FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,978
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
3
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre Ce e Amorul?

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre Ce e Amorul?

 Q:   Intreaba despre Referat despre Ce e Amorul?       
Referat despre Ce e Amorul? Din cele mai vechi timpuri, dragostea a fost preaslavita sau condamnata de catre poeti, prozatori si de cantareti. Ea este sentimentul divin ce te poate ridica instantaneu in al 9-lea cer sau ea te pot arunca cu violenta in al 9-lea iad.

Datorita dragostei neimpartasite, aproape toate poeziile de dragoste ale lui Mihai Eminescu descriu cu tristete acest sentiment. Poezia "Ce este amorul?" il prezinta prin antiteze ce ii demonstreaza complexitatea.

In prima strofa se repeta titlul poeziei si se prezinta prin metafora "un lung prilej pentru dureri" definitia acestui sentiment. Dragostea este privita ca un stapan rau, ce aduce numai durere. Acest tiran lacom isi cere tributul: mii si mi de lacrimi. Intensitatea sentimenteleor creste gradat, atingand apoge ul prin superlativul absolut "mii si mi de lacrimi". Dragostea este personificata fiind considerata o fiinta. Prin alegorie, ea devine ceva concret, real, aproape palpabil

Dragostea este considerata in strofa a doua a poeziei un blestem. El te leaga pe veci de singura dragoste adevarata "incat sa n-o mai poti uita viata ta intreaga". Dragostea capata un caracter magic, fiind personificata in blestem. Ea este o boala incurabila de care nu poti scapa pana la moarte. Iubirea ne face sa privim atenti persoana dorita astfel orice semn insignifiant pentru altii ne poate capta atentia si ne poate face fericiti("De-un semn din treacat de la ea/El sufletul ti-l leaga").

Dragostea are nevoie de intimitate. Aceasta este ceruta de catre inima("Cum inima ta cere), care este personificata, atribuindu-I-se rolul intregii noastre fiinte. Omul nu mai este om, el ajunge sa fie format numai din imina.

Strofa a patra neaga intimitatea creandu-se astfle o antiteza intimitatea-universalitate‚ÄĚdispar si ceruri si pamant", indragostitii devenind centrul universului, si fiind cunoscuti de toata lumea. In inima universului, in loc deschis iubitii isi creaza intimitatea lor spirituala("Totul atarna de-un cuvant soptiti pe jumatate"-epitet).

Obsesia sentimentului de iubire este vazuta ca un lucru de care nu poti scapa, in afara de momentul cand esti cu persoana iubita. Un gest mic personificat"pas facut alene", "o dulce strangere de mana"(epitet), "un tremurat de gene" il urmaresc pe indragostit saptamani intregi.

Tot ce aduce aminte de iubita, il incanta pe indragostit. Amintirile meforizate prin cuvantul "luminatori"(care indica drumul)iau proportii cosmice, fiind comparate cu soarele si luna("te urmaresc luminatori ca soarele si luna"). Amintirile sunt un sentiment pregnant, lucru simbolizat de cei doi astrii, ai zilei si ai noptii.

In ultima strofa iubirea este considerata o prescriptie a destinului, o partea Karmei. Prin personificarea metaforica "liana" ea simbolizeaza liantul dintre doua persoane. Apa reprezinta o piedica impotriv iubirii dintre doi oameni, insa in cele mai multe cazuri ea este depasita cu usurinta.

In viziunea autorului dragostea este o parte a vietii, o jertfa ceruta de destin, o boala, un blestem al karmei si o legatura foarte puternica.


Tag-uri: referat, amor, dragoste, poezie, sentimentCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 November '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :