FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,023
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Tabagismul

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Tabagismul

 Q:   Intreaba despre Tabagismul       
Tabagismul Uzul de tutun sau tabagismul — cum mai este denumit acest obicei — a devenit o adevărată boală a secolului prin multiplele efecte vătămătoare pe care le are asupra sănătăţii. In Anglia fumatul de tutun a fost denumit un „holocaust evitabil", iar în Statele Unite „o catastrofă naţională".

De asemenea, în ţările în curs de dezvoltare, atât fumatul cât şi cultivarea tutunului câştigă din ce în ce mai mult teren, încât, în timp ce culturile de tutun iau locul pădurilor sau culturilor fertile, în aceleaşi ţări consumul de ţigarete creşte cu 3,9% pe an. In decurs de 10 ani tabagismul a crescut în Africa cu 33%. Statisticile din Asia sunt similare: în Bangla desh 71% din bărbaţi şi 20% din femei fumează, iar în Pakistan 80,% din bărbaţi.

Un raport prezentat recent Congresului american arată că famatul este acuzat ca fiind responsabil de 30% din numărul total al deceselor prin cancer in Statele Unite: 129 000 din 430 000 de americani care au murit de cancer în anul 1983. Aceeaşi sursă precizează că una din cele mai frecvente forme de cancer, cancerul de plămân ( din cazurile de cancer) este imputabilă în 85% din cazuri tutunului (circa 111 000 de decese). La aceste cifre trebuie adăugate (tot în SUA) încă 21 000 de decese prin cancer al laringelui, datorită de asemenea tutunului, precum şi 20 000 de decese prin cancer al vezicii urinare şi rinichilor.

Tot fumatul contribuie considerabil la apariţia infarctului miocardic, a ulcerului gastric, a bronşitei cronice, a emfizemului pulmonar.

Sunt statistici alarmante, care se repetă pentru fiecare ţară. Foarte îngrijorătoare este şi tendinţa în creştere a fumatului printre femei: tabagismul feminin este în plină dezvoltare. Astfel, în Franţa, 31% din femei erau fumătoare. în acelaşi timp industria producătoare de ţigarete este în floare, una din cele mai rentabile. In 1997 principalii fabricanţi de ţigarete au produs 4126 miliarde de ţigarete.
Cum este posibil ca omenirea să accepte o astfel de situaţie?
Cum este posibil ca o parte din oameni să accepte o astfel de sinucidere lentă?
„Tutunul sau sănătatea: alegerea vă revine Dv." - aceasta a fost deviza sub care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declanşat, în ultima vreme, campania împotriva fumatului pe plan mondial, la care au aderat toate ţările.

Pe bună dreptate s-a spus că obiceiul fumatului este una din cauzele cele mai importante, evitabile, ale relei sănătăţi.

In toate ţările s-au luat măsuri de lămurire a populaţiei, pentru a fi convinsă în mod ştiinţific de consecinţele grave ale fumatului asupra sănătăţii.

Au fost obţinute unele rezultate. Iată un fapt semnificativ: 50°/o din medicii fumători din Anglia au încetat să mai fumeze.

S-au emis acte de stat, în diferite ţări, pentru interdicţia fumatului în timpul serviciului şi pentru protejarea nefumătorilor. Există deci unele speranţe.
Consumul de ţigarete variază cu ţările. O statistică recentă pe 110 ţări, arată că primele 10 ţări cu cel mai mare consum de ţigări sunt, în ordine: Cipru, Grecia, Cuba, Canada, Statele Unite, Spania, Japonia, Ungaria, Polonia şi Bulgaria (cu 2,4.-3,1 ţigări pe cap de locuitor). Ţara noastră se află pe poziţia a 33-a (cu 1,6 ţigări pe cap de locuitor).

Situaţia fumatului continuă să fie îngrijorătoare pe plan mondial. Potrivit unor date din 1984 ale serviciului de sănătate din SUA, fumatul este responsabil pentru un exces de 350 000 de decese premature şi constituie cauza majoră de mortalitate prin cancer, contribuind la 130 000 morţi prin această boală in 1983.

Persoanele care folosesc tutun, fără să fumeze (mestecă sau „aspiră", „prizează") tutun, sunt şi ele expuse la cancerul cavităţii bucale şi căderea dinţilor.

Fumatul, în creştere pe plan mondial, se accentuează în următoarele direcţii: creşte printre copii şi tineret, creşte printre femei, creşte în ţările în curs de dezvoltare şi creşte proporţia de fumători excesivi (de multe ţigări pe zi).

sursa imaginii a.abcnews.com


Tag-uri: tutun, cancer, fumat, nicoctina



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 15 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :