Aparatul genital masculin este alcatuit din organe genitale interne (testicul, epididim, canal, deferent, vezicule seminale, prostata) si organe genitale externe (scrot si penis). Organele genitale interne asigura formarea celulelor reproducatoare masculine numite spermatozoizi, eliminarea lor si depozitarea pana in momentul actului sexual.
Organele genitale externe asigura adapostirea glandei sexuale
(scrotul contine testiculele) si depunerea spermatozoizilor in organele genitale ale femeii . Testiculul este glanda genitala a barbatului.
Cele doua testicule sunt continute in scrot si cantaresc aproximativ 40-50 g impreuna, testiculul drept fiind ceva mai mic de cat cel stang. Fiecare testicul este format din aproximativ 200 mici compartimente care provin dintr-o membrana fi
broasa, rezistenta, numita albuginee.
Compartimentele sunt
umplute cu retele de canalicule seminifere, din a caror unire se formeaza epididimul.
Celulele care captusesc canalele seminifere se transforma in spermatozoizi ce sunt condusi prin canalele amintite, apoi prin canalul epididimului si canalul deferent, in veziculele seminale, unde sunt depozitati.
Tot in testicul exista grupuri de celule a caror functie prinipala este de a secreta un hormon masculin, numit testosteron, care se varsa direct in sange si care imprima in cursul dezvoltarii corpului, caracterele sexuale masculine.
Epididimul este format din reunirea a mai multor canale colectoare ce vin dinspre testicul si are forma unui tub foarte intortocheat de -aproximativ 6-7 m lungime.
Canalul deferent continua epididimul pana in regiunea veziculelor seminale, fiind insotit de nervi, artere si vene care nutresc testiculul si cu care formeaza impreuna cordonul spermatic.
Veziculele seminale sunt doua rezervoare de 5-6 cm lungime si 1-1,5 cm diametru, in care se aglomereaza lichidul spermatic rezultat din activitatea testiculului lichid care este format la randul sau cam 90% din spermatozoizi.
Prostata este o glanda anexa a aparatului genital care inconjoara uretra (canal prin care se scurge in afara urina, din vezica urinara si - la barbat - sperma din veziculele seminale). Glanda prostata este redusa de volum la varsta pubertatii, se dezvolta la 20-25 de ani, ramanand stationara pana in jurul -a 50 de ani, cand poate suferi o noua crestere -de volum (hipertrofie de prostata), ce produce tulburari de mictiune.
Glanda secreta un lichid laptos, care dilueaza lichidul spermatic in momentul ejacularii. Tot prostata se pare ca secreta un hormon care stimuleaza spermatogeneza. In jurul glandei se gaseste un strat muscular care la momentul necesar se contracta, comprima prostata, facand-o sa elimine secretia sa in cursul ejacularii.
Sperma este produsul final al organelor genitale interne masculine, fiind un lichid alb-galbui, vascos, care contine spermatozoizi mobili, celule epiteliale ce provin din canalele pe unde trece, substante minerale, toate diluate intr-un lichid secretat de prostata, de vezicula seminala si alte glande anexe.
In timpul actului sexual, la un moment de excitatie maxima, contractia glandelor seminale si a prostatei duce la eliminarea spermei prin uretra (ejaculare).
Organele genitale externe sunt penisul si scrotul. Penisul are forma cilindrica, continand in mijlocul lui uretra. In jurul acestui canal se afla o formatiune numita corp spongios, iar in partile antero-laterale se gasesc inca doua formatiuni numite corpi cavernosi. Aceste organe umplandu-se de sange in timpul erectiei dau penisului o duritate si un volum crescut.
Penisul este acoperit de piele care se rasfrange pe partea libera a lui, rasfrangere numita preput. Scrotul este o formatiune cutanata, pigmentata si cutata, ce adaposteste testiculele, epididimul si o portiune a canalelor deferente.