FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 6,021
Votes: 4
Fame Riser
          
Fame Rank
5.5
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea lui Nechifor Lipan

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea lui Nechifor Lipan

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea lui Nechifor Lipan       
Caracterizarea lui Nechifor Lipan Nechifor Lipan este personajul care nu participa direct la actiune , fiind cunoscut indirect din marturisirile altor personaje , prin intermidiul rememorarilor. Numele sau adevarat este Gheorghita , dar , la patru ani , ii este schimbat , pentru a fii salvat de boala si de moarte.

Sub aspect fizic , oierul avea infatisare indesata si spatoasa , mustata neagra , groasa , adusa a oala si ochii cu sprancenele aplecate.

Fiind barbat voinic si puternic , avea mare curaj si nu-i putea sta nimeni impotriva. Nu se temea de hotii , deoarece’' avea stapanire asupra lor , iar atunci cand acestia au vrut sa-l prade numai si-a lapadat din cap caciula , si-a scuturat pletele s-a inhatat baltagul. ‘' Atata a strigat ( Mai slabanogilor , eu pe voi va platesc in numele tatalui si va pravalesc cu piciorul in rapa ). Aceia au ferit dupa s-au dus.’'

El e harnic si priceput in mestesugul oieritului , caci’' stanile i-au fost bine randuite si ciobani ascultatori’'. Nechifor Lipan stie sa-si aleaga bacii care nu cunosteau numai istorisiri , ci taina laptelui acru si-a branzei de burduf si de aceea el primea cereri pentru branzeturi’' de departe , din niste targuri cu nume ciudate’'. Este prietenos , petrecaret si nu lipseste de la nunti si cumetrii , unde ii place sa povesteasca intamplari’' cu inteles’'. Uneori ,’' era om cu hartag la chef’' , unde-i placea sa petreaca cu prieteni si cu lautari’' si de aceea , cand se zvonea pe Tarcau ca lui Nechifor i-a cazut veste cu parale’' , la crasma isi faceau aparitia si lautarii ,’' parca i-ar fi adus haitul’'.

Alteori , ii placea’' sa-si abata calul in preajma muierilor si sa poposeasca langa ele’' .

Cand , din iubire , Vitoria isi manifesta gelozia , Lipan socotea ca este cazul sa scoata cativa din cei sapte draci care o stanpeneau , dar pe urma regreta si’' isi pleca fruntea si arata mare parere de rau si jale’'.

Nechifor Lipan era un om vrednic si fudul si nu se uita la bani , devenind chiar risipitor daca i se oferea tot ce-i trebuia si dupa gestul sau ; de aceea ara generos cu toti cei pe care ii intalnea si-i considera demni de atentia sa , isi cinstea tovarasii de drum , dar si pe calatori , sfintea turmele si-l platea bine pe preot.

In voinicia sa , se incumeta sa se lupte chiar cu demonul de pe Piatra Teiului , luand cu sine un cofael cu vin si lautarii , asa cum isi aduce aminte domnul David din Calugareni. La Farcasa , mos Pricop si-l aminteste pe Lipan purtand caciula brumarie , cojoc in clinuri , de miel negru , scurt pana la genunchi si fiind incaltat botfori. Nechifor il impresionase pe batran , care-l considera’' vrednic roman’' , nepasandu-i de oamenii rai pentru care avea pistoale incarcate in desagi.

Nechifor Lipan este personajul care deschide si se incheaga pe parcursul actiunii , devenind o prezenta vie , de-a lungul derularii tuturor intamplarilor. Portretul sau este construit din relatarile Vitoriei si ale altor personaje cu care el vine in contact , deoarece oamenii nu-l uita si munteanca gaseste pretutindeni’' vorbe vii’' despre trecerea lui.

De aceea , trasaturile caracteristice ale lui Lipan sunt reliefate prin rememorare , realizate fiind prin prezentarea lor directa , prin descriere , fie prin relatarea unor intamplari.

Prin unele dintre insusirile sale aminteste de personaje baladelor noastre populare , fiind infatisat intr-o aura legendara , ca un adevarat erou popular , insumand calitatile categoriei tipologice din care face parte.


Tag-uri: nechifor lipan, actiune, personajCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :