FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 836
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Statisticile privind imbatranirea si mortalitatea

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Statisticile privind imbatranirea si mortalitatea

 Q:   Intreaba despre Statisticile privind imbatranirea si mortalitatea       
Statisticile privind imbatranirea si mortalitatea Se apreciază că bătrâneţea este şi ,o stare de spirit", „vârstnicul activ" o realitate a perioadei care urmează, iar geriatria o speranţă a zilei de mâine. Vârstnicii înşişi sunt chemaţi să-şi aducă contribuţia la definirea propriului statut, principalul lor argument fiind tezaurul de înţelepciune şi experienţă de viaţă pe care îl posedă

Mulţi cercetători evidenţiază rolul benefic al familiei asupra duratei de . viaţă şi a bătrâneţii ca atare şi apreciază că familia tradiţională este una din formele care rezolvă în mare măsură problemele acestei vârste.

Ţările dezvoltate şi mediu dezvoltate cunosc un proces comun şi propr iu de îmbătrânire a populaţiei. în perspectivă, acest proces se va generaliza şi va cuprinde întreaga colectivitate umană. Se estimează că numărul persoanelor vârstnice (60 de ani şi peste), de la 214 milioane în 1950, va ajunge la 600 de milioane în anul 2 000 şi la un miliard în anul 2 025.

Procesul de îmbătrânire a populaţiei este în special rezultatul scăderii natalităţii şi creşterii speranţei de viaţă pentru populaţia tânără. Se remarcă o creştere a timpului de supravieţuire şi în cazul vârstnicilor; de la câteva luni pentru cei în vârstă de peste 85 de ani, la câţiva ani pentru persoanele de 60 de ani.

Din motivaţiile acestui fenomen complex, reţinem: alungirea perioadei de formare şi instruire în condiţiile exploziei fără precedent a informaţiei ştiinţifice; Îmbunătăţirea condiţiilor social-economic şi a rezultatelor pozitive în diagnosticul şi tratamentul bolilor cu mortalitate crescută.

Este de notat longevitatea mai mare a femeilor decât a bărbaţilor; asistăm la tendinţa de „feminizare" a populaţiei pe măsura înaintării în vârstă; in anul 2 000, proporţia bărbaţilor vârstnici era 15% din totalul populaţiei masculine, iar femeile vârstnice 18%. Durata medie a vieţii a ajuns de la 42,01 ani în 1936, la 69,76 in intervalul 1975 —1977 (la femei 72,01 ani, la bărbaţi 67,45 ani).

Implicaţiile acestui proces sunt de ordin social, economic, patologic, cultural, medical. Este fundamentală atitudinea societăţii faţă de această categorie a populaţiei in creştere. Modalităţile de abordare ţin de tradiţie, gradul de civilizaţie, nivelul cunoştinţelor de gerontologie, particularităţi loco-regionale, opţiuni.

Rezolvarea diversificată, care să ia in consideraţie condiţia biologică, valoarea şi opţiunea individuală şi de grup, posibilităţile socio-economice este o cale de respect şi demnitate reciprocă.
Implicaţiile medicale decurg din polimorbiditatea şi comorbiditatea caracteristică vârstnicului, incidenţa crescută a bolilor neuropsihice, din caracterul cronic şi tendinţa la polimedicaţie a vârstnicilor.

sursa imaginii - freeschoolclipart.com


Tag-uri: organism, natalitate, populatie



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 24 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :