FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,587
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum alcatuim o tencuiala

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   depanare   raparatii   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   tinerete   ingrijire   sex   atractie   relatie   flirt   seductie   iubire   limbajul trupului   dragostea   sfat   echilibru   orgasm   placere   cucerire   talent   traditie   domina   strategii   cuie   gust   lamaie  

All Tags

Famous Forum

 

Cum alcatuim o tencuiala

 Q:   Intreaba despre Cum alcatuim o tencuiala       
După terminarea zidirii elementelor de construcţii, executate (Jiu cărămidă, beton, piatră etc., urmează efectuarea lucrărilor de tencuieli, prin care se acoperă în întregime suprafaţa lor cu un mortar, care se întăreşte după un anumit interval de timp, formand un strat compact si rezistent.

Prin lucrările de tencuieli se urmăreşte, în principal, protejarea materialelor de construcţii cu care s-au executat pereţii, tavanele şi Celelalte elemente de construcţii, contra acţiunii agenţilor atmosferic. De asemenea, prin lucrările de tencuieli se urmăreşte ca să se acopere toate neregularităţile zidăriei şi să se obţină o suprafaţă netedă, necesară lucrărilor de zugrăveli şi vopsitorii, sau pentru aplicarea tapetului, toate acestea în scopul asigu rării unor condiţii Igienice şi de întreţinere mai bune.

într-o gospodărie, apar adeseori ca necesare lucrări de tencuieli, vederea finisării elementelor de construcţii noi zidite, sau în vederea reparării defectelor apărute pe suprafeţele tencuite anterior, duhnită unei întreţineri defectuoase sau a unei execuţii necorespunzatoare. Aceste lucrări de tencuieli au în general un volum redus de munca şi în plus, nu prezintă complexitate din punct de vedere al execuţiei ; în consecinţă aceste lucrări se pot executa prin forţe proprii ale gospodăriei.
Pentru reuşita acestor lucrări este necesar ca să se cunoască puntcle principale ale unei tencuieli, precum şi tehnologia de executie.

1. Alcătuirea unei tencuieli

Lucrările de tencuieli folosite în mod curent la acoperirea suprafeţelor zidite diferă între ele prin gradul de finisare, care trebuie să tie în concordanţă cu importanţa elementului de construcţie şi a rolului care îl andeplineşte, precum şi după natura materialelor şi a tehnologiei de execuţie folosite.

Dintre lucrările de tencuieli care sunt frecvent folosite într-o gospodărie se disting:
-Tencuieli brute, constituite dintr-un singur strat de mortar care nu este necesar să fie finisat (de exemplu, calcanul casei).
-Tencuieli simple, la care faţa vizibilă este netezită eu drişca pentru aplicarea zugrăvelilor obişnuite (de exemplu, pentru pereţii interiori ai locuinţei).
-Tencuieli gletuite, la care faţa vizibilă este acoperită cu un strat subţire de glet de var sau glet de ipsos, pentru netezirea tencuielii în vederea executării unei vopsiri în ulei (de exemplu, pereţii de la bucătării, băi, WC-uri).
Tencuielile, cu excepţia celor brute, se aplică pe suprafeţele zidite în 3 straturi denumite şpriţ, grund şi stratul vizibil. Astfel :

Şpriţul sau amorsajul are ca scop să asigure o bună legătură a tencuielii cu suprafaţa suport. In acest scop, pereţii de cărămidă se stropesc cu apă şi se amorsează prin stropire cu mortar fluid de aceeaşi compoziţie cu a mortarului pentru grund, stropirea fă-eandu-se cu ajutorul unei mături scurte, astfel ca să se formeze un strat continuu şi uniform de aproximativ 3 mm grosime.

Grundul este stratul cel mai gros al tencuielii şi serveşte pentru acoperirea neregularităţilor suprafeţelor suport. In cazul tencuielilor pe suprafeţele de cărămidă, grosimea stratului de grund este de 20 mm.

După ce şpriţul aplicat anterior s-a întărit bine, se aplică grundul prin aruncarea mortarului direct pe suprafaţa de tencuit, cu ajutorul mistriei sau a canciocului, după care mortarul se întinde pe fîşii orizontale, începand de jos în sus, într-un strat cat mai uniform. Cu ajutorul dreptarului ţinut în poziţie orizontală şi sprijinit pe doi stilpişori montaţi în prealabil pe suprafaţa suport, se nivelează mortarul prin mişcări orizontale, de du-te-vino, deplasandu-1 de jos în sus, pentru ca surplusul de mortar să se adune pe dreptar, ca apoi să fie depus în lada de mortar. Suprafaţa grundului, astfel obţinută, nu se netezeşte, ea trebuie să rămană rugoasă ca să se asigure o bună aderenţă cu stratul vizibil.

3) Stratul vizibil este ultimul strat al tencuielii şi are ca scop să dea forma şi aspectul definitiv al tencuielii. După ce grundul s-a uscat bine, se aplică stratul vizibil în grosime de 2—4 mm, alcătuit dintr-un mortar preparat cu nisip de ogranulaţie de pană la 1 mm diametru. Aplicarea mortarului se face' cu. ajutorul mistriei sau a canciocului prin jet, pe porţiuni reduse,, după care se trece la netezirea lui folosind drişca, pană la obţinerea unei suprafeţe cat mai netede şi uniforme.

Aplicarea celor 3 straturi ale tencuielii se face numai dacă suprafeţele suport andeplinesc condiţiile de calitate şi de acurateţa. Astfel, suprafaţa zidită trebuie să prezinte o bună rigiditate, ca să nu se producă ulterior crăpături sau coşcoviri, apoi suprafaţa zidită să fie cat mai plană pentru ca să se evite diferenţele mari de grosimi de tencuială şi în mod deosebit suprafaţa zidită trebuie să fie curată, rugoasă, ca să asigure o bună aderenţă a mortarului.

După aplicarea stratului vizibil, lucrările de tencuieli se consideră practic terminate, urmand ca suprafeţele să se usuce bine, să se cureţe de praf, de stropi şi scursori de mortar, pentru a se putea trece la operaţiile următoare de zugrăveli şi vopsitorii.

sursa imaginii http://www.mekeleblindschool.org


Tag-uri: gospodarie, casa, depanare, raparatii, scule



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 06 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :