FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,667
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Intensitatea campului electric

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Intensitatea campului electric

 Q:   Intreaba despre Intensitatea campului electric       
Intensitatea campului electric Campul electric (numit si electrostatie, in cazul in care nu depinde de timp),ca si sarcina electrica, este o notiune primara. Nu are sens sa se incerce definirea lui prin intermediul altor marimi fizice ( mai simple ). Tot ce se poate face este sa se constate existenta lui si sa i se descrie proprietatile.

Sarciniile electrice inzestreaza spatiul din jurul lor cu propritati fizice particulare, creeaza un camp electric. Prezenta campului electric in jurul ricarui sarcini este o proprietate inerenta a acesteia. Campul electric se pune in evidenta prin forta care se exercita asupra unei sarcinide proba adusa in camp, adica a unei sarcini mici,punctiforme, pozitive care practic nu modifica sarcinile de pe corpul care creeaza campul.

Notand cu q marimea sarcinii de proba, forta care a ctioneaza asupra ei se scrie

F=qE
Unde vectorul E, numit intensitate a campului electric, nu depinde de q ci este determinatnumai de corpul incarcat cuaceasta. Din relatia rezulta ca intensitatea campului electric, E reprezinta forta electrica ce actioneaza asupra unitatii de sarcina de proba
E=F supra q.

LEGEA LUI COULOMB

Electrostatica studiaza campurile electrice create de sarcinil imobile,aflate in starea de echilibru electrostatic, cand sistemul de sarcini nu implica deplasari, ale sarcinilor unele in raport cu altele. Se poate afirma, in termeni rlativisti, ca unsistem de sarcini elctrice aflate in echilibu electrostatic permite alegerea unui sistem de referinata unic, in repaus fata de toate sarcinile electrice, in care experimentatorul poate verifica legile electrostaticii. Campul electric produs de un astfel de sistem de sarcini si masurat din acest referential se numeste camp electrostatic,dar, in esenta, el reprezinta un camp electric statioar, un caz particular de camp electromagnetic.

Legea cantitativa fundamentala a electrostaticii a fost descoperita de Coulomb in anul 1785 si enuntul ei, pt. doua sarcini punctiforme,q si q prim, este reprezentat prin expresia fortei de interactiune dintre cele doua sarcini, unde razele vectoarecare intervin au semnificatia indicata mai sus.

In ceea ce priveste limita de plicabilitate a legii lui Coulomb, trebuie precizate cele doua scari in raport cu carevse considera in general fenomenele fizice. La scara microscopica la distantele dint-un atom de ex. atomul de H, pt. comportarea dinamica a electronului se foloseste ecanica cuantica, dar forat electrostatica este cea obisnuita, coulombiana. Dovada esteca energiile atomulu, calculate pe baza legii lui Coulomb, se verifica experimental. la distante mici. inferioare lui 10 la minus 14 cm, nu se stie daca legea lui Coulomb mai ramane valabila.

La scara macroscopica la distantele superiaoare celor geografice, nu exista confirmari experimentale directe ale lui legii coulomb. Totusi daca aceasta lege nu ar fi adevarata pt, distante mari, in conformitate cu electrodinamica cuantica, masa de repaus a cuanteinde lumina (fotonul) nu ar fi zero, asa cum rezulta di teoria relativitatii. accest fapt ar implica dependenta de lungime a vitezei undelor electromagnetice in vid (dispersia in vid ), ceea ce nu s-a observat exprimental cel putin pentru distante de ordinul mai multor kilometri.


Tag-uri: fizica, intensitate, sarcina electricaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 14 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :