FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,381
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Poemul: Dumbrava Rosie: de Vasile Alexandri

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Poemul: Dumbrava Rosie: de Vasile Alexandri

 Q:   Intreaba despre Poemul: Dumbrava Rosie: de Vasile Alexandri       
Poemul: Dumbrava Rosie: de Vasile Alexandri Aparitia:
Opera a fost creata in 1872, publicata tot in acelasi an in paginile revistei "Convorbiri literare".

Tema:

Urmareste o pagina din trecutul glorios al poporuluirealizinduse o fresca din timpul domniei lui stefan cel Mare.

Actiunea:

Este alcatuita din mai multe episoade care cuprind evenimente importante din viata si lupta poporului. in decursul episoadelor iese in evidenta vitejia poporului care cu pretul vietii invinge navalitorii.
1. Albert se pregateste sa atace si sa cucereasca Moldova in urma unui vis. (1496)
2. Lesii navalesc in Moldova: semne prevestitoare de nenorocire.
3. Moldovenii se retrag in munti.
4. Cei opti raspund chemarii lui stefan cel Mare.
5. Tabara leseasca asezata pe cimpia din Dumbrava dominata de urgie. Semne prevestito are de nenorocire. 6. Tabara româna cu bucava care vegheaza cu gindul la ce va urma evocind fapte de glorie. Indirect intra in scena stefan cel Mare prin intermediul unui cintec popular.
7. stefan cel Mare se adreseaza subliniind ce a realizat ca domn, lauda eroi si isi exprima hotarirea de a invinge.
8. Prezentarea alternativa a celor doua taberesi conducatorii in timpul luptei.
9. Lupta cumplita care se termina cu victoria Moldovenilor si fuga lesilor.
10. invinsii sint pusi sa care dumbrava si s-o semene cu diinda.
11. Revenirea in prezent.

Personajele:

Eroii au nume de balada, sint prezentati din punct de vedere firia si moral. Sint prezentati ca o obiectivitate, dar si ca niste indiviz. Figura dominanta este a lui stefan cel Mare prezentata in mod direct de catre el insusi, mod indirect prin cântec si vorbele ostasilor.

Realizarea artistica:

Alecsandrii foloseste antiteza pentru a reliefa cele doua personaje individuale stefan cel Mare si Albert dar si personajul colecti armata româna si polona. Elemente ale stilului oratoric prin discursul lui stefan in fata ostasilor. Descrierea bataliei din codrii asminului: Alecsandrii realizeaza un paralelism inter personaje si ostiri. Elemente vizuale si auditive.

Opera este un poem:

Opera epica de mare intindere alcatita dintr-o suita de episoade cu unul sau mai multe personaje reprezentative pentru mediul social si pentru momentul istoria pe care il reflecta. Poemele sint de mai multe feluri: poem eroic, poem social ; 1907 al lui Tudor Arghezi, poem filozofic: Luceafarul lui Eminescu.

Epopee: Iliada

Iliada este atribuita lui Homer care a trait in secolul IX inaintea erei noastre.

Tema:

Tema operei relateaza evenimente petrecute in mileniul al 2-lea i.e.n. legate de razboiul Troian, ne gasim in ultimul an din cei zece cit a durat asediul Troiei. Faptele sint determinate de Ahile cel mai viteaz dintre ahei si Agamemnon regele aheilor.
Compozitia:

Cuprinde invocarea muzelor ( adresarea la puteri supranaturale sa-l ajute pe cintareti in evocarea faptelor ).

Expozitiunea:

in castea grecilor a izbucnit molima pentru ca Apolo voia sa-l pedepseasca pe Agamemnon pentru ca refuza sa restituie preotului Hriseis pe fiica acestuia. Cind afla de la preotul Calhas cauza urgiei accepta s-o restituie dar in locul lui o ia pe frumoasa Briseis sclava preferata a lui Ahile. Adinc jignit Ahile se retrage din lupta cu ostasii sai cerindui mamei sale zeita Tetis sa-l razbune. Zeita se adreseaza lui Zeus sa razbune fiul si sa ajute pe troieni in lupta cu ahei.
Naratiunea:

Aheii vor inceta sa lupte dar istentele lui Ulise o reiau. Se incearca sa se ajunga la o intelegere a sortii luptei sa fie decisi de confruntarea dintre Menelau si Paris. I opune Zeus si Paris este rapit de Aphrodite iar Menelau este ranit de sageata lui Andoras. Aheii sint impinsi pina la corabii desi sint ajutati de Hera si Atena, disperati incearca sa-l determine pe Ahile sa reintre in lupta. Nici insistentele lui Patroclu cel mai bun prieten a lui Ahile nu reusesc. Ahile il lasa pe Patroclu sa-ii ia armele lui. Moartea lui Patroclu trezeste o mare durere in sufletul lui Ahile. Intrând in lupta cu ajutorul zeilor Ahile iese invingator.

Punctul culminant al epopei este lupta dintre cei doi eroi care se termina cu moartea lui Hector. Are loc arderea perug a lui Patrocle si jocurile sportive.

Deznodamint:

il aduce oe Priam regele troienilor noaptea in cortul lui Ahile, el vine cu daruri ca sa rascumpere trupul lui Hector si sa-l arda perug. in fata rugamintilor lui Priam ura lui Ahile se transforma in mila.
Caracteristicile epopeii:

Unitatea actiunii este data de motivul central, starea sufleteasca a lui Ahile, cu starea lui sufleteasca evoluara de ura la durere apoi la mila. Actiunea se desfasoara pe doua planuri: unul real si altul fantastic. Planul real urmareste faptul din istoria unui popor iar planul fantastic interventia zeilor. La actiune iau parte un numar mare de personaje. Acestea putind fi clasificate in personaje principale: Ahile, Agamemnon, Hector ; si personaje secundare: Ulise, Patroclu, Priam. intreaga actiune se gaseste sub influenta miraculosului care poate fi crestin, pagin sau filozofic.

Epopeea:

Specie a genului epic in versuri de mare intindere in care se povestesc fapte eroice de mare insemnatate in viata unui popor si la care participa pe lânga de mare numar de eroi si puteri supranaturale.
Epopeele se pot clasifica in:

1.) epoci populare: Iliada, Odussea, Khanson du Roland: Cintecul lui Roland.
2.) epoci culte: Eneida lui Virgilius, Divina comedie a lui Dante.
3.) epoci eroic comica: tiganeada.

Genul epic in proza:

Schita:
Cea mai scurta povestire. Bacalaureat face parte din volumul Momente si schite publicat 1901. Are ca tema relatia de favoritism practicat de data aceasta in scoala. Subiectul operei face ca intriga sa se imbina cu punctul culminant. Ovidiu s-a intepenit la morala din acest moment incep relatiile de favoritism. Madam Caliopi Georgescu il cauta pe scriitor cu care familia sa este in relati de prietenie cu profesorul de morala. Profesorul de morala trage concluzia ca toti elevi sunt de familie buna, deci trebuie sa-i treaca.

Caracteristicile schitei:

Timpul de desfasurare a actiunii este scurt o zi. Spatiul de desfasurare a evenimentelor este restrins de pe o strada pe cealalta. Subiectul se reduce la un singur aspect din realitate acea relatiile de favoritism.
Personajele sunt putine dar reprezentative. in caracterizarea personajelor Caragiale foloseste ironia, rezultata din numele personajului, mediul in care traieste si limbaj. Antiteza dintre personajele celebre al caror nume poarta si nulitatea intelectuala Ovidiu, Virgiliu, Horatiu. Scriitorul nu fixeaza locul desfasurarii actiunii pentru a accentua ideea de generalizare.

Definitie:

Specie a genului epic in proza de dimensiuni reduse care o reprezinta un singur aspect din viata unuia sau mai multe personaje. Autori de schite: Mark Twain, I. L. Caragiale, Cehov, Móricz Zsigmond.

Povestirea:

Povestirea vine din limba slava povesti. Cealalta Ancuta face parte din volumu Hanul Ancutei publicat in 1928 fiind alcatuit din 9 povestiri.
Aici gasim procedeul povestirii in povestire. Locul unde se spun si se asculta povestirile este Hanul Ancutei


Tag-uri: opera, istorie, poemCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 12 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :