Se tricotează toate ochiurile şi toate randurile numai pe faţă sau numai pe dos. Punctul jerse pe faţă. Se tricotează la primul rand toate ochiurile pe faţă, iar la al doilea rand toate ochiurile pe dos; se repetă în continuare aceste două randuri.
Punctul jerse pe dos.
Este inversul indicat la punctul jerse pe faţă.
Punctul de elastic dublu.
La primul rand se tricotează două Ochiuri pe faţă şi două ochiuri pe dos (2/2) pană la sfîrşit. La randul al doilea şi la toate celelalte randuri în continuare se tricotează ochiurile aşa cum se prezintă.
Punctul de elastic simplu (semielastic).
Se tricotează un ochi pe faţă şi un ochi pe dos (1/1) alternand acest
e ochiuri pană la sfarşit; randul doi şi toate randurile următoare se tricotează aşa cum se prezintă. Se mai pot lucra şi alte variante: trei ochiuri pe faţă, unul pe dos (3/1), trei ochiuri pe faţă, două pe dos (3/2) etc.
Punctul bob de orez simplu.
Primul rand se tricotează un ochi pe faţă şi un ochi pe dos, repetind tot aşa pană la sfîrşit. Randul al doilea şi toate randurile următoare se lucrează tot ca primul rand, un ochi pe faţă şi unul pe dos, dar invers: în dreptul ochiurilor pe faţă se tricotează ochiuri pe dos şi în dreptul ochiurilor pe dos se tricotează ochiuri pe faţă.
Punctul bob de orez dublu.
Se obţine dacă se lucrează, două ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos pană la sfarşit. Randul doi şi toate randurile pare (cu soţ), se lucrează aşa cum se prezintă. La randul trei şi toate randurile impare (fără soţ se schimbă ordinea; acolo unde este.faţă se lucrează dos, iar în dreptul punctului pe dos se lucrează pe faţă.
Punctul bob de orez alungit.
Se tricotează un ochii pe faţă, unul pe dos tot randul. Randul doi se lucrează aşa cum se prezintă: cele pe faţă se tricotează pe faţă şi cele pe dos se lucrează pe dos. Schimbarea se face după două randuri cînd se inversează şi se tricotează ochiul pe faţă în dreptul ochiului pe dos şi ochiul pe dos în dreptul celui lucrat pe faţă.
Tricotul cu model in mai multe culori.
Modelele se obţin numai pe punctul jerse pe faţă după două procedee. La primul se realizează în timpul tricotatului folosind mai multe culori, iar la cel de-al doilea aplicînd motivul cu acul pe tricotul terminat.
La motivele executate cu mai multe culori, se lucrează folosind atatea gheme cate culori indică modelul. Se tricotează atatea ochiuri dintr-o culoare cate indică modelul, apoi firul respectiv se trasează pe dosul lucrului lăsandu-1 lejer pentru a nu strange împletitura.
De multe ori însă, cand numărul ochiurilor peste care trece firul este mai mare, acesta ori trag ceea ce face să se strangă modelul, ori se agata de unghii, de nasturi, de agrafe etc. Pentru a preveni aceste inconveniente este mai bine sa se utilizeze cate un ghem pentru motivul fiecărei culori, iar la schimbarea culorilor se încrucişeaza firul care trebuie tricotat cu cel care s-a tricot . Această tehnică este aplicabilă în aceea măsură şi cînd se utilizează mai multe culori la un singur rand. In acest caz, pentru a evita îngroşarea tricotului, se utilizează cate un ghem pentru fiecare masă (parte mai mare) şi se va avea grijă să se întoarcă firele cand se schimba culorile.
La motivele lucrate cu acul se utilizează un ac cu varful rotund procedand astfel: se introduce acul de pe dos pe faţă şi se scoate la baza primului ochi brodat numit ochi de bază. Se introduce acul orizontal de la dreapta la stanga deasupra ochiului de brodat. In continuare se introduce acul în ochiul de bază şi se scoate în centrul ochiului următor care va forma un ochi de bază. Se brodează astfel toate ochiurile de la primul rand, apoi la ultimul ochi se introduce acul în centrul acestui ochi şi se scoate în centrul ochiului care se află dedesubt. Se întoarce lucrul pentru a continua din nou de la dreapta la stanga. Motivele brodate se realizează cu acul şi aţa executand pe tricot punctele de broderie specifice modelului: cruciuliţă, lănţişor etc. Ca ornament se pot folosi şi figuri aplicate din materiale textile.
Butonierele tricotate.
Aceste broderii pot avea poziţie orizontală sau verticală.
Butoniera orizontală.
Este cea mai indicată. La locul stabilit se tricotează din margine 2—3 ochiuri apoi se scad 2—3 ochiuri după mărimea nasturelui şi grosimea firului. In continuare se tricotează randul pană la sfîrşit. In randul următor, deasupra ochiurilor scăzute se montează pe andrea atatea ochiuri cite sau scăzut la randul anterior pentru formarea butonierei, continuand tricotarea randurilor pană la capăt.
Butoniera verticală. La locul stabilit pentru butonieră se împart ochiurile, lăsand o parte pe o andrea de rezervă. Se tricotează la cealaltă parte atatea randuri pană se ajunge la înălţimea necesară pentru butonieră. Apoi cu alt ghem se tricotează şi ochiurile lăsate de rezervă, după care se iau toate ochiurile pe aceeaşi andrea renunţand la ghemul de rezervă . Butoniera odată terminată, indiferent de poziţia ei, se recomandă să se festoneze cu un fir cu care s-a lucrat împletitura.
Buzunarul cu pungă.
Acesta este de fapt o butonieră mai mare (orizontală la jachete, verticală la pelerine sau pardesie) la care în interior se va tricota punga buzunarului cu lungimea de 8— 10 cm, după model. Pentru a tricota punga buzunarului, se ridică pe o andrea acelaşi număr de ochiuri de pe linia de scăzătură cate s-au scăzut, înmulţind la fiecare extremitate cate două ochiuri. Se tricotează o bandă egală cu de 2 ori lungimea buzunarului, se scad apoi ochiurile care s-au înmulţit la extremităţi, cate două, iar restul ochiurilor se trec pe andrea din lucru, continuînd tricotarea fără a mai înmulţi în dreptul buzunarului.
Lanţul de montaj stă la baza tuturor obiectelor şi motivelor executate cu croşeta şi este format dintr-un şir de ochiuri (ochiuri în aer). Se formează în modul următor.
Firul de pe ghem se înfăşoară lejer pe degetul arătător de la mana stanga sau se trece pe degetul mic şi arătător aşa cum s-a explicat la andrele , iar croşeta se ţine în mana dreaptă. La capătul liber al firului — cu ajutorul degetului mare şi arătător — se formează o buclă prin care se trece croşeta. In continuare se face un jete, adică se înfăşoară firul în jurul croşetei sau se trece aceasta de la stanga la dreapta pe sub firul de pe ghem şi se întoarce apoi croşeta prin buclă. Lăsand să alunece firul se formează un nou ochi. Operaţia se repetă pană ce se obţine numărul necesar de ochiuri — adică (lanţul de montaj) care are lungimea corespunzătoare obiectului propus pentru lucru. Ochiurile lanţului de montaj se calculează ca şi, la andrele după grosimea firului, a croşetei şi după cum se lucrează de strîns.
PicioruÅŸ alunecat.
Se introduce croşeta care are o buclă de la lanţul de montaj, într-un ochi şi se face un jete, se întoarce firul prin acelaşi ochi şi prin bucla de pe croşetă. Se repetă operaţia cit indică modelul .
PicioruÅŸ mic.
Se introduce croşeta care are deja o buclă într-un ochi, se face un jete, se trage înapoi prin ochi, se mai face un jete şi se traversează pe sub cele două bucle. Lăsandu-le să alunece se formează un nou ochi .
PicioruÅŸ simplu.
Se face un jete, se introduce croşeta într-un ochi, se face un jete, se trece pe sub o buclă, se mai face un jete, se aluneca două bucle de pe croşetă, se mai face un jete şi se alunecă ultimele două bucle.
PicioruÅŸ dublu.
Se fac două jeteuri, se introduc croşeta într-un ochi, se face un jete şi se trage prin buclă, se face alt jete şi se lasă să alunej firul pe sub două bucle, se face alt jete şi se trage din nou firul pe sub alte două bucle, se mai face încă un jete şi se lasă să alunece firul pe sub ultimele două bucle. Se repetă cat indică modeluj. După numărul jeteurilor, după felul picioruselor, după numărul ochiurilor de lanţ, dupa cum se introduce croşeta şi se ridică firul se obţine, ca şi la andrele, infinit de multe modele
Marginile obiectelor croÅŸetate.
Pentru a obtine o margine dreaptă, la începutul fiecărui rand se face o buclă (un ochi) de lanţ pentru ochiuri stranse: două ochiuri pentru picioruş de semi-bridă; trei ochiuri pentru bride simple; patru ochiuri pentru bride duble. Ochiurile de lanţ înlocuiesc primul punct. La sfîrşitul fiecărui rand pentru ultimul punct se va introduce croşeta sub ochiurile de lanţ de la începutul randului precedent.