FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,769
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Apa din organism

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Apa din organism

 Q:   Intreaba despre Apa din organism       
Apa din organism Apa constituie 70% din greutatea corpului unui adult, fiind repartizată în plasma sangvină, în lichidul interstiţial, în limfă şi în citoplasmă celulară. In tinereţe, organismul conţine mai multă apă; paralel cu înaintarea în vârstă, organismul se deshidratează.

Omul adult are nevoie de aproximativ 2—2,5 litri de apă în 24 de ore. Fără apă un om moare în câteva zile prin deshidratare, pe când fără hrană poate trăi 35—40 de zile.

Apa provine din două surse:

— din lichidele şi alimentele ingerate;

— din oxidarea substanţelor organice în procesul de dezasimilaţie.
în organism, apa alcătuieşte partea fundamentală a mediilor interne (plasma sangvină, lichidul tisular şi limfa); are rol de solvent al substanţelor care se absorb prin sânge şi limfă, transportă substanţele dizolvate în ea la celule, din care ia produşii de dezasimilaţie pe care-i duce la organele de excreţie, (rinichi şi piele) ; înlesneşte toate reacţiile chimice şi oxidările din organism, având rol de catalizator, şi ia parte la menţinerea temperaturii constante a corpului graţie evaporării prin piele.

Eliminarea apei din organism se face prin rinichi (urină, aproximativ 1 500 ml în 24 de ore), şi încă 1 000 ml prin piele (transpiraţie), prin plămâni cu aerul expirat şi prin intestinul gros (fecale).

Sărurile minerale însoţesc apa, fiind prezente în toate lichidele şi celulele din organism. Ele formează cam 5% din greutatea corpului; se elimină zilnic prin urină, transpiraţie şi fecale şi sunt înlocuite o dată cu hrana, deoarece se găsesc în toate alimentele în proporţii variabile.

Sărurile minerale intră în organism sub formă de cloruri, fosfaţi, sulfaţi de sodiu, potasiu, calciu,fosfor, fier etc. Calciul si fosforul se găsesc in schelet, dinţi si sânge si sunt aduse de unele alimente ca: lapte, brânzeturi, gălbenuşuri de ou, varza, conopida, cereale decojite, unele fructe. Când lipsesc din alimente apare rahitismul la copil si ostemalacia la adult. Sodiul si clorul, sunt aduse in organism sub forma de clorura de sodiu (sarea de bucătărie), pierderile importante ale acestor Minerale prin vomismente sau diaree pun in pericol viata bolnavului. Potasiul se găseşte in carne, peste, lapte, legume, fructe, leguminoase uscate. Este principalul ion intracelular spre deosebire de sodiu, care este principalul iod extracelular. intre sodiu si potasiu exista un strâns echilibru: scăderea sau creşterea unuia sau altuia produce tulburări grave, Mergând pana la moarte. Fierul se găseşte in alimente de origine animala, ficat , inima, gălbenuş de ou, unele legume verzi, spanac, urzici etc. Intra in structura hemoglobinei, iar lipsa lui in sânge duce la apariţia anemiei feriprive. Magneziul se găseşte in carne, viscere, lapte, oua, cartofi, cereale, fasole boabe. Are rol in calmarea (sedarea) sistemului nervos central, lipsa sa duce la apariţia convulsiilor. Cuprul se găseşte in viscere ( ficat , splina, creier, rinichi) leguminoase uscate, cafea si ceai . Iodul se găseşte in oua, ceapa, usturoi. Este indispensabil funcţionării glandei tiroide. Lipsa duce la apariţia guşei. Fluorul se găseşte in ceai , lapte, gălbenuş

Vitaminele sunt substanţe organice absolut necesare desfăşurării normale a proceselor vitale în organism; ele trebuie introduse o dată cu alimentele,deoarece în organism nu se sintetizează decât vitaminele D, K, şi B12.

Vitaminele se găsesc numai în alimentele proaspete şi lipsesc în cele conservate; au un rol important în procesele de asimilare a alimentelor, de creştere a organismului şi servesc ca material pentru sinteza unor fermenţi. Sunt substanţe catalizatoare, neavând nici un rol nutritiv şi nici energetic. Se cunosc multe vitamine: A, Blt B2, B6 B1?, C, Dlf D2, E, F, H, K, P, PP.


Fiecare vitamină are acţiune specifică, lipsa ei provocând anumite tulburări.

Raţia alimentară trebuie să cuprindă atât substanţe energetice, cât şi substanţe plastice şi catalitice necesare organismului.

Glucidele din alimentaţie trebuie. să fie în cantitate de 300—400 grame pe zi, crescând la cei care depun eforturi fizice până la 500—600 grame. Necesarul de lipide este de 2—3 grame pe kilocorp în 24 de ore, crescând până la 4—5 grame în caz de activitate fizică intensă sau la cei din regiunile cu climă rece.

Nevoile de protide sunt mai crescute la copii (3,5 grame pe kilocorp in 24 de ore), decât la adulţi (2 grame pe kilocorp în 24 de ore), deoarece la primii procesele plastice (formatoare) ale organismului sunt intense.

Sărurile minerale şi vitaminele se găsesc în alimentele consumate. Pentru a asigura necesarul de vitamine este recomandabil să se folosească în alimentaţie zarzavaturi şi fructe proaspete.

Nevoile alimentare sunt mai mici la oamenii de vârstă înaintată, deoarece şi procesele metabolice la aceştia sunt mai scăzute.

Sursa Imaginii - ro.wikipedia.org


Tag-uri: saruri, vitamine, plasma



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 17 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :