FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,429
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Influenta oamenilor asupra dezastrelor naturale

- Care a fost cel mai puternic cutremur din istorie? by Delia

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Influenta oamenilor asupra dezastrelor naturale

 Q:        
Daca nu acordam corpulului nostru ingrijirea si atentia necesara, poate deveni dintr-un aliat, un adevarat factor periculos in viata noastra. Acelasi lucru este valabil si pentru planeta noastra.

Anumiti oameni de stiinta considera efectul oamenilor asupra planetei, extrem de puternic. Schimbarile pe care oamenii le aduc in mediul in care fiecare traieste, transforma planeta intr-un loc tot mai periculos, pe zi ce trece. Dezastrele naturale sunt din ce in ce mai puternice, iar frecventa lor a crescut. Iar viitorul nu pare cu nimic mai stralucit. Experimentam tot felul de lucruri intr-un mod necontrolat, iar astfel, facem rau singurei planete pe care o avem.

Potrivit unui articol aparut intr-o revista, nivelul marii a crescut in ultimul an cu pana la 20 de cm. Acest fenomen este cau zat de incalzirea globala, din doua eventuale motive: topirea calotei glaciare si a ghetarilor, iar celalalt ar putea fi extinderea termica – cu cat oceanele se incalzesc, cu atat creste si nivelul lor.

Tot mai multe insule sunt afectate de cresterea nivelului marii. Unele zone risca sa fie complet acoperite de ape, si astfel, sterse de pe fata pamantului. De exemplu, in zona localitatii Funafuti, nivelul marii creste anual in medie cu 5,6 mm. In multe parti ale lumii, cresterea populatiei duce la cresterea zonelor urbane, aparand astfel tot mai multe zone sarace, in care viata este mizera. Acest lucru poate face ca majoritatea consecintelor calamitatilor naturale, sa fie mult mai grave. De exemplu, in unele orase in care nivelul de trai este scazut, oamenii isi castiga existenta prin defrisarea padurilor. Specialistii sustin ca aceste despaduriri pun in pericol foarte mare supravietuirea natiunii.

Defrisarile au devenit o adevarata amenintare in anul 2004, cand au aparut tot mai multe avalanse de noroi, provocate de ploile torentiale; Toate aceste avalanse au facut mii de victime omenesti. Chiar si seceta poate fi agravata de cei care defriseaza padurile, deoarece odata cu taierea copacilor, solul se usuca mult mai rapid. Sau, daca de exemplu se porneste vreun incendiu cauzat de caldurile imense, iar acesta se extinde pana afecteaza si padurile defrisate, acestea ard de doua ori mai repede, deoarece sunt mult mai uscate si soarele apuca sa patrunda mai usor intre copaci. Insa ploile nu sunt sub nici o forma cele mai grave dezastre naturale.
Anual se produc milioane de cutremure in intreaga lume (insa multe nici nu sunt observabile). Acestea se produc odata cu miscarea placilor tectonice facuta unele in raport cu altele. Desi sunt destul de rare, exista cutremure extrem de distructive. Conform istoriei lumii, cel mai puternic cutremur a avut loc in China, in anul 1556, cand au murit 830.000 oameni. Insa cutremurele nu au consecinte unice; dupa incheierea lor, ele aduc dupa ele incendii si tsunamiuri. Aproape jumatate din marile orase ale lumii sunt situate in zone cu mare risc seismic. Aici apare tot influenta omului. Pe langa ca nu se tine cont de faptul ca exista un risc seismic ridicat, cladirile se construiesc din materiale slabe, pentru a se face economie de bani.

Vulcanii sunt alti factori care ne distrug viata. Unii erup cu o forta mai mare decat cea a unei bombe atomice. Dar pe langa factorul devastator, vulcanii sunt si extrem de benefici, estimandu-se ca aproximativ 90% din continentele lumii au fost produsul eruptiilor vulcanice. Din fericire, vulcanii adeseori isi anunta intentiile.
In prezent, unii oameni de stiinta sunt sceptici si nu cred ca omenirea chiar are efect asupra incalzirii globale.

Iar daca nici macar ei nu pot cadea de acord, cum ar putea sa faca ceva pentru a repara situatia?

sursa imaginii : blog.lib.umn.edu


Tag-uri: dezastre naturale, defrisari



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 23 July '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :