FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 940
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Nefumatorii sunt afectati la fel de rau de efectele nocive ale tutunului

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Nefumatorii sunt afectati la fel de rau de efectele nocive ale tutunului

 Q:   Intreaba despre Nefumatorii sunt afectati la fel de rau de efectele nocive ale tutunului       
Nefumatorii sunt afectati la fel de rau de efectele nocive ale tutunului O problemă foarte gravă, care trebuie cunoscută de fiecare om, este faptul că un nefumător care locuieşte, ori se află în aceeaşi cameră cu unul sau mai mulţi fumători, inhalează toate substanţele toxice din fumul de tutun rezultate din fumatul pe care-l practică ceilalţi într-un spaţiu închis („fumatul pasiv").
Un nefumător care stă o oră într-o cameră cu alte persoane care fumează, suferă o intoxicaţie ca şi cum ar fi fumat el însuşi o ţigară (pentru fiecare oră de stat împreună cu fumătorii). Conform datelor stiintifice, fumul de tigara adunat in camera, este cu mult mai periculos decat cel inhalat sau expirat. Explicatia se datoreaza faptului ca atunci cand tinem o tigara in mana sau in scrumiera, ea arde la o temperatura mai joasa si astfel substantele chimice emanate sunt mult mai toxice.

Consecinţele sunt tot atât de grave atât imediat, cât şi mai târziu. Nefumătorul se intoxică şi el, devine palid, nervos, are dureri de cap, iar viitorul său se încarcă cu toate riscurile fumătorului : tulburări vasculare, agravarea cardiopatiei ischemice, cancer pulmonar etc. Conform unui raport publicat in 2006, 79.500 oameni din Uniunea Europeana mor anul ca rezultat al fumatului pasiv.
Oficialii europeni au incercat sa ia masuri care sa duca la scaderea mortalitatii datorate fumatului pasiv. Observand ca simpla prezentare a unor studii nu prea are efect, au pus piciorul in prag interzicand fumatul in locurile publice, la locurile de munca, in baruri si restaurante in Irlanda, Norvegia, Italia, Malta, Suedia si Scotia. Planuri similare se vor pune in aplicare in curand si in Anglia, Tara Galilor, Irlanda de Nord si Belgia.

Aceste efecte ale fumatului pasiv pentru nefumătorii şi pentru copiii nevinovaţi, au fost dovedite incontestabil prin numeroase cercetări recente. In acest scop s-a recurs la determinarea unui metabolism al nicotinei, cotinină, care se găseşte în sânge şi în urină la fumători. S-a constatat astfel că persoanele nefumătoare care locuiesc împreună cu fumători (familie, loc de muncă) conţin în urină concentraţii mai mari de cotinină decât cei care locuiesc împreună cu nefumători. Rezultă că fumătorul îşi intoxică cu fum de tutun, propria familie sau colegii de la lucru. Fumul de tigara ambiant este asocierea dintre curentul principal (fumul expirat de fumator) si cel secundar (fumul emanat de capatul aprins al tigarii). Expunerea la fumul ambiant se numeste fumat involuntar sau pasiv. Doua treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator, ci sunt eliberate in atmosfera si contamineaza aerul. Astfel, fumul de tigara ambiant contine de 2 ori mai multa nicotina si gudron si de 5 ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator.

într-un studiu recent s-a urmărit efectul fumatului de către părinţi asupra copiilor. în acest scop s-a determinat concentraţia de nicotină şi a metabolismului acesteia, cotinină, în saliva şi în urina a 32 de copii ai căror părinţi fumau, în comparaţie cu alţi copii ai căror părinţi nu erau fumători. Rezultatul: concentraţia de cotinină era semnificativ mai mare la copiii fumătorilor, decât la cei din familiile nefumătoare: cotinină urinară a fost de 351 nanograme la primii, faţă de numai 4 nanograme (pe ml) la copiii cu părinţi nefumători.

Aceste rezultate trebuie să dea de gândit fiecărui părinte care fumează în aceeaşi cameră cu copiii săi. Fumul de tigara ambiant este asocierea dintre curentul principal (fumul expirat de fumator) si cel secundar (fumul emanat de capatul aprins al tigarii). Expunerea la fumul ambiant se numeste fumat involuntar sau pasiv. Doua treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator, ci sunt eliberate in atmosfera si contamineaza aerul. Astfel, fumul de tigara ambiant contine de 2 ori mai multa nicotina si gudron si de 5 ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator.

Pe de altă parte, ţinând seama că orice nefumător este expus riscurilor fumului de tutun, dacă locuieşte ori lucrează în acelaşi spaţiu cu un fumător, se pun probleme grave de sănătate şi pentru nefumător, care are dreptul să Solicite o atmosferă nepoluată de tutun. în unele ţări în astfel de cazuri s-a ajuns la aspecte juridice.
Aproape 19.000 de nefumatori mor in fiecare an [de boli] asociate fumatului pasiv. Aceasta este echivalentul unui Jumbo jet plin in fiecare saptamana. Iar daca un Jumbo s-ar prabusi in fiecare saptamana in Uniune, s-ar lua masuri".Introducerea legislatiei de interdictie a fumatului este foarte populara in Uniune, paradoxal si in randul fumatorilor. Astfel, 90% din cetatenii Irlandei au sustinut legea antifumat din 2004, inclusiv 80% dintre fumatori.

sursa imaginii most-expensive.net


Tag-uri: cancer, fum, nicotina



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 15 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :