

Simptomatologia este datorata tulburarilor de tranzit intestinal (dureri abdominale, constipatie, meteorism).

Peritonita tuberculoasa este o inflamatia cronica a seroasei peritoneale, produsa de bacilul Koch. Este mai frecventa la varsta prescolara si la adolescenti.

Are o evolutie cronica, lenta si determina, fie un revarsat abundent serocitrin (forma ascitogena), fie un exsudat cu reactie plastica si abcese reci , cu prognostic sever, putand da nastere la fistule intestinale, fie aderente intinse intre ansele intestinale si peritoneu (forma fibroadesiva).


Tag-uri: peritonita, inflamatie, peritoneu



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 23 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :