FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 945
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ultimele colectii din viata lui Krikor Zambaccian

Tag-uri Populare


cariera   actrita   istorie   antichitate   televiziune   model   muzica   personalitati   cantareata   viata   hollywood   relatie   celebritate   copilarie   filme   actor   moda   familie   teatru   vedeta   pasiune   evolutie   artist   succes   cantaret   bucuresti   artista   fotbalist   new york   prezentatoare   playboy   arta   talent   prezentator   designer   sport  

All Tags

Famous Forum

 

Ultimele colectii din viata lui Krikor Zambaccian

 Q:   Intreaba despre Ultimele colectii din viata lui Krikor Zambaccian       
Relatia dintre Krikor Zambaccian si I. Theodorescu-Sion s-a rupt in anul 1935 cu prilejul expozitiei personale de la Fundatia Dalles, unde se pare colectionarul ar fi dat mai multa atentie tanarului artist Alexandru Ciucurencu. Dupa aceasta data cei doi au rupt orice legatura, Zambaccian pastrand doar trei lucrari ale lui Theodorescu-Sion: „Taran”, „Vioara lui Zambacu” si „Portretul” sotiei artistului.

Un alt conflict l-a avut si cu pictorul Nicolae Tonitza, marul discordiei dintre artist si colectionar fiind articolele scrise de cel din urma referitor la Expozitia celor patru din 1933-1934, dar mai ales expozitia Grupului Tonitza-Han-Sirato. Artistului a raspuns printr-un articol in care deprecia valoarea tablourilor din colectia Zambaccian, in special a „Nudului” in atelier a lui H. Matisse.

Racirea relatiei dintre cei doi nu a avut insa acelasi deznodamant ca in cazul lui I Theodorescu-Sion, Zambaccian pastrand toate tablourile acestuia. Krikor Zambaccian s-a remarcat prin entuziasmul sau de a imprumuta lucrari din colectie la toate expozitiile de arta romaneasca, organizate de oficialitati in tara si in strainatate. Astfel la Expozitia de arta romaneasca de la Paris din 1925, colectia Zambaccian a participat cu o lucrare, urmand ca la urmatoarele expozitii de arta romaneasca de la Haga, Amsterdam si Bruxelles (1930) sa revina de fiecare data, progresiv. In anul 1940 el a participat cu intreaga colectie la expozitia de arta romaneasca moderna din cadrul „Lunii Bucurestilor”.

Datorita modernizarii fabricii, a inceput sa achizitioneze de lucrari ale unor artisti francezi indragiti si anume: Delacroix, Courbet, Corot, Pissarro, Renoir, Sisley, Bonnard, Marquet, Matisse, Derain, Utrillo. Acest fapt i-a permis sa prezinte intr-o expozitie la sala Dalles in decembrie 1935, sub egida Asociatiei amicilor gandirii si artei franceze, a lucrarilor de arta straina.

Anul 1942 a insemnat pentru Zambaccian instalarea colectiei sale intr-o locuinta proprie, cea in care functioneaza actualmente muzeul urmand ca in anul 1947 acesta sa doneze imobilul in care locuia si intreaga colectie artistica, proprietatea sa personala, conform Actului de Donatie.

Zambaccian a tinut sa aseze operele sale in timp adica sa posede in aceeasi colectie, elementele de comparatie in raport cu istoria picturii romanesti si pictura in general, reusind sa incadreze pictura romaneasca, explicate si ierarhizata in cadrul picturii universale.


Tag-uri: 1935, fundatia dalles, alexandru ciucurencu



Categorie: Celebritati  - ( Celebritati - Archiva)

Data Adaugarii: 06 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :