FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,095
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Vlaicu-Voda de Davila Alexandru - partea a treia

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Vlaicu-Voda de Davila Alexandru - partea a treia

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Vlaicu-Voda de Davila Alexandru - partea a treia       
Comentariul operei Vlaicu-Voda de Davila Alexandru - partea a treia Daca in ceea ce priveste reconstituirea trecutului Nicolae Iorga si altii i-au adus reprosuri lui Al.

Davila, meritul piesei rezida in reflectarea culorii epocii - in evocarea istorica - si in modul in care evolueaza pe scena personajele si mai ales cei doi protagonisti, Vlaicu-Voda si doamna Clara.

Vlaicu-Voda eroul central al dramei, este tipul domnului patriot, cu dragoste de tara si de popor, cu un caracter complex: viteaz, s-a incununat de fapte stralucite in luptele din Ardeal; tradat de doamna Clara, este nevoit sa recurga la tactica disimularii: aparent, este smerit, supus fata de doamna Clara si de coroana maghiara in timp ce, in ascuns, ia toate masurile pentru scuturarea vasalitatii impuse. O face insa cu multa prudenta avand nevoie de timp pentru a-si salva sora si cumnat ul din captivitate si pentru a nu starni banuielile lui Kaliany si ale Clarei. Intuind in "smerenia" lui Voda o adevarata masca a sa mos Neagu afirma "Dar din umbra si tacere voda face si desface...", iar Costea Musat remarca si el: "Nu se poate: se preface. Tace. rabda, dar pandeste/ Si asteapta cu credinta ceasul tainic ce saseste".

Rabdator si cu mult tact, domnitorul ii convinge treptat pe boieri de adevaratele sale sentimente si intentii: dragostea de tara si de popor, in interesele carora actioneaza "Sfant se face orice mijloc pentru a tarii aparare!/ Si ca tara mi-am scapat-o jur aici pacatul mare." Si, mai departe, dupa ce o acuza pe Clara de tradare, afirma "eu ma fac calau, de e vorba neamul a mi-l izbavi".

Dragostea si admiratia pentru popor si le manifesta prin pretuirea pe care i-o arata lui Grue, "pavaza si bratul" sau, care a fost inmormantat cu cinste la picioarele stranei domnesti: "Caci in tine. biet Rumane Grue, fost-au intrupate insusirile de suflet in popor adanc sapate!/ Si, prin tine-n el gasit-am, cand restristea ma lovea/ Singurul statornic reazam ce-am avut in tara mea." Aceeasi idee este si mai puternic accentuata in versurile: "Numai el, sporul, fostu-mi-a statornic neincetat,/ El ce sufere, ce tace, ce iubeste si ce crede."

In relatiile cu doamna Clara si cu Kaliany, aplica tactica "echilibrului", si a tergiversarii masurilor pretinse - arestarea tuturor boierilor care participasera la complot, cedarea Severinului catre coroana maghiara etc. - promitandu-le sau oferindu-le doar unele mici satisfactii - dovada a "fidelitatii" sale -care sa-i permita sa actioneze in vederea infaptuirii telurilor nutrite.


Tag-uri: vlaicu-voda, davila alexandru, opera



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 11 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :