Statistics:
Visits: 1,264 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Despre trichineloza
Q: | Intreaba despre Despre trichineloza |
Trichineloza este o boala la om si la animale, provocata de viermele rotund denumit Trichinella. Viermii adulti avand dimensiuni de 0,2-0,4 cm, paraziteaza peretele intestinului, unde au loc fecundarea femelelor si nasterea larvelor.
De aici, prin circulatie, larvele se transporta in intregul organism si se depun in muschi. Aici larvele cresc, se rasucesc in spirala, se inconjura de o capsula.
Dimensiunea capsulelor este de 0,25 X 0,50 mm. Contaminarea de trichineloza are loc la ingerarea carnii sau slaninii crude sau insuficient fierte ori prajite, cu straturi de carne in care se pot afla larve de Trichinella, iar de cele mai multe ori a carnii de porc sau slaninii, carnii de vanat (ursi bruni sau albi, bursuci, mistreti, foci, morse). Animalele domestice (porcii, cainii si pisici le) si rozatoarele de casa se contamineaza la ingerarea rozatoarelor salbatice sau a carnii de animale salbatice moarte sau ucise in cursul vanatorilor.
Imbolnavirea de trichineloza survine de obicei dupa 2-3 saptamani de la consumarea carnii contaminate. Boala se manifesta prin temperatura ridicata, inrosirea ochilor, uneori prin teama fata de lumina, dureri musculare, mai rar dureri abdominale si diaree.
Pentru trichineloza, deosebit de caracteristic este edemul fetei, uneori cu inchiderea totala a fantei palpebrale. Formele usoare ale trichinelozei pot fi suportate pe picioare.
In unele cazuri, boala poate avea un sfarsit letal. Copiii ,de obicei, se imbolnavesc de trichineloza intr-o forma usoara. Masurile profilactice pentru prevenirea trichinelozei se realizeaza printr-o buna organizare a cresterii porcilor la ferme si in gospodariile particulare, ferindu-i astfel de eventualitatea contaminarii de trichineloza prin consumarea rozatoarelor salbatice si de casa.
Hranirea animalelor domestice cu carne de animale salbatice este interzisa. A doua conditie consta in examinarea pentru descoperirea eventuala a trichinelozei, dupa ce animalele au fost sacrificate.
Controlul pentru trichineloza trebuie aplicat si la carnea animalelor de vanat. Sacrificarea in gospodariile particulare si vanzarea carnii de porc care nu a fost supusa unui control sanitar veterinar sunt interzise.
Pentru prevenirea trichinelozei, o mare importanta o are folosirea in alimentatie numai a carnii bine prajite sau fierte.
De aici, prin circulatie, larvele se transporta in intregul organism si se depun in muschi. Aici larvele cresc, se rasucesc in spirala, se inconjura de o capsula.
Dimensiunea capsulelor este de 0,25 X 0,50 mm. Contaminarea de trichineloza are loc la ingerarea carnii sau slaninii crude sau insuficient fierte ori prajite, cu straturi de carne in care se pot afla larve de Trichinella, iar de cele mai multe ori a carnii de porc sau slaninii, carnii de vanat (ursi bruni sau albi, bursuci, mistreti, foci, morse). Animalele domestice (porcii, cainii si pisici le) si rozatoarele de casa se contamineaza la ingerarea rozatoarelor salbatice sau a carnii de animale salbatice moarte sau ucise in cursul vanatorilor.
Imbolnavirea de trichineloza survine de obicei dupa 2-3 saptamani de la consumarea carnii contaminate. Boala se manifesta prin temperatura ridicata, inrosirea ochilor, uneori prin teama fata de lumina, dureri musculare, mai rar dureri abdominale si diaree.
Pentru trichineloza, deosebit de caracteristic este edemul fetei, uneori cu inchiderea totala a fantei palpebrale. Formele usoare ale trichinelozei pot fi suportate pe picioare.
In unele cazuri, boala poate avea un sfarsit letal. Copiii ,de obicei, se imbolnavesc de trichineloza intr-o forma usoara. Masurile profilactice pentru prevenirea trichinelozei se realizeaza printr-o buna organizare a cresterii porcilor la ferme si in gospodariile particulare, ferindu-i astfel de eventualitatea contaminarii de trichineloza prin consumarea rozatoarelor salbatice si de casa.
Hranirea animalelor domestice cu carne de animale salbatice este interzisa. A doua conditie consta in examinarea pentru descoperirea eventuala a trichinelozei, dupa ce animalele au fost sacrificate.
Controlul pentru trichineloza trebuie aplicat si la carnea animalelor de vanat. Sacrificarea in gospodariile particulare si vanzarea carnii de porc care nu a fost supusa unui control sanitar veterinar sunt interzise.
Pentru prevenirea trichinelozei, o mare importanta o are folosirea in alimentatie numai a carnii bine prajite sau fierte.
Tag-uri: trichineloza, om, animale |
- Ce este dispensarizarea (11167 visits)
- Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite (9540 visits)
- Ce este cortizonul (8982 visits)
- De ce ne vajaie capul (8745 visits)
- Bolile globulelor albe (6267 visits)
- Ce este diureza (5797 visits)
- Despre scoarta cerebrala (5468 visits)
- Afectiunile endocrine si tratarea lor in statiuni (5369 visits)
- Notiuni despre igiena copilului si a adolescentului (4878 visits)
- Care sunt alimentele permise si nepermise pentru cardiaci (4431 visits)
- Ce este congestia pulmonara (4227 visits)
- Ce este coagularea sangelui (4206 visits)
- Ce importanta are bromura ? (4145 visits)
- Ce este formolul (4085 visits)
- Despre undele ultrascurte (3680 visits)
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
Categorie: Sanatate - ( Sanatate - Archiva)
Data Adaugarii: 30 April '09
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :