FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,640
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este dizenteria

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este dizenteria

 Q:   Intreaba despre Ce este dizenteria       
Ce este dizenteria Dizenteria este o boala infectioasa si contagioasa, caracterizata prin scaune dese, lipsite de materii fecale, compuse din mucozitati, sange, puroi. Este produsa de bacilii dizenteriei.

Cele mai frecvente tipuri de bacili intalnite in tara noastra sunt Flexner si Sonne. Dizenteria este o infectie digestiva; bacilii dizenteriei patrund in organism o data cu alimentele, prin tubul digestiv (poarta de intrare).

Rezervorul de germen il formeaza bolnavii de dizenterie bacilara si purtatorii sanatosi de bacilii dizenteriei. Poarta de eliminare a germenilor in mediul extern este tubul digestiv: germenii sunt eliminati o data cu materiile fecale.

Alimentele (mai ales zarzavaturile, legumele fructele si apa) se pot contamina cu bacili dizenteriei daca nu se respecta igiena (muste care zboara de pe materii fecale din aer liber, pe alimente neacoperite;
maini murdare, nespalate, ale celor care manipuleaza alimente;
conducte de apa vechi, defecte, in care se pot infiltra germenii;
closete construite gresit si din care germenii se pot infiltra in apa fantanilor din vecinatate).

Incubatia dureaza 2-5 zile.

La dizenteria acuta, debutul este brusc, cu febra, dureri abdominale. Apoi incepe diareea: la anceput sunt scaune cu materii fecale, apoi apar repede scaunele tipice de dizenterie (in cantitate mica, lipsite de materii fecale, compusa din mucozitati, puroi si sange).

De obicei sunt 10-50 de scaune in 24 de ore. De cele mai multe ori, bolnavii au si febra, stare generala proasta, lipsa de pofta de mancare, stare de slabiciune. Netratata, duce de obicei la dizenterie cronica (3-4 scaune pe zi, slabire progresiva, anemie).

Diagnosticul se precizeaza prin izolarea si identificarea bacililor dizenteriei din materiile fecale prin analiza pe medii de cultura speciale (coprocultura). Prin rectosigmoidoscopie se pot recunoaste direct leziunile caracteristice de dizenterie in rect si sigmoid (ulceratii ale mucoasei rectului si sigmoidului).

Tratamentul se face obligatoriu cu antibiotice (se utilizeaza mai ales tetraciclina, aureomicina sau cloramfenicolul), timp de 4-6 zile. In dizenteria cronica se dau de obicei 2 sau 3 antibiotice si se face tratament local prin clisme medicamentoase.

Dizenteria face parte din grupa A, fiind de declarare si izolare obligatorie in spitalul de boli contagioase. Profilaxia se face prin:

- izolarea si tratarea bolnavilor, depistarea si tratarea purtatorilor de bacili dizenteriei (mai ales in sectorul alimentar),

- prin luarea de masuri impotriva cailor de transmitere (starpirea mustelor, pastrarea corecta a alimentelor, spalarea zarzavaturilor si a fructelor, igiena individuala, mai ales a celor care manipuleaza alimente, dezinfectia obiectelor contaminate de bolnav, intretinerea igienica a closetului).


Tag-uri: dizenterie, boala infectioasa, boala contagioasa



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :