FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 927
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este bruceloza

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este bruceloza

 Q:   Intreaba despre Ce este bruceloza       
Ce este bruceloza Bruceloza (febra ondulanta) este o boala infectioasa, contagioasa, trasmisa omului de la unele animale domestice, caracterizata prin perioade febrile separate de perioade cu stare generala buna fara febra.

Boala este produsa de bacili brucelosi, microbi foarte rezistenti in mediul extern

Sunt trei specii de bacili brucelosi care produc boala la om si animale, si anume:

Brucella abortus (boala la vaci),
Brucella suis (boala la porci),
Brucella melitensis (boala la capre).

In tara noastra exista in special Brucella abortus. La animalele bolnave, boala produce avorturi repetate. Izvorul de infectie este format de animalele bolnave, care elimina microbii prin lapte, urina, fecale si prin secretiile uterine si vaginale, dupa avort.

Aceste produse contamineaza cu microbi si grajdul vitelor. Calea de transmitere a bolii la om este directa si indirecta. Direct, bacilii brucelosi patrund in organismul omului prin pielea care are mici zgarieturi, rani, escoriatii.

Acest lucru se intampla la cei care sunt in directa legatura, prin profesiunea lor, cu animalele (mulgatori, grajdari, veterinari). Contagiunea se face mai ales la cei care asista animalele bolnave cu ocazia avorturilor sau a nasterilor si isi introduc mana neprotejata de manusa in uterul acestor animale, pentru extragerea resturilor placentare.

Indirect, boala se transmite prin alimente provenite de la animale bolnave si deci contaminate cu bacili brucelosi (lapte nefiert, branza, unt, smantana). Boala nu se transmite de la om la om. Incubatia este in medie de 2 saptamani. Perioadele febrile dureaza 1-2 saptamani si se repeta luni de zile, chiar ani.

Intre ele sunt perioade afebrile, care dureaza saptamani sau luni de zile. In timpul perioadelor febrile, bolnavii au oboseala accentuata, transpiratii abundente, dureri la incheieturi (ca la reumatism).

Forma acuta a bolii este mai rara si mai grava. Forma cronica este mai frecventa, manifestandu-se cu simptome mai reduse (de obicei, bolnavii isi continua activitatea).

Boala poate produce complicatii la foarte multe organe. Vindecarea survine de obicei dupa cativa ani de boala. Diagnosticul se precizeaza la animale ca si la omul bolnav prin anumite analize de laborator (intradermoreactia cu brucelina, reactia Wright, izolarea bacililor brucelosi prin culturi), in tratamentul bolii se utilizeaza antibiotice (aureomicina, cloramfenicol, streptomicina, sulfamide).

In tratamentul formelor cronice se foloseste, de asemenea, vaccinul antibrucelos.

Boala face parte din grupa A, izolarea in spital este facultativa.

Profilaxia se face suprimand izvorul de infectie (adica sacrificand animalele gasite bolnave). Pentru depistarea animalelor bolnave se fac examene de laborator sistematice la toate vacile.

Personalul care lucreaza in acest sector si in special cu animale bolnave, trebuie sa ia masuri de protectie (manusi la cei care asista nasterile sau avorturile, mulsul mecanic, interzicerea de a bea lapte crud etc).

De asemenea, pentru impiedicarea raspandirii bolii la alte animale se respecta normele de igiena si se face dezinfectia grajdurilor.


Tag-uri: bruceloza, boala infectioasa, boala contagioasaCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 01 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :