FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,317
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Plagile

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Plagile

 Q:   Intreaba despre Plagile       
Plagile Soluţie de continuitate a ţesuturilor (tegument, mucoase etc), plăgile sunt produse de un agent traumatic.

S-a încercat o clasificare a plăgilor, în funcţie de natura agentului traumatic (tăiere, strivire, contuzie, înţepare, prin muşcătură, prin armă de foc etc). Numărul agenţilor traumatici externi care pot să genereze o plagă este însă atât de mare, încât o clasificare în funcţie de natura acestora devine practic imposibilă.

în funcţie de natura agentului traumatic, aspectul plăgilor variază mult.

Plaga provocată de un agent ascuţit are marginile regulate, distrugerile ţesuturilor fiind limitate. Explorarea chirurgicală a plăgilor este mai uşoară.

Plăgile prin st rivire duc la o distrugere mai întinsă şi mai neregulată a ţesuturilor. Explorarea ei este mai anevoioasă, nepermiţând totdeauna o sutură chirurgicală. Din punct de vedere terapeutic, este importantă clasificarea plăgilor în recente şi vechi. Plăgile recente sânt cele pe care le vede medicul în primele 6 ore de la producere, interval de timp în care securitatea chirurgicală a plăgii este păstrată; printr-o toaletă chimică şi chirurgicală riguroasă, plaga se poate vindeca rapid.

După acest interval, plăgile sânt considerate infectate, necesitând alte metode de tratament.

în funcţie de profunzimea lor, plăgile se împart în: superficiale şi profunde. Cele profunde pot fi penetrante sau perforate (interesând un viscer). în momentul producerii, prin agentul traumatic sunt introduşi în plagă agenţii patogeni (microbi), care găsesc în sângele din plagă un excelent mediu de cultură şi dezvoltare.

Agentul traumatic poate introduce în plagă corpi străini (schije metalice, aşchii de lemn, pământ, pietricele, resturi textile din hainele accidentului etc).

în plus, printr-un pansament incorect făcut, microbii existenţi pe pielea din jurul plăgii pot fi introduşi în plagă. Se impune deci un pansament cit mai curat, aseptic când este posibil şi trimiterea accidentatului la spital, în primele 6 ore de la accident.

Plăgile provocate de muşcătură (câini, pisici, şobolani, cai), au un grad mare de pericol, prin potenţialul însemnat de infectare.

Microbii aerobi (trăiesc în prezenţa aerului) sau anaerobi, odată pătrunşi în plagă, după o perioadă de incubaţie declanşează infecţia. Gravitatea infecţiei depinde de factori ca: virulenţa microbilor, profunzimea plăgii, dacă plaga comunică cu exteriorul sau este acoperită cu o crustă hematică etc.

Infecţia se traduce prin dureri in regiunea în care este localizată plaga, cu edem şi eritem al marginilor plăgii, cu secreţii seroase care se transformă rapid în purulente. Fenomenele locale se însoţesc de alterarea stării generale, cu febră mare 39— 40°C, frisoane, cefalee.

Cel care acordă primul ajutor trebuie să ştie cum se face un pansament corect. Mâinile celui care va pansa vor fi spălate cu apă şi săpun. Tegumentul din jurul plăgii va fi degresat cu comprese sterile îmbibate în benzină, prin ştergerea ân cercuri concentrice ce se depărtează de marginile plăgii. De aceeaşi manieră, tegumentul din jurul plăgii va fi din nou şters cu alcool.

Corpii străini vizibili din plagă vor fi îndepărtaţi cu ajutorul compreselor, în continuare, plaga va fi spălată cu apă oxigenată (care prin efervescenţă antrenează din plagă corpii străini ce nu se văd). Plaga este spălată apoi cu cloramină, bromocet sau ser fiziologic steril. în cele din urmă marginile plăgii vor fi din nou şterse cu alcool iodat.

Peste plagă vor fi aşezate în straturi succesive comprese sterile, până ce aceasta este complet acoperită. Fixarea pansamentului se face prin ture de faşă.

Atragem şi în final atenţia obligativităţii trimiterii celui rănit la spital, în primele ore de la producere.

sursa imaginii
freeschoolclipart.com


Tag-uri: rana, durere, tesut



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 05 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :