FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 512
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Muzeul de Arta din Craiova

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Muzeul de Arta din Craiova

 Q:   Intreaba despre Muzeul de Arta din Craiova       
La capatul celor opt decenii de dominatie a coalitiei burghezo-misieresti, in Romania existau doar sapte muzee de arta. S-a manifestat aici nu numai lipsa de interes a claselor stapanitoare pentru crearea si sprijinirea materiala a muzeelor, nu numai pentru faptul ca erau de ele insele rupte de cultura, ignorand si dispretuind valorile artei nationale si universale, ci si o politic ace urmarea sa tina poporul departe de un superb tezaur de frumusete.

Tara care i-a dat pe Grigorescu si Andreeascu, pe Luchian si Paciurea, pe Brancusi, Petrascu, Pallady si altii, nu avea un mare muzeu national de arta plastica. In acelas timp, operele lui Rombrant, El Greco, si alti maiestrii vestiti zaceau in salile resedintelor regale.

Revolutia socialista reface radical ordinea lucrurilor. Odata cu mijloacele de productie materiala, ca a restului poporului si proprietatea asupra valorilor spirituale. In asemenea conditii muzeele se dezvolta si implinesc o functie sociala cultural-educativa.

Vechile muzee s-au reorganizat si modernizat. Altele, noi, din ce in ce mai numeroase sunt create treptat.

Primul asezamant muzeal al Craiovei dateaza de la inceputul sec. al XX-lea. In anul 1908, indeplinindu-se voia testamentara a lui Alexandru Aman, fratele pictorului Theodor Aman, au fost inaugurate Muzeul si Biblioteca Fundatiei, ce purta numele intemeietorului si al sotiei sale. Alcatuita, in partea ei cea mai importanta din opera de Theodor Aman, pinacoteca a contribuit la formarea unui interes pentru arte plastice in orasul Craiova.

Actualul muzeu, asezamant nou, creat in anii constructiei socialiste, se inscrie in randul infaptuirilor revolutiei culturale care a schimbat fizionomia spirituala a Romaniei.

Patrimoniul muzeului s-a inchegat prin reunirea mai multor colectii locale, prin inzestrarea cu opera ale maestrilor artei romanesti provenite din fondul central al statului, si ulterior, prin imbogatirea lui datorita achizitionarii de lucrari.

Sediul muzeului este un edificiu construit intre 1899 si 1907, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Cu stil, arhitectura constituie o replica si o interpretare a barocului si a rorocului. Eleganta si echilibrul, logica si bunul gust, fac din aceasta cladire un nonument de valoare.

Muzeul de compune dintr-o galerie de arta romaneasca situate la etaj, si o galerie de arta straina, la parter. Tot aici functioneaza si o expozitie permanenta de arta contemporana romaneasca.

"Galeria de arta romaneasca" infatiseaza sintetic dezvoltarea plasticii nationale, evidentiind momentele mari si figurile de frunte din istoria artei noastre. In "Galeria de arta straina" sunt reprezentate scolile olandeza, flamanda, franceza, italizana. "Cabinetul de grafica" si un "lectorat de arta", dispunand de o sala cu o capacitate de 100 locuri, completeaza structura institutiei.

Inaugurat in 1954, Muzeul de arta din Craiova s-a afirmat in scurt timp ca un for de raspandire a culturii artistice si de educarea estetica a maselor. Ca si celelalte institutii similare infiintate de puterea populara, muzeul craiovean este asadar, un purtator de comori si totodata, un centru de cercetare stiintifica si de programare active a mesajului artei.

Autor: Vancea Catalin


Tag-uri: muzeu, craiova, romania, 1954Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 08 December '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :