FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 408
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre ritualuri magico-religioase si cultul mortilor in neolitic - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre ritualuri magico-religioase si cultul mortilor in neolitic - prima parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre ritualuri magico-religioase si cultul mortilor in neolitic - prima parte       
Referat despre ritualuri magico-religioase si cultul mortilor in neolitic - prima parte Ritualurile magico-religioase practicate de omul epocii neolitice ne sunt aproape total necunoscute. Mecanismul si forma, obiectul si scopul lor pot fi cel mult deduse cu oarecare aproximatie prin analogie cu unele practici ale primitivilor de azi.

Dar existenta acestor ritualuri atestata inca din perioada paleolitica prin cultul mortilor si prin functiile magice evidente pe care le aveau statuetele feminine si reprezentarea animalelor in pictura rupestra este confirmata acum, in epoca neolitica, prin documentarea arheologica a locurilor de cult. In mileniile al VII-lea si al VI-lea i.e.n. actele rituale, care faceau parte din viata de toate zilele a omului, se desfasurau dupa cum este atestat in statiuni a fiecaruia. Dar incepand din mileniile al V-lea si al IV-lea i.e.n., in Meso-pota mia, in Cipru sau in Egipt au aparut si anumite constructii exclusiv cu caracter sacral, adevarate temple, grupate doua sau mai multe la un loc. Faptul ca la baza uneia din aceste constructii s-au gasit ingropati copii ne permite sa presupunem existenta unui rit de. sacrificiu „de fundatie. Aceste constructii, dedicate in mod special cultului, aveau in centrul lor un podium inaltat din argila, iar linga perete, un altar, desigur pentru sacrificii sau ofrande.

Animalele de sacrificiu mai importante erau boii. Dc asemenea, se sacrificau oi si capre, vanat (cerbi, caprioare, antilope), pesti si pasari. Nu lipseau uneori ofrandele, de cereale sau fructe. Sacrificiile umane sau de animale se efectuau cu un anumit ritual, in cadrul caruia aveau loc (intr-o perioada mai rzie) si procesiuni. Sacrificiile umane au continuat dc pilda in Egipt, dar si in multe alte locuri pana tirziu in epocile istorice. Acte de cult insotite de sacrificii umane sunt atestate, pentru epoca neolitica, si in Europa; intr-o localitate din Germania (Tiefenellern) s-au gasit resturile a 38 de persoane sacrificate, in majoritate femei si fete. Mai comune erau sacrificiile aduse cu ocazia construirii unei case. Asemenea practici sunt documentate si in statiunile de la Traian, Trusesti sau Habasesti, unde la temelia locuintelor neolitice fusesera sacrificate animale si depuse vase de lut. Uneori, in loc sa fie sacrificat la fundatia casei un animal, se punea pe acoperisul casei imaginea acestuia.


Tag-uri: ritualuri magico-religioase, cultul mortilor, neoliticCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :