Prin urgenţă medicală se înţelege suferinţa violentă, apărută pe neaşteptată, care obligă la măsuri grabnice. Primul ajutor este acţiunea pe care o întreprinde o persoană, ajutorul elementar, sprijinul pe care îl acordă victimei, imediat după accident. Măsuri de acordare a primului ajutor:
- persoana care acordă primul ajutor să se informeze asupra cauzei care a determinat accidentul;
- victima se scoate de sub influenţa cauzei;
- se întreprinde un examen foarte rapid al stării generale a victimei;
- dacă nu respiră sau nu i se percep bătăile inimii, i se va face respiraţie artificială - de preferat gură la gură - şi masaj toracic pentru reluarea respiraţiei şi a circula
£iei;
- se vor lua imediat măsuri de oprire a hemoragiei, dacă este cazul;
- manevrele să nu înrăutăţească starea victimei;
- să apelăm imediat la ajutorul unui medic;
- să asigurăm transportul accidentatului la spital în cele mai bune condiţii, apelând dacă este nevoie la o ambulanţă, imobilizare provizorie în caz de fractură;
- să păstrăm cauzele care au provocat accidentul, pentru a permite organelor de anchetă să exercite cercetările legale;
- să însoţim la spital accidentatul, pentru a da lămuririle necesare asupra cauzelor accidentului, modului de comportare a victimei precum şi a primului ajutor acordat.
Primul ajutor în cazul leziunilor ţesuturilor moi:
- dacă leziunea este însoţită de hemoragie, prima grijă este să oprim hemoragia;
- a doua grijă este curăţirea şi pansarea plăgii, materialele necesare fiind soluţiile antiseptice: apa oxigenată, soluţia de rivanol, tinctura de iod sau alcoolul, praful de sulfamidă, comprese sterile, vată, feşi, leucoplast etc;
- luarea măsurilor de asepsie;
- antiseptizarea rănii şi a zonei din jur;
- se execută pansamentul: peste rana curăţită şi pregătită presarăm un bacteriostatic peste care aplicăm compresele, apoi vata şi se fixează pansamentul;
- în contuzii, echimoze etc. se aplică manevra RGCR (repaus, gheaţă, compresie, ridicarea segmentului afectat).
Primul ajutor în cazul leziunilor osoase
Periostita traumatică. în privinţa tratamentului nu sunt multe de făcut. Regiunea afectată se pune în repaus funcţional. Pe porţiunea dureroasă se aplică comprese umede (prişnite), pensulaţi cu tinctură de iod şi masaj relaxator al muşchilor, evitând la început porţiunea dureroasă. Apoi aplicaţiile termo — terapice ca: băile de apă şi aer cald, băile de lumină, infraroşii şi unde scurte, combinate cu masajul, pot duce la rezultate reale.
Fracturile. în cazul fracturilor de craniu, accidentatul va fi culcat pe spate cu capul uşor ridicat, pe care se aplică o pungă de gheaţă pentru combaterea congestiei şi inflamaţiei.
În fracturile feţei, primul ajutor constă în oprirea hemoragiei, îngrijirea riguroasă a plăgii în fracturile deschise, reducerea fragmentelor deplasate şi fixarea lor printr-un plasture adeziv, asepsia riguroasă a nasului, gurii şi gâtului.
În fracturile coloanei vertebrale, accidentatul este imediat culcat pe spate pe un plan dur şi rezistent [uşă, scândură, targa) perfect plane, căptuşite cu pături, haine, echipament etc. Imobilitatea absolută este obligatorie, evitându-se mişcările trunchiului.
În fracturile toracelui, cel afectat este culcat pe spate sau pe partea cu fractură păstrându-se un repaus cât mai complet. Se face un bandaj toracic compresiv cu bandaj elastic sau cu o faşă lată care diminuează mobilitatea toracică şi durerea.
Fracturile bazinului produc mari neajunsuri. Accidentatul se culcă pe spate şi rămâne nemişcat. Se aplică comprese reci, pungă cu gheaţă pe regiunea prevezicală.
La nivelului membrului superior, în fracturile antebraţului şi mâinii membrul se sprijină în eşarfă, cu cotul îndoit. Degetele şi mâna se fixează pe o atelă de carton sau scândurică, antebraţul se fixează pe o scândură sau atelă din sârmă. Atelele pentru antebraţ trebuie să ajungă până la mijlocul braţului; braţul şi antebraţul se fixează de corp prin eşarfă.
În fracturile membrului inferior, primul ajutor urmăreşte o bună contenţie a fragmentelor, până la spital. în fracturile coapsei, membrul inferior se imobilizează în aţele ce merg pe partea inferioară, până în regiunea superioară a coapsei. în fracturile gambei sau gleznei fără deplasarea segmentelor, este suficient un pansament compresiv şi repaus.