FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 968
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul poeziei Floare albastra scrisa de Mihai Eminescu- a doua parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul poeziei Floare albastra scrisa de Mihai Eminescu- a doua parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul poeziei Floare albastra scrisa de Mihai Eminescu- a doua parte       
Comentariul poeziei Floare albastra scrisa de Mihai Eminescu- a doua parte Despre valoarea si insemnatatea acestei poezii, in cuprinsul creatiei eminesciene, s-a scris in repetate randuri. Floare albastra joaca un rol de rascruce, in sensul ca sintetizeaza trasaturile liricii din prima perioada cu notele ei optimiste si exuberante, si le anticipeaza pe cele din cea de a doua perioada, marcata de pesimism si de tonuri intunecate, motiv pentru care a si fost considerata "embrionul" creatiei eminesciene, "ghinda din care rasare stejarul", cum spune Vladimir Streinu, in studiul sau: "Floare albastra" si lirismul eminescian (Pagini de critica literara voi. III).

S-au facut unele apropieri intre simbolul florii albastre la Eminescu si Novalis. Deosebirea este, insa mai mult decat evidenta La Novalis, simbolul este mai abstract si polivalent si traduce aspiratia spre absolut si nostalgia infinitului. Novalisiana floare albastra semnifica deopotriva iubirea, natura si poezia, pe care marele romantic german le vedea numai intr-o stransa interdependenta.

La Eminescu, simbolul este mult mai concret si mai precis, mai mult o metafora pornind de 11a ochii albastri ai iubitei, prin care marele nostru poet isi exprima regretul dupa iubirea pierduta Poezia este construita dupa o tehnica a rememorarii si este conceputa sub forma unui dialog, ce se desfasoara in amintire. Prima parte a poeziei contine reprosul pe care iubita i-l face poetului, de a se fi cufundat intr-un univers al gandirii si al contemplatiei, figurat printr-o serie de elemente cosmice fundamentale sau ale genezei ("stele", "nori", "ceruri nalte", "rauri de soare", "intunecata mare").

Universul gandirii este un univers abstract, reprezentat si prin simboluri ale culturii si civilizatiei: "campiile asire"(civilizatia asiro-babiloniana) si "pirarnidele-nvechite" (civilizatia egipteana). Reprosul se incheie cu indemnul de a parasi sferele inalte ale contemplatiei si de a cauta fericirea pe pamant, in imediata apropiere. Poetul pare sa cionsimta, temporar, la invinuirile ce i se aduc, sa-i dea dreptate, pentru un moment, iubitei, dar replica sa nu se materializeaza in cuvinte, ci este mai mult o reactie psihologica, o eliberare prin vis, ceea ce ne mentine in ambiguitate.


Tag-uri: floare albastra, mihai eminescu, comentariuCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :