FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,371
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Otravurile familiei Borgia

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Otravurile familiei Borgia

 Q:   Intreaba despre Otravurile familiei Borgia       
Otravurile familiei Borgia Papa Alexandru al Vl-lea şi fiul său, Cezar Borgia, duce de Valentois, erau lipsiţi complet de scrupule şi excelau printr-o totală amoralitate ; pentru aceştia, religia nu constituia decat un paravan şi un mijloc care să le procure totul de la viaţă, iar respectul faţă de oameni era complet inexistent. Cine nu se pleca înaintea voinţei lor sau le stătea în cale era înlăturat şi tanăr sau bătran, nobil sau plebeu, plăteau cu viaţa cutezanţa de a li se fi împotrivit. Nici chiar călugării, după cum rezultă din relatările contemporanilor, nu scăpau de urgia familiei Borgia.

Cel care prepara otrava utilizată de familia Borgia, numită ,,la chantarella", era Cezar. Secretul îl deţinea de la Roşa Vannozza, mama sa, cunoscută printre altele şi prin faptul că practica vrăjitoria. Vannozza a fost amanta papei Alexandru al Vl-lea pe timpul cand acesta era un simplu nobil scăpătat. Din această legătură neoficială au rezultat mai mulţi copii, dintre care trei s-au remarcat datorită unei triste celebrităţi : Cezar duce de Valentois, Francois duce de Gandia şi Lucreţia. Aceasta din urmă, despre care se spunea că era de o frumuseţe ispititoare şi ieşită din comun, a întreţinut relaţii incestuoase cu propriul ei tată şi cu cei doi fraţi. în momentul în care Francois s-a bucurat de o oarecare preferinţă din partea Lucreţiei, a căzut ucis de pumnalul lui Cezar.

Cezar Borgia prepara otrava într-o vilă situată în apropierea Romei, departe de orice privire indiscretă. Procedeul era complicat şi întrucatva asemănător cu alte „specialităţi" ale vremii : el administra unor păsări de curte ţioricioaică, praf de cantaride şi venin de viperă cu corn ; după moartea păsărilor, li se extrăgeau măruntaiele care ora apoi aşezate pe talere de aramă necositorite, în apropierea unui foc mic ; lichidul care se scurgea era concentrat prin evaporare timp de mai multe zile, pană se obţinea u pudră de culoare albă.

Otrava familiei Borgia îşi datora faima faptului că actiona fără greş, nu putea fi anihilată de nici un antidot si mai ales, în cazurile de otrăvire, nu putea fi pusă în evidenţă prin mijloacele vremii.

Revenind la familia Borgia, se ştie, după unele relatari, că Lucreţia dirija din culise întreaga politică a Vaticanului ; ca şi ceilalţi membri ai familiei, ea a dus o viaţă de desfrau şi a comis crime din cele mai abominabile. Iata o descriere făcută de unii istorici, contemporani cu papa Alexandru al Vl-lea, asupra omorarii uneia dintre nenumăratele victime ale acestuia.

„A doua zi după celebrarea sărbătorii Sf. Petru, papa Alexandru anunţă în Consistoriu dorinţa lui de a ridica la rangul de cardinali pe nouă dintre prelaţii curţii pontificale. Toţi aceşti prelaţi, aleşi printre cei mai bogaţi, erau destinaţi la o moarte sigură, mai cu seamă că făceau parte dintre cei care auziseră destăinuirile papei, cu privire la asasinarea de către Cezar a fratelui său Francois, băiatul pel mai mare ale lui Alexandru.

Urma ca după ceremonia religioasă de învestitură să se dea un dineu în onoarea acestora. Papa ştia că tuturor le era teamă să nu fie otrăviţi şi de aceea hotăra, pentru a-şi arăta buna lui credinţă, să ofere dineul în casa unuia dintre cei nouă prelaţi, a cărui alegere urma să se facă „la întamplare".

Sorţii căzură asupra cardinalului Cornetto şi totodată se stabili ca mancărurile să fie oferite la masă de bucătari, in aşa fel ca mai întai să fie serviţi oaspeţii şi numai după aceştia să vină randul papei. în modul acesta trebuia să fie înlăturată orice bănuială. S-a ivit o singură dificultate şi anume la servitul vinului : acesta era oferit de servitori şi nu se putea organiza o pază mai severă. Cezar Borgia era hotărat ca cei nouă cardinali să moară şi nu vroia cu nici un preţ să piardă ocazia care se ivise. Nu-i fu greu ca, în schimbul unei mari sume de bani, să-şi asigure complicitatea unui servitor, care consimţi să amestece în băuturile ce urmau să fie servite comesenilor, cele patra flacoane pe care Cezar i le înmanase şi care conţineau redutabila otravă a familiei Borgia.


Tag-uri: crima, otrava, omor, investigatie



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 19 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :