FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 917
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Tutunul si chibriturile

Tag-uri Populare


relatii   social   interactiune   individ   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   plimbare   relaxare   vacanta   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   vedete   religie   vise   copii   pasiune   societate   pamant   amabilitate   ghiveci   eleganta   evolutie   madonna   familie   copilarie  

All Tags

Famous Forum

 

Tutunul si chibriturile

 Q:   Intreaba despre Tutunul si chibriturile       
Tutunul

Tutunul a fost introdus în Europa în secolul al XVI-lea, când era fumat în pipe sau ca ţigări din foi, până când în Sevilia s-au inventat ţigaretele de astăzi, adică tutunul a fost uscat, apoi mărunţit şi învelit în foiţe subţiri de hârtie. Acest obicei s-a răspândit repede în toată Europa. Prima fabrică de ţigarete a fost deschisă în Franţa în anul 1843, iar in Cuba anului 1853 a fost deschisă prima fabrică din lume care a confecţionat ţigările cu ajutorul unei maşinării manuale de rulare şi în cantităţi mari.

Chibriturile

ÃŽn 1680, Rober Boyle a confecÅ£ionat primul chibrit, într-o formă foarte îndepărtată faÅ£à „Æ’ de ceea ce se foloseÅŸte în prezent. El a folosit beÅ£e învelite în sulf care se aprindeau în contact cu fosforul. Erau foarte impracticabile deoarece fosforul este volatil. A durat aproape 150 de ani, până când chimistul John Walker (Anglia) a înventat primul chibrit cu aprindere prin frecare, dar care nu era folosit pentru aprinderea Å£igărilor ci pentru puÅŸti de vânătoare.

Walker a facut descoperirea accidental şi nu a patentat invenţia lăsând astfel loc altor chimişti care au fabricat propriile lor chibrituri folosindu-se de ideea lui Walker. O bucată de hartie abrazivă a fost folosită pentru a aprinde chibriturile, dar acestea se aprindeau si accidental frecându-se între ele. Această problemă a fost eliminată în 1855 de către Johan Edvard Lundstrom din Suedia, care a adăugat in compoziţie substanţe, făcând astfel chibriturile să fie mai sigure şi mai rezistente.
Sursa imagine: paramountzone.com


Tag-uri:



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 13 February '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :