FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,596
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Precancerul

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Precancerul

 Q:   Intreaba despre Precancerul       
Precancerul Termenul de leziune „precanceroasă" a fost creat de savantul român Victor Babeş pentru a denumi unele leziuni cronice, care în anumite condiţii, netratate la timp, se pot transforma în cancer.

Există leziuni cunoscute ca predispunând la cancer: infecţiile cronice, leziunile iritative, leziunile „displazice" caracterizate prin pierderea regularităţii şi a arhitectonicii normale ale celulelor în diferite ţesuturi ca pielea, mucoasele sau glanda mamară.

Este vorba de fapt de răspunsul organismului la un sistem iritativ, mecanic, fizic, hormonal etc. prin diferite tipuri de creştere celulară, de proliferare, care poate să rămână în stadiu de „precancer" sau se poate transforma ireversibil in tumoare malignă.

Cunoaşterea acestor leziuni cronice şi a pote nţialului lor de transformare impune evitarea factorilor care le determină, diagnosticul şi tratamentul lor corect şi la timp.

La colul uterin sunt cunoscute leziunile cronice displazice, vechi cicatrice, ulceraţii, aşa-numitele „leucoplazii", plăci albe sidefii, inflamaţiile cronice ale colului. La corpul uterin, inflamaţiile cronice netratate pot predispune la tumori maligne. Deci, orice sângerare în aceste regiuni, în afara menstruaţiei sau după menopauză, ca şi secreţiile anormale trebuie să atragă atenţia.

Examenele profilactice de masă cu examinarea frotiului citovaginal prin metoda Bebeş-Papanicolau, metodă românească de diagnostic precoce de prestigiu internaţional, permit descoperirea în această zonă a unui „cancer în situ", formă prin excelenţă vindecabilă şi a stadiilor incipiente de boală, vindecabile în 100% din cazuri. Metoda citologică Babeş-Papanicolau permite „screening-ul" de masă în colectivităţile de femei susceptibile să facă tumori meligne ale organelor genitale. Screening-ul separă de fapt cazurile fără modificări de cele cu modificări inflamatorii şi mai ales de cele cu alterări accentuate celulare, care ridică suspiciunea unei tumori maligne.

La sân secreţiile mamelonare de orice fel, în afara perioadei de lactaţie, aşa-numita „mamelă secretantă", tumorile benigne, leziunile displazice ca mestoza chistică, sunt susceptibile să ducă la dezvoltarea unui cancer mamar. Orice modificare a glandelor mamare, apariţia de mici noduli, trebuie să fie un semn de alarmă pentru prezentarea la control medical.

în prevenirea cancerului mamar, tratamentul acestor leziuni precanceroase ere rol deosebit, iar depistarea în stadiul precoce de boală „a cancerului în situ", a stadiilor I şi II, asigură şanse bune de tratament. Tratamentul cancerului de sân, înaintea apariţiei ganglionilor axilari dă rezultate bune şi supravieţuirea peste 5 ani la 85% din cazuri. Pentru diagnostic precoce în tumorile mamare, se propune autopalparea periodică atentă a sinilor şi prezentarea la medic pentru orice dubiu sau secreţie. în sprijinul diagnosticului, în afara examenului clinic sunt necesare: mamografia, termografia şi alte mijloace tehnice moderne.

Pentru cavitatea bucală trebuie acordată atenţie oricăror modificări ale mucoasei bucale: apariţia de plăci leucoplazice, de ulceraţii, excrescenţe sau mici leziuni consecutive unei dentiţii sau unor proteze dentare vicioase.

Pentru tubul digestiv, orice greutate la înghiţire, tulburări ale apetitului, repulsia faţă de anumite alimente, pierderea de sânge în vărsătură sau în scaun, modificări de orice fel ale scaunului, sunt simptome care impun un exemen medical. Gastritele cronice, ulceiele vechi, polipoza gastrică sau cea a colonului şi rectului, colita ulceroasă sunt afecţiuni cronice, care netratate corect pot favoriza apariţia şi dezvoltarea unei tumori maligne. Prezentarea la consultaţie medicală şi, consecutiv investigaţii (examen radiologie cu bariu, ecografie, gastroscopie, recto- şi coloscopie, examenul scaunului), permit un diagnostic precoce. Studiul scaunului pentru sângerările oculte, adică inaparente, la persoane peste 40 de ani, permite depistarea la timp a unor leziuni incipiente: este o metodă de screening pentru cancerul de colon şi rect.

La piele unele leziuni cronice, îngroşări, ulceraţii, mici excrescenţe modificări de pigmentare, modificările unor negi, cicatrice sau pete preexistente (cu sângerare, inflamaţie şi mâncărimi în jurul lor), necesită prezentarea la medic şi tratamentul corespunzător. Racul pielii este în general vindecabil; carcinoamele cutanate descoperite în stadii timpurii duc la vindecări la 90—99% din cazuri.

Melanomul, o tumoră malignă cutanată, de obicei pigmentată, se poate dezvolta pe nevi pigmentări degeneraţi, necesită în special un diagnostic precoce şi un tratament specializat la oncologie sau în clinici de dermatologie. Neglijarea unei astfel de tumori, iritarea ei sau un tratament necorespunzător, duc la progresia bolii cu mărirea tumorii, prinderea ganglionilor şi apariţia metastazelor.

Pentru plămân, tuşea prelungită, expectoraţia cu sânge, oboseala, scăderea în greutate, mai ales la persoane peste 40 de ani şi la fumători cronici, sunt simptome care atrag atenţia. Frecvenţa localizării bronhopulmonare a cancerului şi gravitatea ei au impus metode speciale de screening făcând la populaţia cu factori de risc (vârsta peste 40 de ani, fumători cu număr mare de ţigări), controale periodice ce includ radiografia pulmonară şi examenul citologic al sputei.

Pentru aparatul urinar, orice pierdere de sânge în urină, orice tulburare a emisiei de urină, atrage atenţia şi impun controlul medical. La bărbaţii peste 40 —50 de ani examenul prostatei poate să pună în evidenţă modificări în stadiul de început, diagnosticând tumori benigne sau maligne de prostată.

Discutând precancerul şi simptomele de debut care atrag atenţia individuală pentru prezentarea la medic, am amintit de fapt localizările prioritare ale cancerului.

Într-adevăr, formele cele mai frecvente de cancer la femei sunt localizările mamare şi ale colului uterin, urmate de cele digestive, pulmonare, boli maligne de sistem etc. Se semnalează în ultimii ani o tendinţă la creştere a incidenţei tumorilor ovariene, forme grave, prin faptul că se descoperă de obicei târziu. O măsură de prevenire a acestei forme, la îndemâna tuturor, este prezentarea la control ginecologic periodic fără semne de boală, sau la cele mai mici semne (jenă abdominală, balonări după mese).

La bărbaţi cancerul gastric, tumorile bronhopulmonare şi laringiene, alte neoplazii maligne digestive (colon, pancreas), cancerul pielii, al prostatei, boli maligne de sistem sunt localizări prioritare. La vârste tinere apar tumori osoase şi cele testiculare. Se impune prezentarea la medic în caz de dureri sau modificări osoase sau articulare, legate sau nu de un traumatism, precum şi în caz de tumefiere sau mărirea unui testicul.

Diagnosticul precoce al acestor tumori care afectează de obicei bărbaţii tineri, permite tratamentul lor cu succes. De asemenea, bolile maligne de sistem exteriorizate printr-o tumefiere ganglionară, apariţia unui mic ganglion, pot afecta persoane de vârste mai tinere, copii şi adolescenţi. Observarea unui astfel de ganglion impune prezentarea la medic şi face posibil un diagnostic corect şi un tratament corespunzător cu succes.

In general, este subliniată valoarea unui control medical periodic în afara oricăror semne de boală sau la cele mai mici şi mai necaracteristice simptome. Nu trebuie aşteptată durerea, care este de obicei un simptom tardiv, însoţind stadii avansate de boală canceroasă, când posibilităţile şi şansele de tratament scad simţitor.

Aşa cum este mult mai uşor să se prevină boala decât să fie tratată, tot astfel este mult mai simplu să tratezi stadii incipiente de boală decât boala generalizată.

sursa imaginii - freedigitalphotos.net


Tag-uri: tumora, malign, tratament



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 21 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :