FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 5,968
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
9
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre mortarul pentru zidarii si tencuieli

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   depanare   raparatii   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   tinerete   ingrijire   sex   atractie   relatie   flirt   seductie   iubire   limbajul trupului   dragostea   sfat   echilibru   orgasm   placere   cucerire   talent   traditie   domina   strategii   cuie   gust   lamaie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre mortarul pentru zidarii si tencuieli

 Q:   Intreaba despre Despre mortarul pentru zidarii si tencuieli       
Mortarul este un amestec de nisip, liant şi apă, bine omogenizai, amestec ce se transformă într-o pastă uşor prelucrabilă şi care după un anumit timp se întăreşte. Mortarul serveşte la legarea cărămizilor între ele, cunoscut sub numele de mortar de zidărie, precum şi la acoperirea unor suprafeţe de zidărie, cunoscut sub numele de mortar pentru tencuieli.
Mortarul mai serveşte şi pentru unele lucrări mărunte, cum sunt astuparea găurilor, crăpăturilor şi fisurilor apărute pe pereţi, precum şi pentru fixarea unor suporţi în zidărie.

După natura liantului, se folosesc următoarele mortare pentru lucrările de zidărie şi tencuieli:

1) Mortar pe bază de var, din care se di stinge mortarul de var simplu şi mortarul de var-ciment, în care ponderea liantului este varul. Mortarul de var simplu este folosit pentru lucrări de construcţii mai puţin solicitate, precum şi pentru tencuieli interioare în încăperi cu umiditate mică. Mortarul de var-ciment este folosit la lucrări de zidării mai solicitate şi la tencuieli interioare în încăperi cu umiditate mai ridicată, ca de exemplu, bucătării.

Mortar pe bază de ciment, din care se distinge mortarul de ciment simplu şi mortarul de ciment-var, în care ponderea liantului este cimentul. Aceste mortare au aceleaşi domenii de folosire ca şi cele pe bază de var, dar pentru elementele de construcţii supuse la solicitări mai mari.

Mortar pe bază de ipsos, din care se distinge mortarul de ipsos simplu, preparat fără nisip şi mortarul de ipsos-var. Mortarul pe bază de ipsos se foloseşte la executarea tencuielilor gletuite, a ornamentelor, precum şi la fixarea unor suporţi în perete.
Mortarul de ipsos se prepară cu puţin timp înainte de folosirea lui, deoarece, priza şi întărirea lui se face foarte repede, după circa 3-4 min. şi se termină după 6—30 min., fiind însoţite de ridicarea temperaturii şi mărirea volumului.
a. Cum se prepară mortarul. întrucat cantităţile de mortar solicitate la reparaţii şi alte lucrări uşoare de zidărie sau tencuieli sunt reduse, prepararea lui se face manual, într-un loc restrans, cu o oarecare andemanare şi experienţă a depanatorului amator. Astfel :

1) Prepararea mortarului pe bază de var sau ciment se face, folosind lada de lemn sau alt recipient din material plastic, in care se introduc cantităţile de agregate şi lianţi, respectandu-se dozajul şi condiţiile de calitate.

In arest caz succesiunea operaţiilor este următoarea :
—se amestecă aceste materiale între ele, în formă uscată, cu ajutorul unei mistrii, pană la omogenizarea completă a amestecului ;
-se toarnă apă în acest amestec, treptat şi în cantităţi mici, In golul format cu mistria şi apoi' se înmoaie în apă materialul omogenizat ;
-după ce s-a înmuiat întreaga compoziţie, se amestecă cu mistria pană se obţine o pastă unsuroasă şi plastică, suficient de consistentă, astfel ca mortarul să se menţină pe mistria înclinată .

La pregătirea materialelor pentru prepararea mortarului, se va avea în vedere ca dozajele pentru mortare să fie următoarele:
-pentru mortarul de var simplu să fie de la 1 : 3 pană la 1 : 5, adică o parte var şi 3 la 5 părţi de nisip (în volume) ;
-pentru mortarul de var-ciment să fie două părţi var, o parte ciment şi 6—8 părţi nisip ;
-pentru mortarul de ciment-var să fie 1:0, 3:4 (ciment : var : nisip).
Cantitatea de apă ce se toarnă în amestecul de nisip şi liant este de aproximativ jumătate din volumul liantului. Se recomandă ca apa să se adauge în mod succesiv, deoarece un exces de apă diminuează sensibil rezistenţa mortarului.

2) Prepararea mortarului de ciment simplu se face în aceleaşi condiţii ca la prepararea mortarului pe bază de var sau ciment. Se pune, mai întai, într-un recipient din material plastic cantitatea de ciment, care să corespundă dozajului şi condiţiilor de calitate. Peste ciment se toarnă apă, treptat şi în cantităţi reduse, amestecandu-se bine cu ajutorul mistriei, pană ce se obţine o pastă unsuroasă şi lucioasă.

Pentru obţinerea unui amestec corect de mortar de ciment simplu, se foloseşte o cantitate mică de apă, dar dacă amestecul este prea fluid sau tare, se va putea adăuga ciment sau apă, fără să afecteze calitatea mortarului.
La prepararea acestui mortar se poate folosi cimentul de tip portland, care are o priză lentă (circa o jumătate zi), sau cimentul cu priză rapidă (circa două ore).
Dozajul pentru prepararea mortarului de ciment simplu este de l : 2,5 pană la 1:6. adică o parte ciment la 2,5—6 părţi nisip, în volume

3) Prepararea mortarului de ipsos simplu are o succesiune diferită de cea a mortarului pe bază de var sau ciment .

Astfel, într-un recipient curat din material plastic se varsă, mai întai, corespunzător dozajului ales, apa necesară. Cu ajutorul mistriei se pune ipsosul, care este sub formă de praf alb, în recipient, astfel ca el să cadă sub formă de ploaie fină pe toată suprafata apei .
Se lasă puţin timp ca ipsosul să se înmoaie în apă, după care cu mistria se amestecă bine, folosind mişcări lente, pentru a se evita agitarea mortarului .
După ce ipsosul a fost în întregime dizolvat in apă, se iasă să se liniştească amestecul citeva minute, dar supraveghind cu multă atenţie începutul de priză, ca să se folosească de indată.

Dacă, după prepararea mortarului de ipsos, se constată că el a rămas într-o stare fluidă sau din contră s-a întărit, nu se mai poate adăuga nici ipsos nici apă. în această situaţie, mortarul este compromis şi nu este aitceva de făcut, decat să se reia prepararea unui nou mortar de ipsos, respectandu-se riguros pre scripţiile de calitate şi tehnologice.
Prepararea mortarului de ipsos este o operaţie delirată pentm un neiniţiat. Pentru a se evita asemenea neplăceri, se recomandă ra în cazul unei lucrări la care este nevoie de o cantitate mai mare d» mortar de ipsos, să se prepare în mod succesiv şi în cantităţi reduse, atit cat poate să fie consumat pană la întărirea lui.
Dozajul care trebuie avut în vedere la prepararea mortarului de ipsos, diferă de la caz la caz, după natura lucrărilor rare sunt de executat. Astfel :

Dacă trebuie să se astupe o fisură sau o crăpătură puţin adîncă, mortarul poate să fie mai puţin păstos şi se foloseşte atunci, 1 parte ipsos şi 1 parte apă (în volume).
Dacă trebuie să se astupe o gaură sau să se facă o înţepeniră în zid, se amestecă 2—3 părţi de ipsos cu 1 parte apă (în volume) astfel ca să se obţină o cocă suficient de compactă.
Dacă trebuie să se facă acoperirea unei porţiuni de perete cu un strat subţire de ipsos, pentru tencuire se va prepara un mortar mai subţire , folosind în acest caz 1/2—3/4 părţi de ipsos cu 1 parte apă.
Prepararea mortarului de ipsos pentru modelat, care este mai dur decat cel de mai sus, se face în aceleaşi condiţii.

Amestecat cu fire de cînepă sau de in în timpul preparării se obţine, după întărirea lui, o masă compactă şi mai puţin casanta care poate să fie modelată pentru a realiza anumite reliefuri sau pentru a realiza modele de turnare a unor piese.

Atenţie !
Ca o măsură de precauţie, după ce a fost consumată în-H treaga cantitate de mortar de ipsos se curăţă de andată recipientul şi mistria, atata timp cat ipsosul mai este încă moale.
Contrar, ipsosul întărindu-se, curăţirea nu mai este posibilă decat cu dalta şi ciocanul, pentru spargerea ipsosului.
Intre ipsos şi ciment există mari deosebiri şi anume : la prepararea mortarului de ipsos, ipsosul se pune peste apă, pe cand la prepararea mortarului de ciment, apa se pune peste ciment.

O dată amestecul făcut la mortarul de ipsos, nu se mai poate adăuga apă sau ipsos, pe cand la mortarul de ciment se poate adăuga fie apă, fie ciment.
La mortarul de ciment nu este permis să i se adauge ipsos, deoarece prin întărire cimentul se contractă, iar ipsosul se dilată, ceea ce împiedică legătura dintre ele, producandu-se fisuri sau crăpături.

b. Cum se face aplicarea prin jet a mortarului. O dată ce mortarul a fost preparat şi andeplineşte condiţiile de calitate, el se pune în operă cu ajutorul mistriei.
în cazul lucrărilor de tencuieli, mortarul fiind într-o stare mai fluidă, acesta se aplică prin jet pe suprafaţa peretelui, respectiv prin aruncarea lui cu mistria, pentru ca să se acroşeze bine de suport. Acest lucru cere o oarecare andemanare şi experienţă, care se poate dobandi după un anumit timp.

Pentru aplicarea prin jet a mortarului , se ia o cantitate de mortar pe marginea mistriei, se ridică mistria la o anumită înălţime, apoi se coboară înclinandţi-se astfel, ca pasta de mortar să se deplaseze spre cealaltă margine a mistriei (poziţiile 1, 2 şi 3). Printr-o mişcare rapidă şi scurtă se orientează mistria spre perete şi se aruncă cu putere turta de mortar de pe mistrie pe perete (poziţia 4), astfel ca turta să se etaleze de jos în sus (poziţia 5). După aceasta, operaţia de aplicare prin jet a mortarului se reia, pană se acoperă întreaga suprafaţă pentru tencuire.


Tag-uri: gospodarie, casa, depanare, raparatii, scule



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 06 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :