FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,062
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Circuitul de lumina al instalatiei electrice interioare

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   depanare   raparatii   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   tinerete   ingrijire   sex   atractie   relatie   flirt   seductie   iubire   limbajul trupului   dragostea   sfat   echilibru   orgasm   placere   cucerire   talent   traditie   domina   strategii   cuie   gust   lamaie  

All Tags

Famous Forum

 

Circuitul de lumina al instalatiei electrice interioare

 Q:   Intreaba despre Circuitul de lumina al instalatiei electrice interioare       
Un alt element component în alcătuirea instalaţiei electrice interioare îl constituie circuitele electrice, din care se disting circuitele de lumină care alimentează cu curent electric corpurile de iluminat şi circuitele de priză ce pun sub tensiune prizele la care sunt conectate aparatele electrocasnice.
în principiu, circuitul electric format din două conducte electrice cu cate un conductor izolat, începe de la tabloul electric, respectiv de la cele două siguranţe ale circuitului şi se termină la punctele de consum, respectiv la corpurile de iluminat şi la bornele de conectare a prizelor.

Circuitele electrice, atat cele de lumină, cat ÅŸi cele de prize, prin construcÅ£ia lor, pe. traseele lor au aceleaÅŸi componente, cu excepÅ £ia elementelor alimentate cu curent electric, respectiv corpurile de iluminat si prizele pentru conectarea aparatelor electrocasnice.
Pentru a ilustra diversitatea acestor circuite electrice, care ţine seama de mărimea apartamentului, de gradul de dotare cu aparate şi maşini electrice, precum şi de confortul dorit, se prezintă în mod distinct circuitul de lumină, circuitul de prize, cu variantele lor cele mai uzual folosite şi îp final elementele componente ce alcătuiesc aceste circuite.

La circuitul de lumină se disting ca variante pentru iluminarea încăperilor circuitul simplu de lumină, circuitul dublu de lumină (pentru lustre) şi circuitul du-te-vino.

CIRCUITUL SIMPLU DE LUMINĂ este format din două conductoare, fază şi nul, care alimentează cu curent electric un bec incandescent, la acţionarea unui întrerupător.
Circuitul simplu de lumină porneşte de la tabloul cu siguranţe şi străbate locuinţa spre locurile de lampă.
De la conductorul de fază al circuitului de lumină se ramifică printr-o doză de derivaţie un conductor (fir roşu) care coboară spre întrerupătorul de lumină, după care se întoarce la doza de derivaţie şi îşi continuă traseul spre corpul de iluminat, unde este legat la borna centrală a duliei, în care se înşurubează becul incandescent.
De la conductorul de nul, prin doza de derivaţie se ramifică conductorul (firul albastru), care îşi are traseul spre corpul de iluminat, unde este legat la borna laterală a duliei.

La acţionarea întrerupătorului, curentul electric de la tabloul cu siguranţe alimentează lampa, prin conductorul de fază al circuitului, apoi prin conductorul (fir roşu) de la doza de derivaţie la întrerupător şi prin conductorul (fir roşu) de la întrerupător la dulia lămpii, după care curentul electric se întoarce de la lampă, prin conductorul (fir albastru) la conductorul nul al circuitului de lumină la tabloul cu siguranţe.

CIRCUlTUL DUBLU DE LUMINĂ pentru lustre , porneşte de la tabloul cu siguranţe, cu două conductoare, fază şi nul, şi străbate locuinţa spre locurile de lampă.
De la conductorul de fază al circuitului de lumină se ramifică prin doza de derivaţie conductorul / (fir roşu), care coboară spre comutatorul de lumină, după care se întoarce la doza de derivaţie conductorul 2 şi conductorul 3 (fire roşii), apoi ele îşi continuă traseul spre corpul de iluminat, unde sunt legate la bornele central ale duliilor becurilor n şi b, respectiv ale duliilor becurilor c, d şi e.
De la conductorul de nul al circuitului de lumină, prin doza de derivaţie, se ramifică conductorul (fir albastru), care îşi are traseul spre corpul de iluminat, unde este legat la bornele laterale ale duliilor becurilor a, b, c, d şi e.

La acţionarea, in mod succesiv, a comutatorului, curentul electric de la tabloul cu siguranţe alimentează becurile a şi b, prin conductoarele 1 şi 2, sau becurile c, d si e, prin conductoarele 1 şi 3, sau toate becurile lustrei, prin conductoarele 1, 2 şi 3, după care curentul electric se întoarce prin conductorul (fir albastru) comun pentru toate becurile, la conductorul de nul al circuitului de lumină şi apoi la tabloul cu sigurante.

Prin unele porţiuni circuitul de lumină are 3 sau 4 conductoare pe porţiunea de traseu între doza de derivaţie pentru ramificaţia conductorului spre întrerupător şi doza de derivaţie pentru ramificaţia conductorului spre corpul de iluminat.

CIRCUITUL DE LUMINĂ DU-TE-VINO, ca o formă de circuit mai puţin întalnită la instalaţiile electrice interioare casnice, este format dintr-un anumit număr de circuite şi din două întrerupătoare A şi B, amplasate în două locuri diferite, care aprind şi sting fiecare în parte o aceeaşi lampă sau lustră.

Curentul electric alimentat de la perechea de siguranţe ale circuitului de lumină intră în camera respectivă şi de la conductorul de fază, prin doza de derivaţie şi prin conductorul 1 (firul roşu) coboară la întrerupătorul A, apoi trece prin conductorul 2 la întrerupătorul B, după care curentul electric trece prin conductorul 3 la lampă pe care o aprinde şi apoi se reîntoarce prin conductorul nul (fir albastru) la tabloul cu siguranţe ale circuitului de lumină.

Dacă se doreşte ca să se stingă lumina de la acelaşi întrerupător A, se acţionează asupra acestuia pentru conectarea conductorului 1 cu 4 (fir roşu) şi întrucat la întrerupătorul B conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 3 lampa se va stinge.
Dacă se doreşte ca să se stingă lumina de la întrerupătorul B, se conectează conductorul 3 cu 4 şi întrucat la întrerupătorul A conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 1, lumina se va stinge.

în mod similar, cand lampa este stinsă, se poate face aprinderea ei de la întrerupătorul A sau B, acţionand astfel ca să treacă curentul electric fie prin conductorul 2, fie prin conductorul 4, după cum este făcută conectarea acestora cu conductoarele 1 şi 3.

Pentru realizarea unui astfel de circuit de lumină este necesar de un întrerupător special, care are, spre deosebire de întrerupătorul simplu, 3 borne la care se leagă cele 3 conductoare de la fiecare întrerupător.


sursa imaginii http://img.directindustry.com


Tag-uri: curent, energie, casa, reparatii



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 11 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :