FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 651
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Tehnologia prelucrarii tevilor de presiune din otel zincat

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   depanare   raparatii   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   tinerete   ingrijire   sex   atractie   relatie   flirt   seductie   iubire   limbajul trupului   dragostea   sfat   echilibru   orgasm   placere   cucerire   talent   traditie   domina   strategii   cuie   gust   lamaie  

All Tags

Famous Forum

 

Tehnologia prelucrarii tevilor de presiune din otel zincat

 Q:   Intreaba despre Tehnologia prelucrarii tevilor de presiune din otel zincat       
Pentru a fi puse în operă, fie în scopul înlocuirii unei ţevi deteriorate, fisurate sau cu o uzură înaintată, fie în scopul realizării unei extinderi a instalaţiei, ţevile din oţel zincat sunt supuse, în prealabil, unor operaţii de prelucrare, care constau din tăierea ţevilor la dimensiune, curăţirea bavurilor după tăiere, îndoirea şi filetarea lor, după care se execută îmbinarea cu alte tevi sau cu armături sanitare. Astfel :

a) Tăierea ţevilor de oţel zincat la dimensiunea necesară se execută manual cu ajutorul ferăstrăului pentru metale, pentru ca să se obţină o tăietură curată şi fără bavuri. In cazul existenţei bavurilor, acestea se îndepărtează prin pilirea tăieturii atat la exterior, cat şi la interiorul ţevii.

b) îndoirea ţ evilor de oţel zincat se execută mai rar, deoarece schimbările de direcţie ale conductelor se realizează, în general, prin fitinguri (coturi, cruci, teuri).
In cazul in care este necesară îndoirea ţevii după o anumită curbură, această operaţie se recomandă să se execute de un lucrător de specialitate în acest domeniu, deoarece este una din operaţiile dificile, pentru care se cere experienţă şi îndemanare ca să se obţină o îndoire fără cute şi crăpături.

c) Filetarea ţevilor de oţel zincate se execută la ambele capete pentru asamblarea lor cu piese fasonate, respectiv cu fitinguri, folosindu-se fie un filet cu profil triunghiular cilindric, fie tonic . Filetul poate fi tăiat pe dreapta sau pe stingă, după direcţia necesară de înaintare a ţevii.

Tăierea filetului se execută manual cu ajutorul clupei, în care se fixează cuţitele, denumite bacuri de filetat.
La execuţia acestei operaţii, pe o anumită lungime filetul este tăiat cilindric, iar pe ultima porţiune numită „fuga filetului", filetul este tăiat incomplet, această parte a ţevii avand o formă conică. Spre deosebire de filetul ţevii executat astfel, filetul interior al fitingului cu, care se asamblează fiind numai cilindric, la asamblarea lor se realizează o etanşare bună a îmbinării.

Pentru ca filetul sa nu prezinte o suprafata rugoasa sau rupturi, taierea filetului se executa prin trecerea clupei in mod succesiv, cel putin de doua ori peste portiunea de teava care se fileteaza, urmarindu-se totodata ca axa partii filetate sa coincida cu axa tevii, iar adancimea filetului sa fie normala, pentru a se asigura o prindere si o etanseitate buna la imbinarea tevii cu fitingul respectiv.

a.imbinarea tevilor filetate din otel zincat. Aceasta operatiune se face cu ajutorul tipului corespunzator de fitting si anume: pentru menţinerea direcţiei conductei se va folosi o mufă, iar pentru schimbarea direcţiei se va folosi sau teul.
O atenţie deosebită trebuie acordată etanşării îmbinării, care se realizează cu ajutorul fuiorului de canepă cu firul lung (calţi), uns cu ulei de in fiert sau mirau de plumb, înfăşurat subţire şi continuu pe porţiunea filetată, începand de la al doilea gang al filetului, pană dincolo de porţiunea acoperită de fiting.
La îmbinarea ţevilor de oţel cu mufă, de tipul cunoscut sub denumirea de îmbinare1 cu filet scurt, se va avea grijă ca să nu se atingă capetele ţevilor şi să se păstreze o distanţă între ele de 2—3 mm, iar lungimea filetului să nu depăşească jumătate din lungimea mufei.

îmbinarea ţevilor de oţel cu filet lung este un alt sistem de asamblare, care se realizează cu ajutorul unei mufe şi a unei piuliţe de strangere.
Pentru îmbinarea ţevilor se introduce mai întai piuliţa de strangere şi mufa în capătul ţevii căruia i s-a tăiat un filet mai lung, respectiv de o lungime mai mare cu 5 mm decat cel al piuliţei şi mufei luate împreună. Se aduce capătul ţevii cu filetul scurt aproape de ţeava cu filetul lung, se deşurubează mufa de pe filetul lung şi se trece prin înşurubare pe filetul scurt, pană cand mufa a ajuns la jumătatea lungimii filetului.
Pentru etanşarea mufei se procedează ca în cazul precedent, iar pentru etanşarea ţevii, între piuliţă şi mufă se înfăşoară pe ţeav sfoară de canepă, bine răsucită şi îmbibată cu ulei de in fiert sau c miniu de plumb, după care se strînge piuliţa spre muia.

b. îmbinarea ţevilor filetate din oţel zincat cu armăturile sanitare. Această operaţie se execută, după caz, prin intermediul un mufe sau cot, cand armăturile sunt prevăzute cu filet pentru asam blare, sau fără intermediul acestor fitinguri, cand armăturile sîn prevăzute cu mufe pentru asamblare.
în primul caz, pe ţeava de oţel filetată se montează prin înşurubare un capăt al fitingului iar în celălalt capăt se înşurubează armătura sanitară, aşa cum este, de exemplu, robinetul de serviciu.
In al doilea caz, armătura sanitară fiind prevăzută cu o mufă sau cu o piuliţă olandeză, acestea se înşurubează direct pe filetul exterior al ţevii din oţel, aşa cum este, de exemplu, robinetul de trecere cu ventil şi mufe, sau conducta de legătură din ţeava de plumb care] are la capete montate racorduri olandeze cu ţeava de lipit.
Etanşarea îmbinării ţevilor de oţel cu armături sanitare se facă în acelaşi mod ca la îmbinările ţevilor de oţel între ele, folosind calţi cu ulei de in fiert sau cu miniu de plumb.

In cazul cand la îmbinare se foloseşte piuliţă olandeză cu ţeava de lipit, pentru ca piuliţa să mi se deplaseze spre lipitură şi să îngreuneze lipirea îmbinării, aceasta se înşurubează pe o ţeava avută la îndemană pentru ca să o menţină la celălalt capăt al racordului.

c. îmbinarea ţevilor de presiune din plumb cu armăturile sanitare (robinete, baterii amestecătoare etc.). Această operaţie se face, de regulă, cu ajutorul unui racord, de preferinţă o piuliţă olandeză cu ţeava de lipit, care permite să se facă o montare, respectiv o demontare cu uşurinţă a ţevii de plumb la asamblarea cu armăturile sanitare. în acest scop, ţeava de legătură din plumb va avea la ambele capete montate aceste tipuri de racord, urmand ca un capăt să se asambleze cu ţeava de alimentare cu apă. iar celălalt rapăt să se asambleze cu armătura obiectului sanitar.
Pregătirea şi lipirea racordului la ţeava de plumb se execută in mod asemănător ca la îmbinarea ţevilor de plumb cu ţevile de oţel prin racorduri cu ţeava de lipit.

d. Montarea ţevilor de presiune din plumb. In interiorul clădiri, montarea ţevilor de presiune din plumb se face, de regulă, îngropate sub tencuiala pereţilor, izolate cu bete din postav, pentru evitarea coroziunii, executandu-se în acest scop, un şanţ (şliţ) pentru amplasarea ţevii de plumb.

Legăturile scurte din ţevi de plumb la obiectele sanitare se execută aparent, maseîndu-se pe cat posibil sub sau după obiectela sanitare.

sursa imaginii http://img2.timeinc.net


Tag-uri: gospodarie, casa, depanare, raparatii, sculeCategorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 08 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :