FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,241
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre nastere - procedele specifice

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre nastere - procedele specifice

 Q:   Intreaba despre Despre nastere - procedele specifice       
Despre nastere - procedele specifice Dupa felul cum se desfasoara, o nastere poate fi normala (entocica) sau anormala (patologica sau distocica).

Nasterea poate fi la termen, cand are loc la sfarsitul lunii a IX-a, sau prematura, cand are loc intre lunile a-VII-a si a-IX-a. Dupa modul de terminare, nasterea poate fi spontana, (se termina de la sine, spontan, prin fortele organismului) sau artificiala, cand se termina printr-o interventie (forceps, versiune).

Orice nastere are doi timpi:

-primul timp este nasterea propriu-zisa sau travaliul, care se termina cu expulzia fatului

-al doilea consta in expulzia anexelor (placenta si membrane).

Factorii care determina declansarea nasterii sunt multipli, de natura hormonala si nervoasa. Cel mai important pare a fi patrunderea in circulatie a hormonului retrohipofizar, a carui franare de catre hormonii placentari nu mai este posibila, spre sfarsitul sarcinii, din cauza imbatranirii placentei.

Travaliul sau nasterea are doua perioade principale:

1) dilatarea colului uterin;

2)expulzia fatului,

Inainte de a se declansa, nasterea are o serie de semne premergatoare, ca de exemplu coborarea fundului uterului, fapt care da femeii o senzatie de usurare a respiratiei. Mictiunile (urinarile) devin mai frecvente, iar contractiile uterine, nedureroase din timpul sarcinii, sunt mai puternice, unele din ele devenind dureroase.

Cu 12-24 de ore inainte de nastere, gravida elimina prin vagin o secretie sero-sanguinolenta, care este dopul gelatinos al colului uterin. Inceputul nasterii se manifesta prin contractii uterine care sunt dureroase, intermitente si energice.

Contractiile uterine sunt la inceput la 15-20 de minute si dureaza 20 de secunde, apoi devin din ce in ce mai frecvente, ajungand spre sfarsitul nasterii la 2-3 minute si durand 40-50 de secunde.

Ca urmare a contractiilor, colul uterin se dilata: perioada de dilatatie dureaza la primipare (femeia la prima nastere) 12-14 ore, la multipare mai putin.

Concomitent cu dilatarea orificiului uterin, se produce ruperea pungii apelor, iar fatul este impins in jos si trecut prin stramtoarea superioara in bazinul mic. Acest timp al nasterii se numeste angajare.

Trecerea fatului prin bazinul mic se numeste coborare, iar iesirea prin orificiul vulvovaginal se numeste degajare.

Asistenta la nastere consta in supravegherea desfasurarii contractiilor uterine, calmarea acestora cand devin prea intense sau stimularea lor cand sunt prea slabe, ascultarea repetata a zgomotelor cordului fetal si examinarea prin tacte vaginale si rectale a evolutiei dilatatiei si a progresiunii fatului prin filiera pelvi-genitala.

In ultima perioada, perioada de expulzie, care dureaza intre 30 si 60 de minute,
gravida este asezata pe masa de nastere, regiunea anovulvara este dezinfectata cu tinctura de iod, picioarele si abdomenul acoperite cu campuri sterile, iar moasa sau medicul, spalati steril, asista nasterea.

Asistenta in momentul expulziei consta in dirijarea degajarii craniului fetal si a umerilor, astfel ca sa nu se produca rupturi de vagin si perineu. Daca este nevoie se face sectionarea perineului pe linie mediana (periotomie) sau lateral (epiziotomie).

Dupa scoaterea fatului se sectioneaza cordonul intre doua pense si apoi se leaga. Se scot cu o sonda de cauciuc mucozitatile din caile respiratorii ale fatului iar in caz de nevoie i se administreaza oxigen si injectii stimulatoare ale centrilor respiratori.

Se picura apoi 3-4 picaturi de protargol in ochii copilului si in fanta vulvara a fetitelor, pentru profilaxia infectiilor gonococice. Copi¬lul este pansat la ombilic, cantarit, infasat si dus la sectia de nou-nascuti a maternitatii.

Intre timp se supravegheaza parturienta, care este acum in ultima perioada a nasterii. Dupa 20-30 de minute de la expulzia fatului, placenta se dezlipeste de pe suprafata uterului, dezlipire insotita de o eliminare de sange prin vagin, si apoi este expulzata.

Uneori, placenta se poate elimina spontan, alteori ea trebuie sa fie ajutata printr-o mica presiune executata cu mana asupra uterului. Daca in aceasta perioada parturienta pierde sange in cantitate mare sau daca expulzia placentei intarzie peste 90 de minute, se face extractia manuala a placentei.

Daca dupa expulzia placentei se constata lipsuri de cotiledoane sau membrane ori femeia pierde sange, se face controlul manual al cavitatii uterine. Se sutureaza apoi eventualele leziuni ale vaginului si perineului si apoi femeia este supravegheata timp de 2 ore in sala de nastere, dupa care este dusa in salonul de lauze.

La aparitia primelor contractii dureroase sau a ruperii pungii apelor fara contractii, orice gravida trebuie sa se prezinte imediat la maternitate pentru a fi examinata si supravegheata din timp, asigurandu-se in felul acesta o desfasurare optima a nasterii.


Tag-uri: nastere, entocica, distocica



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 18 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :