FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,465
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este asimilatia

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este asimilatia

 Q:   Intreaba despre Ce este asimilatia       
Ce este asimilatia Asimilatia este un proces de inglobare a substantelor nutritive in materia vie din celulele organismelor animale si vegetale.

Asimilatia face parte din procesul de nutritie si corespunde anabolismului din materia vie prin care, utilizandu-se diverse elemente simple si energie, sunt sintetizate substante mai complexe (protoplasma celulara, substanta osoasa).

Opusul asimilatiei este procesul de dezasimilatie corespunzator catabolismului din materia vie. Asimilatia este un proces de baza prin care se explica mentinerea vietii organismelor vegetale si animale, precum si procesele de crestere in greutate, volum, inaltime.

Intre ea si procesul opus de dezasimilatie exista anumite raporturi care variaza la acelasi organism in diferite conditii. Astfel, la nou-nascut, asimilatia este f oarte intensa si predomina cu mult asupra dezasimilatiei.

Acest fapt explica intensitatea cresterii copilului de varsta mica in comparatie cu cel de varsta mai mare .

La organismul adult se stabileste un echilibru intre cele doua procese de asimilatie si dezasimilatie, iar la organismele batrane apare o oarecare predominanta a dezasimilatiei fata de asimilatie.

La unele boli (hipotiroidism), in care se constata o tendinta la ingrasare, exista o predominanta a proceselor de asimilatie asupra celor de dezasimilatie. La alte boli (casexie, cancer) apare o tendinta marcata de slabire care coincide cu o mare predominanta a fenomenelor de dezasimilatie asupra celor de asimilatie.

Procesul de asimilatie este deosebit la diferite grupuri de fiinte vii, variind cu gradul de complexitate a organizarii fiintei respective.

El a putut fi clasificat cu ajutorul elementelor radioactive, ale caror transformari in cursul procesului de asimilatie au putut fi usor urmarite. Astfel, la organismele monocelulare, asimilatia se poate face prin inglobarea directa a substantelor nutritive simple din mediul inconjurator.

La organismele evoluate apare o complexitate mai mare a procesului de asimilatie, care se efectueaza in legatura cu alte procese complexe, cum sunt digestia si absorbtia.

Procesul de asimilatie este de fapt a doua faza a nutritiei organismelor vii. In prima faza, substantele nutritive mai complexe, existente in mediul inconjurator, sunt transformate prin digestie in substante simple, pe baza carora se poate sintetiza, in faza a doua, de asimilare, substanta vie specifica organismului respectiv.

Organismele vegetale si unele specii de bacterii au capacitatea sa sintetizeze substantele organice care intra in compozitia materiei vii proprii din elemente chimice anorganice (simple) din mediul inconjurator utilizand energia luminoasa.

Acest proces de asimilatie este cunoscut si sub numele de fotosinteza. Pentru efectuarea lui, pigmentul verde al plantelor (clorofila) joaca un rol deosebit. Unele bacterii folosesc pentru sinteza hidrocarbonatelor din bioxid de carbon si apa o energie eliberata in urma efectuarii unor reactii chimice, cum sunt procesele de oxidare a altor substante, chiar in corpul bacteriei.

Organismele care pot realiza substantele organice ce stau la baza materiei vii proprii, din elemente anorganice simple, cu ajutorul energiei luminoase, chimice, se numesc organisme autotrofe. Organismele animale, inclusiv omul, isi sintetizeaza materia vie proprie doar pe baza substantelor organice sintetizate de organismele autotrofe.

Pentru acest motiv, aceste organisme se numesc heterotrofe. In cadrul organismelor heterotrofe, substantele organice introduse in corp prin alimentatie sunt descompuse in substante organice simple, pe baza lor construindu-se substantele organice, corespunzatoare materiei vii proprii.

Acest fenomen se aseamana cu procesul de daramare a unei case pana la stadiul de caramizi, si reconstructia ulterioara a unei alte case, altfel alcatuita. Materia vie este formata in linii generale din trei grupe de substante organice, si anume: hidrocarbonate (hidrati de carbon, glucide sau zaharuri), proteine (substante proteice), lipide (grasimi).

Sinteza acestor substante organice se face in mod diferit in cadrul procesului de asimilatie, de catre organismele heterotrofe si autotrofe.

Organismele autotrofe sintetizeaza hidrocarbonatele din bioxid de carbon si apa, utilizand pentru sinteza, energie luminoasa sau chimica, asa cum am amintit. Proteinele sunt sintetizate insa pe baza hidrocarbonatilor realizati in prealabil de ele si prin inglobarea azotului din aer (in aerul atmosferic exista aproximativ 79% azot) sau din diferite saruri de azot existente in apa sau pamant.

In mod similar, pornindu-se de la folosirea substantelor hidrocarbonate in prealabil formate, sunt sintetizate lipidele. Organismele heterotrofe sintetizeaza hidrocarbonatele complexe necesare vietii (glucoza, glicogen) din zaharuri simple provenite in urma descompunerii prin digestie a alimentelor bogate in hidrocarbonate complexe.

In mod similar sunt sintetizate proteinele complexe din organismul animal, din aminoacizi, care reprezinta molecule simple de proteine complexe introduse in corp prin alimentatie si desfacute prin digestie. Lipidele organismului animal sunt proprii pentru fiecare specie in parte, deoarece orice grasime din alimente se descompune in corp in elemente simple (acizi grasi si glicerina), din care fiecare organism isi sintetizeaza ulterior grasimile cu compozitie proprie,

Totusi, in cazul alimentatiei mai indelungate cu un anumit fel de grasime (de porc, de pasare, unt sau untdelemn), grasimile care se depoziteaza sub piele au o compozitie care aminteste de natura celei ingerate.

Datorita legaturii pe care o are procesul de asimilatie cu digestia si absorbtia alimentelor reiese ca pentru o buna asimilatie sunt necesare existenta unei bune digestii si absorbtii care pregatesc elementele ce vor fi asimilate.

Reglarea proceselor de asimilatie din organism se face prin mecanisme complexe in cadrul carora intervin sistemul nervos si glandele cu secretie interna. Prin aceasta se asigura primenirea continua a materiei vii din organismele vietuitoare.


Tag-uri: asmilatie, substante, materie



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :