FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,327
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Tuburile instalatiei electrice interioare

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Tuburile instalatiei electrice interioare

 Q:   Intreaba despre Tuburile instalatiei electrice interioare       
TUBUL DE PROTECŢIE constituie elementul principal al circuitului electric, avand rolul de protejare şi izolare a conductoarelor electrice împotriva acţiunilor mecanice (loviri, striviri etc.), împotriva expunerii la umezeală sau praf, precum şi împotriva atingerii lor cu corpuri străine.
In acest scop, la realizarea unei instalaţii electrice se folosesc diferite tipuri de tuburi de protecţie şi anume : tuburi metalice rigide, tuburi metalice flexibile şi tuburi de protecţie din PVC.

TUBURILE METALICE RIGIDE au în construcţia lor o manta metalică pentru protecţia mecanică şi, după caz, o îmbrăcăminte interioară din carton îmbibată cu bitum de izolaţie.
Tuburile de protecţie din material plastic se pr oduc în următoarele variante :
Tub izolant IPY, înlocuitor de tub IP.
Tub izolant IPEY, înlocuitor de tub IPE.

Dintre aceste tuburi metalice rigide se disting următoarele tipuri :

Tubul izolant usor protejat IP, cunoscut sub denumirea veche de tub Bergmann, care este format dintr-un înveliş de carton izolant impregnat cu bitum, îmbrăcat cu o manta de protecţie din tablă de oţel plumbuită, încheiată în lungul tubului printr-un falţ. Acest tip de tub de protecţie se foloseşte în cazul circuitelor montate îngropat sau aparent.

Tubul de protecţie P, cunoscut sub denumirea veche de tub Peschel, care este format dintr-un înveliş din bandă laminată de oţel, cu marginea petrecută, fără sudură, nefiind izolant, deoarece nu este prevăzut cu căptuşeală de carton, în schimb este lăcuit la interior şi la exterior cu un lac negru rezistent la căldură şi coroziune. Acest tip de tub de protecţie se foloseşte numai în cazul circuitelor montate aparent, în încăperi uscate şi fără praf.

Tubul izolant de protecţie, etanş IPE, cunoscut sub denumirea veche de tub Panzer, care este format dintr-o cămaşă de carton impregnată cu bitum, îmbrăcat într-o manta protectoare din tablă de oţel laminat la rece şi sudată în lungul ei. Tubul este prevăzut la capete cu filet exterior şi este protejat contra coroziunii cu un strat de lac negru, rezistent la căldură. Acest tip de tub de protecţie se foloseşte în cazul circuitelor montate îngropat sau aparent, în special pentru încăperi umede.
Tubul izolant etanş lăcuit PEL, care este constituit din tablă subţire din oţel, sudată pe generatoare, protejat cu un strat de lac negru.

TUBURILE METALICE FLEXIBILE au în construcţia lor o manta din bandă de oţel plumbuită şi o cămaşă din hartie impregnată cu bitum şi sunt folosite pentru racordări sau trasee sinuoase, în aceleaşi condiţii ca la tuburile metalice rigide.

TUBURILE DE PROTECŢIE DIN PVC sunt folosite din ce. în ce mai mult în locul celor metalice, deoarece au o rezistenţă mai bună la Coroziune, la umiditate, au o greutate specifică mică, se prelucrează cu uşurinţă şi în plus sunt mai ieftine. In schimb, tuburile de protecţie din PVC sunt inferioare tuburilor metalice din punct de vedere al rezistenţei mecanice, rezistenţei la foc, precum şi din punct de vedere al cofnportării la temperaturi joase, sub -25°C, cand devin casante, sau la temperaturi ridicate, peste +40°C, cand se înmoaie.

ACCESORIILE TUBURILOR DE PROTECŢIE sint elemente strict necesare la montarea tuburilor de pereţi, avand rolul de fixarea lor pe traseele circuitelor electrice, de îmbinarea tuburilor pentru obţinerea unor lungimi mai mari decat cele din comerţ, precum şi de protejarea conductoarelor la ieşirea din tuburile de protecţie.

Dintre aceste accesorii se menţionează :
1) Scoabele şi brăţările executate din tablă zincată, care au rolul de fixarea tuburilor de protecţie cu ajutorul diblurilor.

Dintre aceste tuburi metalice rigide se disting următoarele tipuri :

-Tubul izolat usor protejat IP, cunoscut sub denumirea veche de tub Bergmarm, care este format dintr-un înveliş de carton izolant impregnat cu bitum, îmbrăcat cu o manta de protecţie din tablă de oţel plumbuită, încheiată în lungul tubului printr-un falţ. Acest tip de tub de protecţie se foloseşte în cazul circuitelor montate îngropat sau aparent.

-Tubul de protecţie P, cunoscut sub denumirea veche de tub Peschel, care este format dintr-un înveliş din bandă laminată de oţel, cu marginea petrecută, fără sudură, nefiind izolant, deoarece nu este prevăzut cu căptuşeală de carton, în schimb este lăcuit la interior şi la exterior cu un lac negru rezistent la căldură şi coroziune. Acest tip de tub de protecţie se foloseşte numai în cazul circuitelor montate aparent, în încăperi uscate şi fără praf.

-Tubul izolant de protecţie, etanş IPE, cunoscut sub denumirea veche de tub Panzer, care este format dintr-o cămaşă de carton impregnată cu bitum, îmbrăcat într-o manta protectoare din tablă de oţel laminat la rece şi sudată în lungul ei. Tubul este prevăzut la capete cu filet exterior şi este protejat contra coroziunii cu un strat de lac negru, rezistent la căldură. Acest tip de tub de protecţie se foloseşte în cazul circuitelor montate îngropat sau aparent, în special pentru încăperi umede.

-Tubul izolant etanş lăcuit PEL, care este constituit din tablă subţire din oţel, sudată pe generatoare, protejat cu un strat de lac negru.

TUBURILE METALICE FLEXIBILE au în construcţia lor o manta din bandă de oţel plumbuită şi o cămaşă dinhartie impregnată cu bitum şi sunt folosite pentru racordări sau trasee sinuoase, în aceleaşi condiţii ca la tuburile metalice rigide.

TUBURILE DE PROTECŢIE DIN PVC sunt folosite din ce în ce mai mult în locul celor metalice, deoarece au o rezistenţă mai bună la Coroziune, la umiditate, au o greutate specifică mică, se prelucrează cu uşurinţă şi în plus sunt mai ieftine. în schimb, tuburile de protecţie din PVC sunt inferioare tuburilor metalice din punct de vedere al rezistenţei mecanice, rezistenţei la foc, precum şi din punct de vedere al cofhportării la temperaturi joase, sub —25°C, cand devin casante, sau la temperaturi ridicate, peste +40°C,cand se înmoaie.

ACCESORIILE TUBURILOR DE PROTECŢIE sunt elemente strict necesare la montarea tuburilor de pereţi, avand rolul de fixarea lor pe traseele circuitelor electrice, de îmbinarea tuburilor pentru obţinerea unor lungimi mai mari decat cele din comerţ, precum şi de protejarea conductoarelor la ieşirea din tuburile de protecţie.

Dintre aceste accesorii se menţionează :
- Scoabele şi brăţările executate din tablă zincată, care au rolul de fixarea tuburilor de protecţie cu ajutorul diblurilor.
-Manşoanele de îmbinare executate din aceleaşi materiale ca cele folosite la tuburile de protecţie.
-Tilele sau inelele din porţelan care se montează la capetele libere ale tuburilor de protecţie, pentru prevenirea degradării izolaţiei conductorului prin frecarea cu mantaua tubului, la ieşirea din tub.
-Pipele din porţelan care se montează la capetele tubului de protecţie, ce răman libere fie în exteriorul clădirii, fie în încăperi cu umiditate ridicată, pentru împiedicarea pătrunderii picăturilor, de apă în interiorul tubului de protecţie.

DOZELE sunt considerate, de asemenea, accesorii ale tuburilor de protecţie, fiind piese ce se montează pe traseul acestora, în scopul asigurării accesului la conductoarele electrice în vederea executării legăturilor acestora, precum şi pentru montarea aparatelor de conectare.

Dozele sunt în formă de cutii, confecţionate din tablă subţire sau din material plastic, prevăzute cu orificii laterale pentru introducerea capetelor tuburilor de protecţie, şi cu capace de închidere, din acelaşi material. Pereţii dozelor, în interior, sunt căptuşiţi cu carton izolant, impregnat cu bitum.

In funcţie de rolul pe care îl îndeplinesc, se disting doze de derivaţie, cind din interiorul ei se ramifică alte conducte sau tuburi de protecţie, doze de trecere, cand au rolul de a uşura introducerea şi tragerea conductoarelor prin tuburi de protecţie pe distanţe mai mari, precum şi doze de aparat, cand sunt folosite pentru fixarea aparatelor de conectare (întrerupătoare, comutatoare, prize etc.).
Dimensiunile dozelor folosite la instalaţiile electrice interioare sunt potrivit mărimii tuburilor de protecţie cu care se racordează, iar ca formă constructivă sint rotunde şi pătrate.

Dupa felul cum este executata instalatia electrica, dozele pot fi de tipul ingropate sub tencuiala, aparente sau pe jumatate ingropate in tencuiala.


sursa imaginii http://visual.merriam-webster.com


Tag-uri: curent, energie, casa, reparatii



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 11 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :