FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,290
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre teniaza

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre teniaza

 Q:   Intreaba despre Despre teniaza       
Despre teniaza Teniaza este o afectiune provocata de diferite specii de viermi parazitari (helminti) in forma de panglica (tenii).

La om se deosebesc doui varietati: teniaza provocata de Taenia saginati si teniaza provocata de Taenia soliutn.

Taenia saginata si Taenia soliutn sunt helminti mari in forma de panglica, prima ajungand la o lungime de 4-6 m, iar a doua la 1,5-2 m. Corpul lor este compus din segmente separate (proglote), dintre care, cele posterioare au uterul umplut cu oua.

La capatul anterior al viermelui se afla capul, numit scolex, prevazut cu patru ventuze musculare, iar la Taenia solium, capul mai are si o coroana de mici carlige la varf. Teniile paraziteaza intestinul subtire al omului, fixandu-se bine, cu ajutorul ventuzelor, de mucoasa peretelui intestinal.


Proglotele mature care contin uterul cu oua se detaseaza de corp si se elimina; segmentele de Taenia saginata au miscari proprii datorita carora pot fi eliminate in mod activ ca atare din anus, iar segmentele de Taenia solium se elimina numai impreuna cu materiile fecale.

Dezvoltarea ulterioara a oualor este posibila numai in cazul in care ele ajung in organismul animalelor care servesc ca gazde intermediare ale teniei. Gazdele intermediare pentru Taenia saginata sunt vitele cornute mari iar pentru Taenia solium, porcul, mistretul si omul.

Dupa ingerarea oualor de catre gazda intermediara, embrionul aflat in ou se elibereaza de invelis, patrunde in circulatie, fiind transportat de aceasta in muschi, unde se transforma intr-o larva, cisticerc. Dezvoltarea cisticercilor pana la faza de helminti adulti dureaza 3-3,5 luni si are loc in intestinul omului, care a consumat carnea de vita sau de porc ce continea larve de tenie (carne parazitata cu cisticerci denumita si carne mazarata).

Teniile adulte traiesc in intestinul omului mai multi ani. Efectul teniilor asupra organismului omenesc consta in iritarea ganglionilor nervosi aflati in peretele intestinului si in special in absorbirea substantelor nutritive din intestin, care se face prin imbibarea intregii suprafete a corpului viermelui cu substantele alimentare aflate in intestin.

Bolnavii de tenie se plang de pierderea poftei de mancare, greata, mai rar de varsaturi, salivatie abundenta, slabiciune generala, dureri de cap, ameteli.

Adesea, unicul simptom al imbolnavirii este eliminarea segmentelor, ceea ce se constata indeosebi in caz de contaminare cu Taenia saginata intrucat segmentele de Taenia saginata se pot tara de-a lungul intestinelor.

Complicatiile (ocluzia intestinala, precum si patrunderea segmentelor in apendice) se constata foarte rar. De regula, boala are un sfarsit favorabil, dar in lipsa tratamentului poate dura foarte multa vreme. Diagnosticul se pune prin descoperirea segmentelor in materiile fecale. Taenia solium este mai periculoasa decat Taenia saginata.

Poate provoca boala cunoscuta sub denumirea de cisticercoza. Mai frecvent, cisticercii paraziteaza in creier si in ochi, insa se pot intalni si in muschi cat si in alte organe si tesuturi. Simptomele bolii depind de localizare. Deseori, cisticercoza cerebrala duce la moartea bolnavului, in special in cazul contaminarii multiple.

Cisticercoza oculara poate provoca pierderea vederii. Tratamentul este cel mai adesea chirurgical. Tratamentul teniazelor se realizeaza cu diferite preparate, printre care extractul din rizomul de feriga, semintele de dovleac, fiecare luat in parte sau in combinatie cu altele.

In ajun si in ziua tratamentului, bolnavul trebuie sa tina regim (alimentatie semilichida usoara, fara grasimi), iar intestinul sa fie complet golit, in care scop in ajunul tratamentului seara se ia o sare purgativa, iar in ziua tratamentului, dimineata, se administreaza o clisma.

Tratamentul se realizeaza sub supravegherea medicului. Profilaxia teniazei se imparte in generala si individuala.

Dat fiind ca unica sursa de propagare a teniazei este omul contaminat care raspandeste in mediul extern ouale si proglotele teniilor, unul din mijloacele principale ale profilaxiei generale consta in depistarea si tratarea tuturor celor contaminati.

Avand in vedere ca de obicei contaminarea animalelor are loc la ingerarea proglotelor impreuna cu iarba, fanul sau apa, precum si la inghitirea materiilor fecale umane, o mare importanta o are protectia mediului extern impotriva poluarii cu fecalele umane.

Un rol important in prevenirea propagarii teniaze il are si intretinerea in bune conditii a vitelor si controlul sanitar veterinar al sacrificarii. Profilaxia individuala consta in consumarea numai a carnii controlate (trecuta prin control veterinar) si intr-o prelucrare culinara minutioasa a produselor de carne.

Se considera ca larvele de Taenia saginata si Taenia solium au fost distruse din carne in cazul cand dupa fierbere, aceasta capata in sectiune culoarea cenusie (carne de vita) sau alba (carne de porc), iar sucul care se scurge din ea nu contine sange.


Tag-uri: teniaza, viermi, helminti



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :