FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,532
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Elementele componente ale circuitului electric al instalatiei electrice interioare - partea 2

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Elementele componente ale circuitului electric al instalatiei electrice interioare - partea 2

 Q:   Intreaba despre Elementele componente ale circuitului electric al instalatiei electrice interioare - partea 2       
Secţiunea conductorului folosit la realizarea instalaţiei electrice interioare se alege in funcţie de intensitatea curentului absorbit de receptorii electrici care se conectează la circuitul electric, în funcţie de numărul de conductoare care se trag prin tubul de protecţie, precum şi in funcţie de natura materialului conductorului. Luand ca exemplu un circuit de priză, la care sunt conectate concomitent un fier de călcat electric, o aerotermă şi un uscător de păr a căror putere totală este de 3 000 W, la o tensiune de 220 V, intensitatea curentului clcetric absorbit de receptori se determină astfel :
I=W:V= - 3000:220=13,63, aproximativ 14 Amperi.

în cazul folosirii conductorului de aluminiu, secţiunea lui este de minimum 2,5 mm2, respectiv un diametru de 1,7 8 mm.
întrucît receptoarele electrice pot fi înlocuite cu altele pentru stabilitatea circuitului de priză, aceasta se echipează cu conductoare din aluminiu AFY 4 mm2 sau cu conductoare din cupru FY 2,5 mm.

Conductele electrice folosite la realizarea instalaţiei electrice interioare sunt de diferite tipuri, care ţin seama de felul execuţiei instalaţiei (fixă sau mobilă), de natura izolaţiei conductelor, de tensiunea maximă admisibilă a curentului electric etc.

Pentru identificarea cu uşurinţă, aceste conducte electrice sunt notate cu diferite simboluri care au următoarele semnificaţii :
A — aluminiu ;
F — instalaţie fixă ;
M — instalaţie mobilă ;
P — manta de plumb ;
Y — manta sau izolaţie din material plastic ;
C — manta sau izolaţie din cauciuc ;
f — conductă electrică flexibilă ;
250 — conductă electrică pentru tensiune pînă la 250 V ;
500 — conductă electrică pentru tensiune pînă la 500 V.

Pentru exemplificare :
-conducta electrică notată cu AFY 2,5 înseamnă folosirea unei conducte cu conductor de aluminiu, cu secţiunea de 2,5 mm2, protejată cu manta din material plastic, la o instalaţie electrică fixă ;
-conductă electrică notată cu F250 înseamnă folosirea unei conducte cu conductor din cupru la o instalaţie fixă cu o tensiune maximă dc 250 V.

In ceea ce priveşte execuţia izolaţiei conductoarelor şi a mantalei conductelor la circuitele electrice aparente, expuse atingerii lor, precum şi la cele montate în tuburi de protecţie, acestea sunt izolate cu cauciuc sau cu mase plastice, respectiv cu policlorură de vinii (PVC), în diferite culori (galben, verde, roşu etc.).
Dintre conductele cu izolaţie din cauciuc, folosite la instalaţiile electrice fixe, se menţionează cele cu conductorul din cupru F500, cu denumirea veche NGA şi cele cu conductorul de cupru multifilar flexibil F500 cu denumirea veche NGAB.

Conductele cu izolaţie din masă plastică, cu conductoare din cupru sau aluminiu, înlocuiesc în cele mai multe cazuri conductele cu izolaţia din cauciuc. La conductele cu izolaţia din PVC se cere ca temperatura mediului înconjurător să nu depăşească, în timpul execuţiei instalaţiei, limitele de temperatură de -5 şi +35°C.
Dintre conductele cu izolaţie din PVC , cele mai uzuale sunt conductele FY şi AFY cu conductoare din cupru, respectiv din aluminiu folosite la instalaţiile fixe pană la 500 V şi conductele paralele plate cu manta din material plastic, cu două sau trei conductoare FYY şi AFYY, folosite la circuite de lumină sau prize, în montaj aparent ori înglobate în tencuială, de unde au şi denumirea de conducte tip INTENC .
La aceste conducte se mai adaugă cele cu izolaţie din PVC, cu conductoare din aluminiu paralele, plate, cu manta din material plastic în execuţie specială, care sunt folosite la circuitele de lumină şi de prize numai în cazurile cand acestea sunt pozate sub pardoseală.

Accesoriile aferente conductelor electrice sunt, de asemenea, elemente componente ale circuitelo relectrice necesare legării conductoarelor, din care se menţionează :
Clema mobilă cu şurub executată din cupru sau oţel zincat, care este folosită pentru îmbinarea a două, trei sau patru conductoare, prin introducerea capetelor în crestătura şurubului, peste care se aşază o rondelă metalică, apoi o rondelă elastică, după care se strange cu o piuliţă.

Clema mobilă plată executată din tablă din oţel zincată, care este folosită la îmbinarea a două sau trei conductoare de secţiune egală de la 2,5 pană Ia 4 mm2.
Papucii de diferite forme executaţi din tablă de oţel zincată, care sunt folosiţi la legarea conductoarelor cu secţiunea peste 10 mm2.
Conectorii, care se folosesc la îmbinarea conductoarelor cu ajutorul unor şuruburi de strangere.


Tag-uri: curent, energie, casa, reparatii



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 11 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :