FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,720
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum trebuie sa procedam in cazul diverselor intoxicatii exogene

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Cum trebuie sa procedam in cazul diverselor intoxicatii exogene

 Q:   Intreaba despre Cum trebuie sa procedam in cazul diverselor intoxicatii exogene       
Cum trebuie sa procedam in cazul diverselor intoxicatii exogene Pătrunderea in organismul uman, voluntară sau involuntară, pe cale digestivă, respiratorie sau cutanată a unor substanţe toxice (solide, lichide, gazoase), care determină tulburări grave, uneori letale, poartă numele de intoxicaţie acută.

Cunoaşterea căii de pătrundere a toxicului in organism are mare importanţă, in acordarea primului ajutor, in vederea intreruperii pătrunderii toxicului, primul gest care trebuie făcut de salvator cu condiţia să nu pericliteze viaţa acestuia.

In cazul in care toxicul pătrunde pe cale respiratorie, scoaterea victimei din mediul toxic se face cu rapiditate.

In caz de stop cardio-respirator se va face masaj cardiac extern, asociat cu respiraţie artificială.

Când substa nţa toxică a pătruns pe cale cutanată, se vor scoate hainele victimei, care sunt contaminate, spălându-se tegumentul cu multă apă.

Când toxicul a pătruns pe cale digestivă, se va incerca golirea conţinutului gastric prin provocarea de vărsături (apăsarea faringelui posterior cu o spatulă, administrarea de apă caldă cu sare sau apă caldă cu praf de muştar.)

Spălaturile gastrice nu vor fi făcute decât de personalul medical calificat.

Bolnavul intoxicat este obligatoriu culcat in decubit lateral, având căile aeriene superioare libere. Atenţie, in cazul in care varsă, la posibilitatea aspiraţiei
vărsăturii in căile aeriene superioare.

Enumerăm câteva din intoxicaţiile cele mai frecvente şi modul in care trebuie acordat primul ajutor:

Intoxicaţiile acute cu acizi (clorhidric, sulfuric, azotic, oxalic, fenic etc).

Se dă bolnavului să bea 2—3 litri de apă, lapte, lapte cu 6—8 albuşuri de ou (albumina se combină cu toxicul, impiedicând absorbţia acestuia).

Se provoacă vărsătura. Dacă bolnavul nu ajunge la spital, se dă din nou lapte cu albuş de ou (cam la 2 ore). Antidotul in intoxicaţia cu acid clorhidric este fosfatul de aluminiu (phosphagel).


In cazul ân care s-au produs arsuri cu acizi, după indepărtarea hainelor imbibate cu substanţa toxică, se va spăla tegumentul cu apă cu sare (o linguriţă la 1 litru), iar peste răni vor fi puse comprese curate âmbibate in soluţie de magnezie calcinată.

Nu se face spălătură gastrică. Nu se face respiraţie artificială.


Intoxicaţii acute cu alcaline corozive (sodă caustică, amoniac etc). Vor fi administrate cantităţi mari (3 —4 litri) de apă cu oţet (acid acetic 2 %), ân jur de 1,5 —2 litri amestec pentru 30 grame de alcalin ingerat.

Se administrează suc de lămâie.

inaintea acestui amestec, se pot da 1 —2 litri de apă sau lapte cu albuş de ou. Se poate administra phosphagel. Nu se vor provoca vărsături, nici nu se vor face spălaturi gastrice.

Cavitatea bucală are ulceraţii, limba este edemaţiată, durerile sunt vii. Se vor administra 1—2 linguriţe de xilină 2%.


Intoxicaţia cu alcool etilic. Bolnavului i se pot administra vitamine (Bx B6), hidroxizin.


Intoxicaţii cu alcool metilic: se administrează alcool etilic ân cantităţi destul de mari (100 ml) şi apoi, la fiecare oră, 20 ml.
Intoxicaţia cu mercur. Se va administra apă albuminată (6 —8 albuşuri de ou la un litru de apă), sau lapte cu albuş de ou sau apă cu bicarbonat de sodiu. Apoi se provoacă vărsături.

Intoxicaţia cu plumb: se vor administra 2 litri de apă cu sulfat de sodiu (soluţie 1%) urmată de provocarea de vărsături.


Intoxicaţia cu oxid de carbon.

Foarte frecvente sunt cazurile de intoxicaţii voluntare sau de intoxicaţii colective. Există 3 forme clinice (uşoare, medii, grave). Se caracterizează prin cefalee, vertije, senzaţie bruscă de slăbiciune, tulburări de vedere, tulburări de respiraţie, creşterea tensiunii, pierderea cunoştinţei până la comă.

Bolnavul va fi scos cât mai repede din mediul toxic. Va fi aşezat ân decubit lateral, având degajate căile aeriene. Administrarea de oxigen este ideală, in caz de stop respirator, se va face respiraţie gură la gură (in timpul transportului la spital).


Intoxicaţii cu barbiturice (somnifere).

Bolnavul este agitat, incoerent, cu cefalee, greţuri, vărsături. Se poate naşte confuzie cu stare de ebrietate.

In stările grave se instalează coma, abolirea sensibilităţii, midriază etc. In formele uşoare se bea apă cu cărbune activat sau apă cu sare, după care se provoacă vărsătura.
Apoi se dau 200 ml apă cu 30 grame sulfat de sodiu.

In formele grave, bolnavul este aşezat in decubit lateral, cu căile aeriene superioare eliberate. Se face respiraţie gură la gură pe tot timpul transportului la spital. Nu se aplică sticle cu apă fierbinte pentru âncălzirea bolnavului.


Intoxicaţiile cu ciuperci.

Semnele clinice se instalează rapid la ciupercile otrăvitoare (diaree sangvinolente, vărsături, dureri abdominale, tulburări psihice).

La primele semne trebuie provocată vărsătura. Se pot administra purgative. Prezentarea la spital se face rapid.

La ciupercile cu acţiune mortală, simptomele apar mai tardiv. Se va provoca vărsătura şi se va transporta bolnavul la spital.

Intoxicaţii acute exogene cu substanţe organo-fosforate (Parathion, Ekatox, Malathion, Eravit etc).

Calea de pătrundere poate fi respiratorie, digestivă sau cutanată.

Simptomatologia se instalează destul de repede (cam la 30 de minute de la ingerarea unor cantităţi mai mari şi la câteva ore la cantităţi mai mici.

Indiferent de calea de pătrundere a toxicului, simptomatologia este relativ aceeaşi. Predomină anumite simptome, in funcţie de calea de pătrundere.

Bolnavul are crampe musculare până la convulsii tonice-clonice (semne nicotinice), mioză (micşorarea pupilei), secreţii bronşice abundente, secreţii nazale abundente, secreţie salivară crescută, crampe abdominale, diaree (semne muscarinice).

Bolnavul este somnolent, cu cefalee. In intoxicaţii grave se instalează coma.

Dacă pătrunderea toxicului s-a făcut pe cale digestivă se va provoca vărsătura. Pe cale cutanată: spălarea pe tot corpul cu multă apă sau cu soluţie de amoniac.

Acolo unde există posibilitatea, transportarea la un punct sanitar, dispensar, cabinet de ântreprindere. inainte de a ajunge la spital vor fi administrate 1 —2 fiole de atropină sau chiar antidotul specific Toxogonin 1-2 fiole.

In toate cazurile de intoxicaţii, victima sau victimele vor fi transportate la spital, iar acolo unde este necesar, se vor face manevre de reanimare car-dio-respiratorie, chiar ân timpul transportului.

sursa imaginii freeschoolclipart.com


Tag-uri: spalaturi, voma, medicamente



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 06 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :