FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,992
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
2
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre O scrisoare pierduta - explicarea tiltului

- catianiameu? by gabi

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

O scrisoare pierduta - explicarea tiltului

 Q:
 catianiameu? - by gabi
       
O scrisoare pierduta - explicarea tiltului Comedia ‘O scrisoare pierduta’ de I. L. Caragiale prezinta evenimente legate de fixarea candidatului guvernamental, in capitala unui judet de munte si satirizeaza moravurile politice si familiale din ultimele decenii ale secololui trecut. Personajele sunt reprezentantii a doua grupari politice care se dusmanesc, se lupta si se impaca.
Titlul acestei comedii de moravuri politice numeste intriga actiuniil : pierderea unei scrisori de amor primita de Zoe Trahanache de la Stefan Tipatescu, prefectul judetului si prietenul sotului ei, genereaza conflictul intre ambitiosul avocat Nae Catavencu, din opozitie, si grupul fruntas al conducerii locale :Zaharia Trahanache, Stefan Tipatescu, Zoe Trahanache.

Scrisoarea este gasita de catre Cetateanul turmentat si furata de Nae Catavencu care o f oloseste ca santaj pentru obtinerea candidaturii.
Santajata, Zoe, temandu-se sa nu fie compromisa public, ii influenteaza pe Zaharia Trahanache si pe Tipatescu, obtinand de la ei promisiunea ca vor sustine candidatura lui Catavencu.
Trahanache, presedintele partidului de guvernamant si Tipatescu. Prefectul judetului, conduceau impreuna tunutul.

Nae Catavencu era avocat in opozitie, directorul ziarului ‘Racnetul Carpatilor’.
Tipatescu incearca sa obtina scrisoarea de la Catavencu prin amenintati si prin oferirea diferitelor functii. Neobtinand scrisoarea, decide impreuna cu Zoe sa ii sustina candidatura, dar de la Bucuresti se cere fara explicatii, sa fie trecut pe lista candidatilor un nume necunsocut, Agamemnon Dandanache.
In adunarea electorala (actul 3), Farfuridi, membru in partidul de guvernamant, care se astepta sa fie ales deputat si Catavencu rostesc discursuri lipsite de logica. Sunt intrerupti de politistul Pristanda care pune la cale un scandal. In incaierarea produsa, acesta isi pierde palaria in care era ascunsa scrisoarea si dispare pentru o vreme, producand emotii mari Zoei Trahanache.
Acum, Catavencu era cel care se temea, pentru ca intre timp Zaharia Trahanache ii gasise o polita falsificata.

Sosit de la Bucuresti, Dandanache este ales candidat. De la el, Zoe afla ca a obtinut canbdidatura de la centru datorita unei scrisori de amor pe care nu o inapoiaza insa, pentru a o folosi si alta data.
Nemaiavand scrisoarea, Catavencu accepta sa conduca festivitatea noului candidat, in timp ce scrisoarea este adusa Zoei de Cetateanul turmentat care o gasise in palaria lui Catavencu.
Toata lumea se impaca, Catavencu sperand ca va fi ales in alta camera. Atmosfera este vesela de sarbatoare si de impacare.


Tag-uri: explicarea titlului, comedia, o scrisoare pierdutaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 13 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :