FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,145
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Inchisoarea Sighet

Tag-uri Populare


relatii   social   interactiune   individ   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   plimbare   relaxare   vacanta   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   vedete   religie   vise   copii   pasiune   societate   pamant   amabilitate   ghiveci   eleganta   evolutie   madonna   familie   copilarie  

All Tags

Famous Forum

 

Inchisoarea Sighet

 Q:   Intreaba despre Inchisoarea Sighet       
Închisoarea Sighet este o închisoare din oraşul Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Este una dintre cele mai notorii închisori din România întrucât ea a fost folosită de guvernul comunist român pentru a a închide aici deţinuţi politici, personalităţi de bază ale României ante-comuniste, dintre care mulţi şi-au găsit sfârşitul aici.

Închisoarea a fost dezafectată şi transformată în muzeu. În prezent ea adăposteşte muzeul „Memorialul victimelor comunismului”.

Închisoarea din Sighetu Marmaţiei (numită şi "Sighet") a fost construită în 1897, când Transilvania încă făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.

După 1945, românii deportaţi sau prizonieri de război în Uniunea Sovietică, la repatriere treceau prin Sighet. În 1948, după ce r egimul comunist s-a consolidat, Sighetul a devenit o închisoare pentru oponenţii regimului. La început aici au fost încarceraţi elevi, studenţi şi ţărani din Maramureş, unii din care încă mai locuiesc în Sighet.

În noaptea de 5/6 mai 1950, peste o sută de foşti demnitari din întreaga ţară au fost aduşi la penitenciarul din Sighet. Printre aceştia se găseau miniştri, politicieni, academicieni, economişti, ofiţeri, istorici şi jurnalişti. Unii dintre ei au fost condamnaţi la pedepse grele iar alţii au fost închişi fără nici un fel de proces (pedeapsă "adminstrativă"). Majoritatea dintre ei aveau peste 60 de ani. Multe figuri importante ale României interbelice au murit aici în arest, inclusiv liderul Partidului Naţional Ţărănesc, Iuliu Maniu.

Intr-un demers interesant, Bogdan Boga ne amintea printr-unul din articolele sale ca oamenii sunt facuti pentru a uita… si doar atat.

„Uitarea este pentru cei care nu au suferit. Ma numar printre fericitii care erau copii la Revolutie si nu isi amintesc mare lucru despre ceea ce insemna comunismul. La 18 ani, credeam ca fac parte din generatia de sacrificiu care a fost obligata sa dea istorie la Bacalaureat. Am invatat aproape matematic nume, date, cifre din carti. Insa toate acestea erau doar cuvinte pe hartie”.

Fosta inchisoare are parter si doua etaje. Cele mai multe dintre fostele celule au fost transformate in mici sali de muzeu. Doar cateva au ramas asa cum erau. Au fost pastrate intacte celulele unde au murit Iuliu Maniu (sala 9 de la parter) si Gheorghe I. Bratianu (sala 73, etaj 2). Aici se afla doar patul de fier si hainele de zeghe.

Muzeul Memorial Sighet se doreste a fi o institutie vie, in permanenta schimbare. Pana acum a fost amenajata, tematic si cronologic, cea mai mare parte din fostele celule ale inchisorii. In cele trei niveluri ale muzeului sunt prezentate teme si aspecte importante din istoria Romaniei intre anii 1945-1989.

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei a fost o idee pe care a avut-o, in 1992, poeta Ana Blandiana. Proiectul a fost realizat alaturi de Romulus Rusan. In 1993, Consiliul Europei a preluat Memorialul sub egida sa. In 1998, Memorialul de la Sighet a fost desemnat printre principalele locuri de pastrare a memoriei Europei, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Franta…pentru asta, merita a fi considerat faimos ! Si trist…


Tag-uri: inchisoare, transilvania, muzeu, sighet



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 13 July '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :