FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,262
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre aparatul urinar

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre aparatul urinar

 Q:   Intreaba despre Despre aparatul urinar       
Despre aparatul urinar Aparatul urinar este cel care indeparteaza din organism o serie de substante nefolositoare, pe care le elimina prin urina. Aparatul urinar se compune din:

1) doi rinichi, glande cu o constructie speciala, in care se filtreaza sangele si se formeaza urina;

2) uretere, doua tuburi prin care se scurge urina secretata de rinichi;

3) vezica urinara, un rezervor in care se aduna urina ce vine prin uretere;

4) uretra, canalul prin care se elimina in afara urina colectata in vezica urinara.

Rinichii, in numar de 2, sunt asezati pe peretele posterior al abdomenului, in vecinatatea ultimei vertebre toracale si a primelor doua vertebre lombare. Ei acopera astfel fata anterioara a coastei a Xl-a si a XII-a. Au forma unui bob de fasole si sunt astfel asezati, incat se privesc pr in portiunea lor scobita.

Prin portiunea scobita a rinichiului (numita hilul renal), patrunde, in interiorul glandei, artera renala, ramura din aorta, si iese vena in renala, care se varsa direct in vena cava inferioara. Daca se sectioneaza un rinichi, se constata ca este compus din doua zone bine distincte: la periferie se afla substanta corticala, care este strabatuta de vase foarte fine, formand numeroase ghemuri (glornerulii renali Malpighi).

Aceste ghemuri vasculare sunt imbracate intr-o capsula cu peretii dubli (capsula Sumlinski-Bowman); glomerulii se continua apoi cu un tub ondulat (tubul contort proximal) si apoi cu un tub care formeaza o bucla asemanatoare cu litera U (ansa Henle). Ansa Henle se continua cu tubul contort distal ce se deschide in tubul colector (Bellini), care se uneste cu tubii colectori veniti de la alti glomeruli. Aceste tuburi, impreuna cu glomerulii lor, formeaza unitatea functionala a rinichiului, nefronul.

Substanta medulara ocupa partea centrala a rinichiului, incepand imediat sub zona corticala. Ea este formata din 16-20 de piramide, care privesc cu varful catre hil si cu baza catre corticala. Piramidele sunt strabatute de tuburile colectoare, care se varsa unul in altul, convergand astfel spre varful piramidei, care proemina in cavitatea sinusului renal si se numeste papila.

Papilele sunt in numar de 14 pentru fiecare rinichi. Papilele sunt ciuruite la varf, orificiile acestea fiind deschiderile tuburilor excretoare, prin care se scurge urina filtrata de glomerul. Pe papilele renale, in fundul sinusului renal se gasesc o serie de tuburi membranoase, numite calice; acestea converg, formand un fel de palnie, cu pereti subtiri, numita bazinet. Bazinetul este un mic rezervor, care aduna urina si o lasa apoi sa se scurga in ureter.

Ureterele sunt doua tuburi cilindrice musculoase, cate unul pentru fiecare rinichi, care incep la nivelul bazinetului si se termina in vezica urinara. Lungimea lor este de cca. 30 cm. Ele merg lipite pe muschii ce formeaza peretele posterior al abdomenului si sunt acoperite de peritoneul ce captuseste fata posterioara a abdomenului.

Vezica urinara este un rezervor asezat in partea de jos a bazinului, inapoia oaselor pubiene si a articulatiei lor (simfiza pubiana). Are o capacitate de 250-300 g. Peretele vezicii este gros si format din 3 straturi : la exterior un strat musculos puternic, care prin contractia lui goleste vezica.

Sub tunica musculara se afla stratul submucos, iar in interior, vezica este captusita de o mucoasa incretita. Ureterele se deschid pe peretele posterior al vezicii, iar uretra, conductul prin care vezica se goleste la exterior, incepe in partea de jos a vezicii. Aici, fibrele musculare ale vezicii se ingroasa si formeaza un adevarat sfincter, care permite golirea ritmica a rezervorului vezica 1.

Uretra este conductul prin care se scurge in afara urina adunata in vezica. Ea difera ca lungime si alcatuire la barbat si la femeie. In timp ce la femeie uretra are numai 3-4 cm lungime si este aproape dreapta, la barbat, uretra este mai lunga (18-22 cm). Ea strabate, la barbat, glanda prostatica (uretra prostatica).

Aici se deschid canalele ejaculatoare, prin care vine sperma. A doua portiune este reprezentata de uretra membranoasa, iar a treia portiune (uretra cavernoasa) este cea mai lunga si trece in lungul corpului cavernos al penisului.

Uretra este captusita de o mucoasa, in care se gasesc numeroase glande, iar orificiul prin care se deschide uretra la exterior se numeste orificiul extern al uretrei.


Tag-uri: substante nefolositoare, aparat urinar, organism



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 01 May '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :