FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 5,419
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Cum trebuie sa curatam covoarele si perdelele

- Unde a fost impletit primul covor? by Sofia

Tag-uri Populare


ingrijire   ata   frumusete   sanatate   haine   andrele   croseta   ac   material   cusaturi   alimentatie   copii   tricotaj   tinerete   ten   imbracaminte   familie   cosmetice   par   crestere   gust   stil   femei   tratament   hidratare   sarcina   machiaj   ruj   piele   creme   fat   fata   relatie   cuplu   epilare   masaj  

All Tags

Famous Forum

 

Cum trebuie sa curatam covoarele si perdelele

 Q:        
O dată pe lună trebuie scoase covoarele şi bătute bine cu batatorul. Se trag şi mobilele de la locul lor şi se mătură bine peste tot pe la colţuri, pe sub calorifere (cu măturică sau cu pene de gască), în dosul şi pe sub mobilă.

Foarte multi dintre noi detinem cate un animalut in casa ce lasa foarte mult par. O optiune simpla este un burete pentru par care poate fi achizitionat de la orice pet shop. Parul de pisica mai poate fi indepartat cu usurinta folosind o perie speciala cu peri din nylon incretit.
Mai poti incerca perii din velur, role adezive sau banda adeziva infasurata pe mana, sau un burete usor umezit (cu atentie, pentru ca umezeala sa nu dauneze tapiseriei). Aspiratorul poate fi de asemenea folosit, daca are o perie adecvata. In orice caz, piaptana pisica o data pe saptamana si vei avea mai putina bataie de cap cu parul de pe covoare si mobila.

In mod regulat se ÅŸterg dulapurile pe deasupra si uÅŸile.
Imbrăcămintea, inainte de a o pune la păstrare, se curăţă sau se spală, se scoate totul din buzunare, se perie, iar blănurile şi obiectele de lină se bat cu o nuieluşă sau cu o palmă mică.

Hainele gata curăţate, se aşează pe umeraşe şi se introduc în saci confecţionaţi pe dimensiunea fiecărei haine. în saci şi în buzunarele hainelor se introduc punguţe cu naftalină ori numai levănţică sau foi de tutun.

Sacii astfel pregătiţi se atarnă pe, cuier, în dulap. In felul acesta, îmbrăcămintea nu se şifonează, iar cand trebuie folosită se scoate, se scutură şi se aeriseşte fără a se mai călca. Fularele, mănuşile, căciulile, după ce s-au periat se învelesc în ziare (cerneala de tipografie îndepărtează de asemenea insectele) se pun în pungi şi se aşează în dulap sau ladă. Odată terminată această treabă, începe curăţenia de la capăt.

Perdelele.
Perdelele se scot, se scutură bine de praf, se pun în apă rece, care ajută la îndepărtarea fumului şi a prafului. Se spală cu apă caldă, săpun şi un detergent, schimband mai multe ape. Se limpezesc apoi în două, trei ape.
Perdelele din fire sintetice se albesc uşor, dacă după ce s-au limpezit se ţin 10 minute în apă la care s-a adăugat sare.

Dacă sunt draperii, se scot odată cu perdelele, se scutură şi se perie foarte bine. In cazul în care sunt foarte murdare şi nu se pot curăţa numai cu ajutorul periei, se vor spăla şi ele. Se recomandă ca draperiile din catifea, pluş sau alt material mai pretenţios să fie duse la curăţătorie.

Mobilele uşoare se scot afară (dacă avem spaţiu), se bate partea tapisată, se perie, iar lemnul se şterge cu o carpa uscată.

Covoarele. Fie ca este vorba de covor sau de mocheta, trebuie sa ne asiguram ca sanatatea membrilor familiei noastre este protejata. Daca alegerea dumneavoastra este mocheta, inainte de montare ar fi bine sa va sigurati ca suprafata de beton pe care o montezi este perfect uscata. Pentru mai multa siguranta, aplica mai intai o folie absorbanta, dar si de faptul ca pardoseala este curata si cat se poate de neteda; orice fel de adancitura sau proeminenta va grabi degradarea mochetei.

Pentru a fi manevrate mai uşor, covoarele se fac sul şi se scot afară. Se întind pe suportul special şi se bat cu un bătător în formă de palmă, apoi se şterg cu o măturică care se înmoaie în apă cu oţet sau apă cu amoniac, pentru înviorarea culorilor. Nici într-un caz covoarele nu se vor bate cu băţul şi nici nu vor fi ţinute de colţuri. Cand s-au zvantat se fac din nou sul şi se ţin pană se termină curăţenia pentru a putea fi aşezate la locul lor.
La majoritatea tesaturilor din fibre naturale intretinerea nu constituie o problema: praful depus dedesubt poate fi sters si cu o carpa umeda. Exceptie fac persanele din lana, pentru care trebuie folosit si batatorul - cel putin in timpul curateniilor generale dinainte de marile sarbatori.

Scoaterea eventualelor pete de pe covoare trebuie să se facă imediat ce au fost produse. Pentru aceasta, e absolut necesar ca mai întai, covoarele să fie bine scuturate. Nu ezita sa indepartezi petele, imediat dupa aparitia lor, cu apa calda si detergent. Nu folosi produse din comert (sampon, spuma pentru covoare), fiindca pot duce la strangerea fibrelor. Petele rezistente (mai ales cele din tesaturile de iuta) se curata si chimic.

— Petele de cerneală se scot cu sare de lămaie, sare de măcriş sau spirt cald. Spirtul se încălzeşte introducand sticluţa într-un ibric cu apă caldă.

— Petele de grăsime mai vechi se scot aplicand deasupra o pastă preparata din magnezie calcinată şi benzină. Se întinde pasta preparată peste pată şi se perie bine după ce s-a uscat. Dacă pata nu a dispărut complet se repetă operaţia. Petele mai proaspete se scot frecand locul cu peria, muiată în terebentină sau petrosin.


— Petele de sirop sau dulceaţă se curăţă ştergand locul cu carpa curată muiată în apă caldă.

Din cand în cand, covoarele se curăţă în întregime, folosind diferite procedee — după anotimp şi culori.

— O metodă bună pentru curăţat covoarele — indiferent de culoare — este ştergerea lor cu neofalină care le apără şi de molii în acelaşi timp. După scuturare, se şterge covorul, bucată cu bucată, pe toată suprafaţa, cu o perie sau o carpa curată, muiată în neofalină şi stoarsă bine.

Atenţie ! Cand se lucrează cu neofalină să nu tine nici un foc, nici un chibrit aprins. Covoarele din fibre naturale inseamna sanatate pentru toti ai casei, fiindca, spre deosebire de tesaturile sintetice, ele nu degaja energie electrostatica - sursa majora a multor neplaceri.

— Iarna, covoarele se curăţă bine cu zăpadă. Pe timp geros, după ce s-a scuturat şi periat bine, covorul se întinde pe zăpadă. Se presară pe faţa covorului zăpadă curată, apoi se freacă cu o măturică curată în toate direcţiile. Trebuie lucrat foarte repede ca să nu se topească zăpada pe covor căci îl pătează.

— Toamna covoarele se curăţă cu varză crudă. Se taie varza în două şi se freacă covorul bine cu partea tăiată.

sursa imaginii www.thehirebusiness.com


Tag-uri: matura, sapun, mobila



Categorie: Lumea Femeilor  - ( Lumea Femeilor - Archiva)

Data Adaugarii: 01 November '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :