FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,138
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre templele din Malta

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre templele din Malta

 Q:   Intreaba despre Referat despre templele din Malta       
Referat despre templele din Malta Un loc deosebit de important printre constructiile megalitice de la sfirsitul epocii neolitice si inceputul erei metalelor il ocupa templele din Malta.

Pe insulele arhipelagului maltez (cu o suprafata de 314 km2) se afla cea mai densa aglomeratie cunoscuta de constructii monumentale: sase perechi (sau grupuri) de temple, in numar de aproximativ 30 in total, dintre care au ramas intr-o mai buna stare de conservare mai putin de 12. Malta era deja populata catre anul 5000 i.e.n. In jumatatea a doua a mileniului al IV-lea i.e.n. o populatie imigrata din Sicilia a inceput sa construiasca aici in jurul anului 3000 i.e.n. („poate chiar inainte cu mai multe secole"-C. Renfrew) cele mai vechi monumente de piatra din lume care ne-au ramas.

Colonizatorii au adus cu ei un cult al stramosil or, carora le-au dedicat aceste sanctuare de piatra. (Cele mai bine pastrate sunt grupate in centrele Ggantija, Tarxien, Mnajdra, Hagar Qin, Mgarr si Ta Hagrat). Constructiile constau din doua sau trei sisteme de curti separate intre ele, avand planul in general in forma unei frunze de trifoi. Distanta maxima intre punctele extreme ale curtii este de 25 m (Ggantija). Curtile - lacasuri de cult, azi deschise, dar care erau acoperite cu birne de lemn sau cu piei de animale sunt imprejmuite cu lespezi continui de piatra, inalte de 2-4 m. In fundul ultimei curti, apare frontal fatada templului respectiv.

Fatada templului din Ggantija (azi inalta de 8 m, dar care la origine avea 16 m) „este probabil cel mai vechi exterior conceput arhitectural din lume'; iar prin perfecta regularitate cu care sunt fasonate si dispuse lespezile de piatra, un alt templu, cel din Hagar Qin, ofera primul caz din lume de folosire in constructie a pietrei fasonate (Renfrew). Uneori blocurile sunt deco-rate pe toata suprafata cu puncte obtinute prin simpla ciocanire (Mnajdra); alteori, prin acelasi sistem este realizata o ornamentatie de spirale duble perfecte, in relief, precum si frize reprezentand animale (Tarxien). Structurile templelor sunt complicate, comportand fatade monumentale, curti, coridoare, incaperi laterale, cu usi taiate in mijlocul unei lespezi slefuite, cu altare pentru sacrificii, cu nise in care erau depuse ofrandele, cu tabernacole pentru statuete, etc.

In mormintele si in templele din Malta s-au pastrat si vase de lut ars decorate prin incizie, precum si numeroase statui si statuete din piatra de calcar sau teracota. Cele mai importante reprezinta figuri umane, in marea majoritate feminine. De. o factura artistica remarcabila este „Venus din Malta", in teracota, si „Femeia sezand", statuie din calcar (ambele din Hagar Qin). intr-un templu din Tarxien s-a gasit jumatatea superioara a unei mari statui feminine, care intreaga trebuie sa fi avut o inaltime de 2,70 m cea mai veche statuie monumentala din lume, cunoscuta pana azi. Sau, asa-numita „Doamna dormind", in teracota.

Majoritatea statuilor si statuetelor reprezinta probabil figuri de zeite sau, mai probabil (cf. J. D. Evans), de preoti si de sacerdotese. Statuetele feminine sunt redate cu forme anatomice exagerate, de steatopigie si adipozitate, fapt care poate fi pus in legatura cu un cult al fecunditatii.

Arhitectura si sculptura neoliticului tirziu din Malta sunt opera unei populatii despre care nu stim altceva nimic precis; o populatie creatoare a unei civilizatii ramase fara continuatori; o civilizatie care s-a stins nu stim din ce cauze „si nici nu vom sti poate niciodata ce s-a intimplat" (J. D. Evans).


Tag-uri: temple, malta, referat



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :