FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,344
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Despot Voda de Vasile Alecsandri - partea a 4-a

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Despot Voda de Vasile Alecsandri - partea a 4-a

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Despot Voda de Vasile Alecsandri - partea a 4-a       
Comentariul operei Despot Voda de Vasile Alecsandri - partea a 4-a Personajul lui Alecsandri este, prin structura, fundamental diferit de eroii clasici. in tragedie, personajele sunt caractere puternice, unitare, exterminarea lor fizica nu le anuleaza maretia ci le consacra triumful in plan moral, tragicul fiind o glorificare a conditiei umane.

Despot in schimb este un "ambitios", cum il caracterizeaza autorul. Eroismul sau este unul abstract fara continut moral, ca pura exaltare a energiei. La fel, exercitarea prerogativelor domnesti inseamna absolutizarea propriei vointe, pentru ca el se erijeaza in mandatar al unei puteri universale.
"Ce lege? Vrerea mea! Ce sfetnic? Asta spada, simbol al demnitatii, Unealta-a vitejiei si cumpana dreptatii! Eu port toata puterea, pe cap, pe brat, pe pept Puterea covarseste universalul drept" (Actul IV, scena 10).


Eroii tragici nu au psihologie pentru ca nu cunosc ezitarea Despot are o psihologie contradictorie, baroca tradand o criza permanenta a identitatii, care-l face sa-si anexeze mereu identitati straine, insusirea numelui si a documentelor heraldice ale unui defunct Despot calitatea de var al Doamnei Ruxandra, schimbul cinic de vesminte cu Ciubar.

Chiar nobilele idealuri de unitate si eliberare sunt uzurpate, pentru ca acest apatrid care se conduce dupa principiul "ubi bene ibi patria" nu poate sa interiorizeze ideea nationala Proiectul sau de unificare a crestinatatii ascunde visuri expansioniste. El este de peste tot tocmai pentru ca nu e de nicaieri, un fel de cetatean al lumii, fara nationalitate, care viseaza sa-si intemeieze propriul imperiu.
Orgoliul sau se intemeiaza pe constiinta singularitatii. La fel, vulnerabilitatea in a doua parte a piesei, celelalte personaje il parasesc treptat si se grupeaza in jurul lui Tomsa, alcatuind acel bloc al rezistentei nationale.

Victima a propnei puten de seductie, automistificatoare, Despot ramane singur in confruntarea cu destinul:
"Ce-am fost cand, dintre oameni iesind, am rupt eu randul?
Culegator de umbra cu mana si cu gandul!
Ce sunt?... o parasire, un vreasc fara rasad?
Ce-oi fi?... un pumn de tarna pe-O scandura de brad!
(actul V, scena 4).

Daca in primele trei acte celelalte personaje se lasau conduse de intrigile lui Despot, se observa in finalul piesei o tendinta de depsihologizare a lor, pentru ca devin, pe rand, purtatoare ale mesajului nationalist al piesei.

Limba-Dulce si Jumatate aveau in prima parte a piesei functia corului din tragedia antica, discursul lor constituindu-se intr-un comentariu al legitimitatii domnitorului din punctul de vedere al cbstei. Dar li se adauga, pe rand, Tomsa, prezenta sporadica dar consistenta, simbolizand idealul national, apoi ezitantul Hamov. Stroici si Sponcioc, in final Ana si Ciubar, expresie a unui mesianism in varianta sublima si, respectiv, grotesca.

Transcedenta cu care se confrunta Despot are, asadar, o natura ambivalenta ea este destinul, cu suisurile si prabusirile pe care le provoaca, dar este, in acelasi timp, si aici trebuie sa cautam sensul alegoric al dramei lui Alecsandri, ideea nationala care nu poate fi invinsa de un aventurier ratacitor.


Tag-uri: despot voda, vasile alecsandri, comentariu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 11 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :