Statistics:
Visits: 1,084 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Ce este botulismul
Q: | Intreaba despre Ce este botulismul |
Botulismul este o boala acuta manifestata prin paralizii musculare si semne digestive, provocata de ingestia toxinei bacilului botulinic o data cu alimentele.
Bacilul botulinic Clostridium botulinicum este un microb strict anaerob, care produce spori; se gaseste ca saprofit in intestinul multor animale, la pesti, in pamant, pe legume si fructe.
El se dezvolta si deci produce toxina botulinica numai cand intalneste conditii de anaerobioza stricta (in conserve, mai ales de peste, in carnati, mezeluri).
Contaminarea alimentelor cu bacili botulinici se face inainte de conservare, atunci cand continutul intestinului vine in contact cu carnea.
Legumele, fructele se contamineaza din sol. Boala nu este contagioasa de la om la om.
Imbolnavirea omului se face prin ingerarea prepar atelor in care s-a produs toxina botulinica (conserve de peste, de carne, de legume, carnati, mezeluri).
Incubatia dureaza intre 6 si 48 de ore. In primele 24-48 de ore, bolnavii au dureri abdominale, greturi, uneori diaree, oboseala.
Apar apoi tulburari in acomodarea vederii la distanta si lumina; pupilele sunt dilatate (midriaza), apoi bolnavii vad dublu (diplopie) si nu mai pot ridica pleoapele (ptoza a pleoapei).
Aceste tulburari se produc prin paralizii ale unui nerv cranian (perechea a III-a). Se mai pot adauga si alte paralizii: muschii laringieni (paralizie de corzi vocale, cu voce afona), muschi faringieni (tulburari de inghitire, lichidele vin pe nas).
In cazuri grave se adauga si paralizii ale altor muschi, chiar respiratori (bolnavii, daca nu sunt tratati de urgenta, mor prin oprirea respiratiei).
Boala este o toxiinfectie alimentara; toate persoanele care consuma din alimentul care contine toxina botulinica se imbolnavesc in acelasi timp.
Diagnosticul se precizeaza prin gasirea toxinei botulinice in alimentul consumat, in fecale, urina, sangele bolnavilor, prin cercetari de laborator (inoculare la soareci sau cobai).
Tratamentul trebuie facut cat mai urgent dupa inceputul bolii. Se injecteaza intravenos sau intramuscular, ser antibotulinic, care neutralizeaza toxina botulinica circulanta.
Se fac spalaturi gastrice si clisme; se administreaza purgative pentru a indeparta resturile alimentare si toxina neresorbita inca. Profilaxia se face prin respectarea normelor de igiena alimentara la pregatirea conservelor (vase curate, sterilizare corecta).
Bacilul botulinic Clostridium botulinicum este un microb strict anaerob, care produce spori; se gaseste ca saprofit in intestinul multor animale, la pesti, in pamant, pe legume si fructe.
El se dezvolta si deci produce toxina botulinica numai cand intalneste conditii de anaerobioza stricta (in conserve, mai ales de peste, in carnati, mezeluri).
Contaminarea alimentelor cu bacili botulinici se face inainte de conservare, atunci cand continutul intestinului vine in contact cu carnea.
Legumele, fructele se contamineaza din sol. Boala nu este contagioasa de la om la om.
Imbolnavirea omului se face prin ingerarea prepar atelor in care s-a produs toxina botulinica (conserve de peste, de carne, de legume, carnati, mezeluri).
Incubatia dureaza intre 6 si 48 de ore. In primele 24-48 de ore, bolnavii au dureri abdominale, greturi, uneori diaree, oboseala.
Apar apoi tulburari in acomodarea vederii la distanta si lumina; pupilele sunt dilatate (midriaza), apoi bolnavii vad dublu (diplopie) si nu mai pot ridica pleoapele (ptoza a pleoapei).
Aceste tulburari se produc prin paralizii ale unui nerv cranian (perechea a III-a). Se mai pot adauga si alte paralizii: muschii laringieni (paralizie de corzi vocale, cu voce afona), muschi faringieni (tulburari de inghitire, lichidele vin pe nas).
In cazuri grave se adauga si paralizii ale altor muschi, chiar respiratori (bolnavii, daca nu sunt tratati de urgenta, mor prin oprirea respiratiei).
Boala este o toxiinfectie alimentara; toate persoanele care consuma din alimentul care contine toxina botulinica se imbolnavesc in acelasi timp.
Diagnosticul se precizeaza prin gasirea toxinei botulinice in alimentul consumat, in fecale, urina, sangele bolnavilor, prin cercetari de laborator (inoculare la soareci sau cobai).
Tratamentul trebuie facut cat mai urgent dupa inceputul bolii. Se injecteaza intravenos sau intramuscular, ser antibotulinic, care neutralizeaza toxina botulinica circulanta.
Se fac spalaturi gastrice si clisme; se administreaza purgative pentru a indeparta resturile alimentare si toxina neresorbita inca. Profilaxia se face prin respectarea normelor de igiena alimentara la pregatirea conservelor (vase curate, sterilizare corecta).
Tag-uri: botulism, paralizie, bacilul botulinic |
- Ce este dispensarizarea (11167 visits)
- Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite (9540 visits)
- Ce este cortizonul (8982 visits)
- De ce ne vajaie capul (8745 visits)
- Bolile globulelor albe (6267 visits)
- Ce este diureza (5797 visits)
- Despre scoarta cerebrala (5468 visits)
- Afectiunile endocrine si tratarea lor in statiuni (5369 visits)
- Notiuni despre igiena copilului si a adolescentului (4878 visits)
- Care sunt alimentele permise si nepermise pentru cardiaci (4431 visits)
- Ce este congestia pulmonara (4227 visits)
- Ce este coagularea sangelui (4206 visits)
- Ce importanta are bromura ? (4145 visits)
- Ce este formolul (4085 visits)
- Despre undele ultrascurte (3680 visits)
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
Categorie: Sanatate - ( Sanatate - Archiva)
Data Adaugarii: 30 March '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :