FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 506
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este iradiatia

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este iradiatia

 Q:   Intreaba despre Ce este iradiatia       
Ce este iradiatia Iradiatia este o boala care apare la un organism expus unei radiatii corpusculare cu actiune nociva, pe o perioada de timp si la o cantitate de doza mai mare decat valorile admise.

Expunerea in timp si intensitatea radiatiilor variaza de la o sursa la alta si de la un organism la altul. Astfel, radiatia cosmica (naturala) actioneaza permanent asupra tuturor vietuitoarelor fara a avea efecte de imbolnavire asupra lor.

Iradiatia naturala este insa marita ca intensitate prin adaugarea unor iradiatii din surse artificiale (aplicarea izotopilor radioactivi in agrozootehnica, in industrie, in medicina, apoi examenele radioscopice si radiografice, dar mai ales in urma experimentarii armelor nucleare).

Diferitele tesuturi reactioneaza diferit la aceeasi doza de radiatii: astfel, cele mai sensibile sunt glandele sexuale, ochiul, organele hematopoietice.
Urmeaza muschii, tesutul grasos, ficatul, rinichii, pancreasul, prostata, tubul digestiv, plamanii.

Cele mai rezistente sunt: pielea, glanda tiroida si oasele. Boala de iradiatie studiata pe cazurile accidentale si pe cele provenite din Hirosima si Nagasaki este clasificata in functie de posibilitatea de vindecare a leziunii (in 4 grade: usoara, medie, grava si mortala).

Pentru primele trei forme se confirma gradele de sensibilitate a tesuturilor aratate mai sus, boala incepand prin leziuni oculare si ale maduvei hematopoietice (leucopenie initial, apoi o perioada de leucocitoza urmata de scaderea grava a leucocitelor, a eritrocitelor si a trombocitelor, anemie greu de tratat).

Starea generala este alterata,iar functia organelor interne (ficat, rinichi) este modificata in sens patologic. In caz de boala de iradiatie foarte grava (mortala), aceste modificari ale sangelui nu mai au timp sa se instaleze, boala evoluand intr-un timp foarte scurt.


Tag-uri: iradiatie, boala, radiatiiCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 16 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :