FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 314
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Clima este determinata si de forma de relief

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Clima este determinata si de forma de relief

 Q:   Intreaba despre Clima este determinata si de forma de relief       
Forma de relief îşi pune amprenta asupra climei, introducand variaţii importante. Formele concave de teren, depresiunile si văile, favorizează stagnarea aerului rece alunecat de pe pante, încat în nopţile senine şi calme, în special în sezonul rece, se produc inversiuni de temperatură, cu o serie de consecinte in creşterea umezelii aerului, a numărului de zile cu îngheţ, rouă şi brumă. în cursul zilelor senine de vară, altitudinea redusă faţă de munţii din jur determină creşteri însemnate ale temperaturii. În consecinţă amplitudinea oscilaţiilor diurne si anuale de temperatură este maximă. Este cazul staţiunilor instalate în depresiunile de pe rama internă a Carpaţilor Orientali (Vatra Dornei, Borsec, Băile Tuşnad).

Formele convexe de teren, culmi le, varfurile de deal şi de munte sunt expuse vanturilor şi ploilor, în schimb, datorită miscarilor permanente, aerul nu se poate nici răci, nici încălzi amplitudinea oscilaţiilor diurne şi anuale ale temperaturii fiind mult mai redusă.

Natura învelişului vegetal, prezenţa pădurilor de foioase sau conifere sau a vegetaţiei de stepă, modifică, de asemenea, unii parametri climatici, în sensul că pădurea întreţine o umiditate mai ridicată, adăposteşte de vant şi reduce variaţiile termice.

Existenţa bazinelor cu apă, mai ales cand suprafaţa apei este mare, generează deosebiri în conţinutul şi variaţia unora din elementele ce caracterizează climatul. în acest sens, Marea Neagră influenţează regimul climatic al Dobrogei de est pe o zonă de 15—25 km, prin creşterea umidităţii aerului, dar şi prin scăderea precipitaţiilor, menţinerea mai ridicată a temperaturii iarna şi mai coborată vara, faţă de zona de campie din afara influenţelor marine, prin brize de mare şi de uscat alternate etc.
Curenţii descendenţi, generaţi de suprafaţa activă mai rece în cursul verii, determină o nebulozitate redusă şi o durată de strălucire a soarelui maximă în staţiunile de pe litoral, în comparaţie cu toate celelalte staţiuni din ţară.


Tag-uri: relief, natura, geografieCategorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 29 July '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :