FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,459
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul poeziei Floare albastra scrisa de Mihai Eminescu - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul poeziei Floare albastra scrisa de Mihai Eminescu - prima parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul poeziei Floare albastra scrisa de Mihai Eminescu - prima parte       
Comentariul poeziei Floare albastra scrisa de Mihai Eminescu - prima parte Motivul florii albastre este un motiv de larga circulatie in romantism. Acest motiv a avut un ecou atat de persistent si o raspandire atat de spectaculoasa, incat a ajuns sa se identifice, la un moment dat u intregul romantism. Motivul a aparut, pentru prima data, in romanul neterminat, Heinrich von Ofterdingen, al marelui poet si filozof german Novalis si are la baza o straveche legenda thusingiana despre floarea albastra, ce infloreste in noaptea de Sanziene, in ziua nasterii Sf Ioan. Eroul romanului, Heinrich von Ofterdingen este un minnesinger, poet si cantaret medieval. Floarea albastra i se arata in vis si se metamorfozeaza, luand chipul iubitei.

In cautarea acestei iubite ideale porneste eroul - intr-o calatorie initiatica, strabatand Thusingia natala - si o va gasi in persoana M athildei, fiica poetului si magicianului Klingshor. Visul florii albastre - cu care incepe romanul - este un vis premonitoriu.
De la Novalis, motivul a fost imprumutat si de ceilalti scriitori romantici. Il intalnim, printre altii, la Leupardi, in Ginestra si la Victor Hugo, in Contemplatii.

Este aproape de prisos sa ne intrebam de unde provine motivul la Eminescu, care era atat de familiarizat cu romantismul german. Sursa nu poate fi decat novalisiana. Motivul florii albastre devine un motiv obsedant pentru Eminescu. Prezenta acestui motiv in creatia eminesciana a fost urmarita, sistematic, de Zoe Dumitrescu-Busulenga, in studiul Metamorfozele florii albastre, din volumul Valori si echivalente umanistice.

Marele nostru poet nu se margineste sa-i confere florii albastre numai o functie pur decorativa, ornamentala. Floarea albastra capata virtuti magice, in Calin nebunul si Calin - file de poveste, dar mai ales in nuvela sarmanul Dionis, in care eroul poarta pe solul lunar, o cununa impletita din flori albastre, ca semn distinctiv al puterilor sale creatoare, demiurgice. Floarea albastra este si "floarea vestejita" din parul balai al iubitei, din Despartire, avand semnificatia iubirii apuse, ce dainuie doar in amintire.

Nicaieri, insa motivul nu si-a gasit o mai frumoasa implinire artistica decat in poezia Floare albastra, aceasta bijuterie a liricii eminesciene, careia cu greu ii putem gasi echivalent, publicata la 1 aprilie 1873, in "Convorbiri literare".


Tag-uri: floare albastra, mihai eminescu, comentariu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :