FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,116
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea personajului Bogumil din opera Mesterul Manole scrisa de Lucian Blaga-prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea personajului Bogumil din opera Mesterul Manole scrisa de Lucian Blaga-prima parte

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea personajului Bogumil din opera Mesterul Manole scrisa de Lucian Blaga-prima parte       
Caracterizarea personajului Bogumil din opera Mesterul Manole scrisa de Lucian Blaga-prima parte Personaj episodic, static, unidimensional, functional, simbolic-ar-hetipal.
Modalitati de caracterizare:
— caracterizare directa: portret facut de alte personaje; elemente de autocaracterizare;
— caracterizare indirecta: prin propriile ganduri, simtiri si actiuni; prin intermediul indicatiilor de regie; prin mediul mitico-em-blematic in care traieste personajul; prin dialog si monologul interior; prin nume.
Personajul Bogumil e un simbol, o voce a inaltului care apare in momentele de maxima tensiune ale dramei, servind sugerarii conflictului interior al creatorului de frumos.

Eugen Todoran observa ca element specific al teatrului lui Blaga „depersonalizarea personajelor si inlocuirea lor cu simboluri in actiune, ele nefiind astfel fiinte determinate de un anume timp si loc, c at energii dezlantuite in conflicte cu idei-forta".
Un asemenea personaj este si calugarul Bogumil, erou simbolic prin chiar numele sau provenind de la bogomilism, termen care desemneaza o doctrina religioasa originara din Asia Mica, conform careia omul este o structura du-ala, fiinta sa trupeasca fiind produsul fortelor negative, ale Satanei, in timp ce fiinta spirituala este produsul lui Dumnezeu.

Personajul nu-si gaseste corespondent in vreo alta prelucrare a mitului estetic, prezenta lui fiind mai degraba un semn al unitatii in plan ideatic a operei lui Blaga, conceptia bogomilista aparand, printre altele, si in doua texte poetice: Pax magna si Lumina raiului.

Bogumil este un personaj episodic prezent in scena in momente cheie ale evolutiei lui Manole. De la bun inceput el este prezentat ca un calugar „care-si are un drum de la care nu se mai abate". Prima sa replica este o imperativa interdictie adresata lui Manole: "Nu mai masura!".

Recunoastem aici o parafraza a indemnului biblic. Pentru Bogumil a masura, a cerceta, a socoti este deci o cale gresit aleasa de mester pentru rezolvarea dramei sale. Rezolvarea acesteia este dincolo de orice calcule matematice pe care le-ar putea face mintea omeneasca, ba mai mult chiar, „numarul stapaneste numai in iad" si „orice numar pare o iscalitura schimonosita de drac". Calculul este „un joc necurat".


Tag-uri: bogumil, mesterul manole, lucian blaga



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :