Aparatul genital feminin este alcatuit din organe genitale interne (ovar, trompe, uter, vagin) si organe genitale externe, labii (buze mari si mici), clitoris si glande anexe.
Ovarul are forma unei migdale, lung de 3-4 cm, gros de aproximativ 1 cm si cantareste 7-9 g.
Pe sectiune, prezinta o zona corticala si una medulara centrala.
Zona corticala genereaza celulele reproducatoare feminine, numite ovule, in total aproximativ 400-500 de-a lungul perioadei de maturitate a femeii.
Ovulele iau nastere in niste formatiuni speciale, numite foliculi de Graaf.
Cand foliculul devine matur, se rupe la suprafata ovarului (ovulatie), eliminand ovulul, care trece in trompa.
Dupa eliminarea ovulului, foliculul de Graaf se transforma intr-o glanda cu secretie interna, numita corp gal
ben, care produce hormonul numit progesteron sau luteina.
Evolutia corpului galben este apoi diferita dupa cum ovulul fabricat de el, este sau nu fecundat de un spermatozoid.
In cazul fecundatiei, din unirea spermatozoidului cu ovulul, ia nastere celula ou, din care se dezvolta ulterior embrionul, femeia ramanand insarcinata. In acest caz, corpul galben continua sa secrete progesteron in tot timpul sarcinii.
Daca ovulul nu este fecundat, corpul galben dispare transformandu-se intr-o cicatrice albicioasa, proeminenta pe suprafata ovarului, fara activitate secretorie.
Tot foliculul de Graaf, in perioada lui de formare si crestere, secreta un alt hormon, numit foliculina, care determina caracterele sexuale ale femeii si modificarile mucoasei uterine din timpul ciclului menstrual.
Actiunea foliculinei asupra mucoasei uterine este completata de efectul progesteronului.
Partea medulara a ovarului este bogata in vase si nervi. Trompele uterine sunt doua conducte lungi de 10-12cm, groase de aproximativ 1 cm, cu pereti musculari, situate de o parte si de alta a uterului.
Capatul liber al trompelor este largit si se numeste pavilion, avand marginile libere sub forma unor franjuri care prind ovulul eliminat din ovar si il conduc catre interiorul trompei.
In drumul sau prin trompa, ovulul este impins prin cilii vibratili ai celulelor ce captusesc trompa.
Daca, in cursul calatoriei sale prin trompa, ovulul este fecundat, in momentul ajungerii lui in uter el se prinde in mucoasa acestuia sub forma de celula ou .
Uterul este un organ cavitar, musculos, de forma unei pere, a carui portiune angusta se continua cu vaginul.
Partea mai bombata a uterului inchide o cavitate uterina in care se dezvolta embrionul. in cursul sarcinii, aceasta cavitate se mareste mult, ajungand pana deasupra ombilicului.
Partea mai ingusta numita col sau gat sufera si ea modificari in timpul sarcinii, astfel ca la nastere, colul uterin se „sterge" si se dilata, permitand expulzia fatului.
Cavitatea uterina este captusita cu o mucoasa care sufera transformari ciclice atunci cand femeia nu este insarcinata.
Bogat vascularizata, mucoasa se ingroase si se desprinde, eliminandu-se impreuna cu sange neinchegat.
Dupa eliminare, mucoasa uterina se reface, reluand ciclul. In cazul fecundatiei, transformarile amintite sunt intrerupte, iar ingrosarea mucoasei uterine serveste ca teren prielnic pentru dezvoltarea embrionului.
Vaginul este un canal musculos, lung de 8-10 cm, care continua uterul, deschizandu-se in afara, la locul numit vestibul vaginal.
Peretele vaginului este bogat in glande a caror secretie creste in timpul actului sexual.