FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,603
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Regimul vantului in Romania

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Regimul vantului in Romania

 Q:   Intreaba despre Regimul vantului in Romania       
Regimul vantului este determinat de activitatea centrilor barici de acţiune şi modificat local de formele de relief.
în jumătatea sud-estică a ţării se remarcă o rotire a vanturilor de la nord spre est şi sud-est. în general, în Moldova sunt predominante vanturile de nord-vest (în nord), de nord şi nord-est (în centru si sud); în Campia Română de est, vanturile predominante sunt cele de nord, nord-est şi est, iar în Campia Română de vest, cele de sud-vest şi vest. în Campia de vest, influenţa munţilor e mai puţin pronunţată, vanturile bătand predominant fie din nord, fie din sud. în Transilvania, în regiunile subcarpatice şi în munţi, regimul vantului este deosebit de variat din cauza fra gmentării accentuate a reliefului. în general, predomină vanturile de vest mai ales în locurile deschise, pe platouri şi pe culmi.

în depresiuni, pe fundul văilor adanci predomină timpul calm în cea mai mare parte a anului. Viteza anuală a vantului este mai mare pe litoral (4 — 5 m/s), mai redusă în campii (3 m/s) şi creşte cu altitudinea (7 m/s la Varful Omul). In cursul anului viteza este maximă iarna şi primăvara şi minimă spre sfarşitul verii. în variaţia diurnă se constată un maxim în jurul amiezei şi un minim în cursul nopţii.

Vanturile locale, cu caracter periodic, cele mai cunoscute sunt Crivăţul care bate în podişul Moldovenesc şi în Campia Română în cursul iernii, vant rece şi uscat de nord, nord-est sau est; Austrul, în sectorul vestic al ţării, în special vara, vant uscat din direcţia sud sau sud-vest; Ccşava, în Banat în semestrul rece, vant rece din sud-est etc. Se adaugă aici vanturile cu caracter de foen, descendente, uscate, pe pantele estice şi sudice ale Carpaţilor, care îndulcesc topoclimatul staţiunilor de la curbura Carpaţilor, din culoarul Mureşului între Deva şi Turda, dealurile Gorjului ş.a.

In regiunile accidentate se observă o pendulare diurnă permanentă sub forma brizelor de munte—vale, cand noaptea aerul rece se scurge pe pante dinspre munte, iar ziua curenţii de convecţie produc deplasarea aerului cald dinspre vale spre munte. Brizele marine se manifestă, de asemenea, diurn, ziua dinspre mare spre uscat, noaptea invers şi se produc cu maximă intensitate în sezonul de vară, răcorind şi umezind aerul pe plaja marină, în cursul orelor de insolaţie.


Tag-uri: geografie, ape, minerale, relief



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 02 August '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :