FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,735
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este balneoterapia

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este balneoterapia

 Q:   Intreaba despre Ce este balneoterapia       
Ce este balneoterapia Balneoterapia este o ramura a balneologiei care studiaza actiunea apelor minerale si a namolurilor, elaborand indicatiile si contraindicatiile folosirii lor.

In conceptia actuala se considera ca balneoterapia influenteaza organismul printr-un complex de excitanti. Astfel, alaturi de procedurile balneologice, un rol important il joaca schimbarea mediului de viata obisnuit al bolnavului:
locuri noi, odihna, alimentatie adecvata, regim si climat prielnic.

Efectul complexului de masuri aplicate este conditionat de alegerea corecta a procedurilor balneologice si de aplicarea lor la timp potrivit, tinandu-se seama de intervalele dintre ele si de doza necesara.

Procedurile balneologice, ca si cele hidroterapice, actioneaza asupra organismului bolnavilor prin intermediul receptorilor nervosi, adica prin excitatiile primite de terminatiile nervoase din piele, din mucoasele cailor respiratorii si din alte organe interne .

Tratamentul cu ape minerale, se face prin administrarea interna si externa . In aplicare externa, apele minerale sunt de cele mai multe ori folosite sub forma de bai generale si locale.

Utilizate in procedurile obisnuite ele isi exercita actiunea prin factori mecanici (presiunea hidrostatica), factori termici si chimici specifici.

Influenta factorului termic se manifesta cu atat mai mult cu cat temperatura baii este mai departata de temperatura indiferenta pentru organism (34—36°) si cu cat apa minerala din baie contine mai multe gaze (acid carbonic, hidrogen sulfurat s.a.) si ioni ale diferitelor saruri.

Dar pentru baile de apa minerala, in comparatie cu baile de apa obisnuita, cea mai importanta caracteristica este actiunea lor chimica. Actiunea excitanta a gazelor asupra pielii, se manifesta prin vasodilatatie periferica.

Baile gazoase (in special cele de acid carbonic) exercita o actiune favorabila asupra sistemului nervos si asupra muschiului cardiac. Aceasta se manifesta prin incetinirea ritmului cardiac si prin scaderea tensiunii arteriale.

Baile cu ape carbogazoase se prescriu in tratamentul unor boli de inima, in arterioscleroza generalizata moderata, boala hipertonica (intr-un anumit stadiu), neuroastenie, obezitate s.a.

Dintre numeroasele statiuni balneoclimaterice din tara noastra, citam:
Vatra Dornei, Buzias, Borsec, Covasna, Zizin. Baile sulfuroase au o influenta mai mare asupra circulatiei si a tuturor metabolismelor.

Se aplica sub forma de bai generale si locale, irigatii, inhalatii etc.
Baile sulfuroase se recomanda in bolile sistemului cardiovascular, sistemului nervos, de piele si ginecologice.

Izvoare de ape sulfuroase se gasesc in tara noastra la: Herculane, Govora, Olanesti, Calimanesti etc.

Apele radioactive se aplica in scop terapeutic mai ales sub forma de ape care contin emanatii de radium — radon. Ele au o actiune analgezica (potolesc durerea) si sedativa (linistesc sistemul nervos).

Pe langa apele amintite, in cadrul balneoterapiei, se mai intrebuinteaza ape care contin iod sau sunt termale oligominerale. Apele termale din tara noastra au o temperatura variind intre 37 si 57° si pot fi gasite la Herculane, Calacea (Banat), Victoria, Calan (Muntii Apuseni), Geoagiu etc.

In balneoterapie se folosesc si baile sarate, cu apele izvoarelor clorurosodice sau cele ale lacurilor sarate, apa de mare. Se utilizeaza apa sarata ca atare sau diluata cu apa dulce.

Se aplica la bolile articulare, nevrite, infiltrate inflamatoare (mai ales ale organelor genitale), in rahitism, boli cronice de piele s.a.

Apele minerale se recomanda de asemenea pentru gargara, spalatur, inhalatii (in cazul bolilor cailor respiratorii superioare) irigatii si clisme (sub forma de spalaturi intestinale subacvatice).

Apele minerale in cura interna, in asociatie cu un anumit regim alimentar, se recomanda mai ales in cresterea sau scaderea aciditatii sucului gastric, in gastrite cronice, atonia intestinala, colite, boala ulceroasa in perioada de acalmie, bolile veziculei biliare si ale ficatului, bolile cailor respiratorii superioare si tulburarile de metabolism, dar si in imbolnavirile cailor urinare.

Durata tratamentului cu ape minerale este de aproximativ 3—4 saptamani. Dozarea apelor si durata curei interne variaza de la individ la individ si se stabileste de catre medic.

Consumul apelor minerale imbuteliate si transportate este larg raspandit. Cura balneoterapica intensa poate avea o actiune negativa asupra unor bolnavi, mai ales asupra persoanelor cu sistemul nervos slabit.

Adesea se observa asa-numita „reactie balneara":
apar modificari generale si de focar, astenie, iritabilitate, insomnii, febra, accentuarea bolii si exagerarea simptomelor inflamatoare la nivelul organelor lezate.

Reactia mai sus amintita este de obicei de scurta durata, dupa care starea generala se amelioreaza, fenomenele inflamatoare si durerile scad.

Din cauza actiunii intense si variate a apelor minerale asupra organismului, toate procedurile balneologice trebuie prescrise de medic, in conformitate cu indicatiile si contraindicatiile cunoscute si trebuie aplicate sub stricta supraveghere medicala.


Tag-uri: balneoterapia, balneologie, ape



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :